Artikel top billede

Hemmelig aftale: It-giganter må ikke headhunte folk

It-selskaber som Intel, Adobe og Google er fedtet ind i en sag om hemmelige jobkarteller, hvor Apples afdøde stifter Steve Jobs står som en central skikkelse.

Læs også: 

Overblik: Her alt om danske jobkartel-aftaler

Se Højesterets dom i sagen mellem IBM og fyret it-mand

Det er ikke kun i Danmark, at virksomheder har indgået hemmelige aftaler om at forhindre hinandens medarbejdere i at søge job hos konkurrenterne.

I USA er blandt andre Apple, Google, Intel og Adobe røget på anklagebænken for at have aftalt, at de ikke skulle kapre hinandens medarbejdere og derigennem har holdt medarbejdernes karriereudvikling tilbage, samtidig med at de har presset medarbejderne på lønningerne.

Fem tidligere medarbejdere står bag kartel-anklagerne, som står med seks konkrete aftaler i den kommende retssag mod it-giganterne, skriver Macworld

Steve Jobs central i kartellet 
Sagen, der skal behandles i San Jose, Californien, involverer også en kommentar fra den afdøde stifter og tidligere direktør og bestyrelsesformand for Apple, Steve Jobs, til Palms topchef:

"Vi må gøre, hvad vi kan for at stoppe headhunting af hinandens medarbejdere og andre konkurrencemæssige rekrutteringsindsatser mellem selskaberne," skulle Steve Jobs iføle MacWorld have sagt.

Dommer Lucy H. Kohn har, efter at sagen begyndte at rulle, modtaget en samlet, skriftlig opfordring fra de sagsøgte teknologiselskaber til at droppe sagen, men det er altså ikke sket.

De fem medarbejdere, der alle er software-ingeniører, beskylder selskaberne for i perioden 2005 til 2007 at være placeret på en liste over folk, der ikke måtte headhuntes af rekrutteringsselskaber.

Dommer Lucy H. Kohn mener, at aftalerne kan være blevet indgået på allerhøjeste niveau - det vil sige af folk som Steve Jobs og tidligere Google-boss, Eric Schmidt. Steve Jobs er ligefrem beskyldt for at true Palm med en retssag, hvis Palm ikke indgik en aftale om at forhindre headhunting af selskabernes medarbejdere.

Den amerikanske sag ser ud til at skulle finde sin afgørelse i juni 2013.

Danske fortilfælde

I Danmark har der også rullet sager om jobkarteller med hemmelige aftaler om ikke at hyre hinandens medarbejdere.

Blandt andet kommer det frem i 2006, at Danmarks største selskab, A.P. Møller Mærsk, har indgået aftale med it-giganten IBM om ikke at hyre hinandens medarbejdere.

Senere afslører Computerworld også, at Beskæftigelsesministeriet stavnsbinder sine medarbejdere i jobkartel-aftaler. 

Du kan læse mere om de danske sager her.

Læs også: 

Overblik: Her alt om danske jobkartel-aftaler

Se Højesterets dom i sagen mellem IBM og fyret it-mand




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere