Artikel top billede

Sådan gør du din sløve arbejds-pc hurtigere

Synes du også, at din computer er for sløv? Giv den lidt ekstra energi med disse seks trick.

Her på redaktionen må vores it-afdeling ofte lægge øre til meget brok over computerne.

De er tilsyneladende aldrig hurtige nok, mener folk. Men før du går til it-afdelingen og brokker dig over din sløve computer, bør du måske overveje, om du selv kan gøre noget for at speede den op. 

Derfor har vi fundet seks gode råd til, hvordan du får sat lidt ekstra skub i din sløve Windows-computer.

Sådan fjerner du crapware

1. Giv din harddisk ny luft

Har du haft din computer i længe tid, er der stor sandsynlighed for, at din harddisk er fyldt godt op. 

Men prøv at rydde op på din harddisk. Gør du det, vil du sandsynligvis opleve, at din computer også begynder at yde bedre. 

Til oprydningen kan du bruge Windows-værktøjet Diskoprydning (eller Disk Cleanup Tool, hvis du bruger Windows på engelsk). 

Værktøjet finder filer, der fylder meget, men som du trygt kan slette. Det er filer som midlertidige internet-filer, programmer som du ikke har brugt længe og lignende. 

Herudover skal du naturligvis også tømme din computers papirkurv med jævne mellemrum. Er det lang tid siden, at du sidst har tømt den, vil den sandsynligvis gemme på store mængder data. 

2. Stop programmer der autostarter

En ældre computer kan tage 100 år om at starte op.

En god måde at øge hastigheden på er dog at rydde op blandt alle de programmer, der automatisk starter op, når du tænder for din computer. 

Som du måske ved, kan du forhindre programmer i at autostarte ved at fjerne dem fra den såkaldte start-mappe i Windows.

Men det er desværre ikke altid nok. 

Derfor kan du også gå ind i start-menuen, vælge kør og herefter skrive MSCONFIG.

Herefter skal du gå ind under fanebladet "start" og fjerne fluebenet fra de programmer, som du ikke ønsker skal starte op. Det er dog vigtigt, at du kun fjerne fluebenet fra de programmer, som du ved hvad er. Fjerner du fluebenet fra de forkerte programmer, kan der gå kage i din opstart, så din computer eksempelvis starter op uden lyd.


3. Fjern crapware

Når du køber en ny Windows-maskine, vil du ofte opleve, at der i forvejen er installeret en masse såkaldt crapware på den. Det er programmer, som du sjældent har brug for, men som pc-producenterne har pre-installeret på din computer- 

Pc-producenterne gør det ofte, fordi de bliver betalt af softwareleverandørerne - eksempelvis antivirus-producenter - for at levere computere med prøveversioner af deres software. Men for brugerne har det den uheldige bivirkning, at computerne bliver betydeligt mere sløv. 

David Mitchell Smith der er analytiker for it-analysehuset Gartner, skrev tidligere på året i en blog, at en virksomheds-pc med crapware ofte vil være flere minutter om at starte up, mens en tilsvarende maskine uden crapware kan starte på omkring 30 sekunder. 

Heldigvis er det muligt at fjerne crapwaren. Det kan du gøre ved at downloade et program som eksempelvis PC Decrapifier eller CCleaner

Du kan dog også vælge at få geninstalleret Windows med en helt ren version af styresystemet, der ikke indeholder crapware. Eller du kan vælge en mere drastisk løsning og købe en computer med et andet styresystem. Eksempelvis oplever du ikke de samme problemer med crapware, hvis du køber en Mac eller en computer med Linux.

Her er it-afdelingens store problem

4. Undlad at installere programmer

Det er dog ikke altid pc-producenternes skyld, at din computer er tynget af en masse ubrugelig software.

Ofte er det os selv, der fylder vores computere op med en masse ligegyldige programmer, som ikke er nødvendige for vores arbejde.

Et godt råd er derfor, at du i fremtiden spørger dig selv, om du virkelig har brug for det der lille smarte program, der giver dig vejrudsigten eller de seneste aktiekurser.

Ifølge vores it-afdeling her i huset er bunkevis af denne type små programmer ofte skyld i sløve arbejdscomputere.

5. Defragmentering er kedeligt, men nødvendigt

Nej, defragmentering er ikke blot noget, som man tilbage i 90‘erne skulle gøre på sin gamle 486'er med Windows 3.1.

Det er desværre stadigvæk nødvendigt, hvis du vil være sikker på, at din computer yder optimalt. Har du en Windows 7-maskine, sker det dog helt automatisk, mens du med ældre Windows-versioner stadigvæk selv skal sørge for at sætte defragmenteringen i gang.

Har du en af de nye lynhurtige ssd-drev, kan du dog glæde dig over, at diskdefragmentering er helt overflødigt.

6. Undgå virus og malware

Ja, antivirus-programmer kan være med til at gøre din maskine langsommere.

Men din computer bliver endnu mere sløv, hvis den er fyldt med skadelig software og virus, og derfor skal du sørge for at have en effektiv virus-beskyttelse.

Sidder du på en arbejdsplads, hvor I har en it-afdeling, kan du trygt overlade det til dem. Men er du selvstændig eller arbejder i et firma, hvor I selv er ansvarlige for jeres computere, skal du sørge for at finde et stykke god og effektiv anti-virus software.

Det er dog ikke sikkert, at det er nødvendigt at bruge kassen på det.

Microsofts gratis løsning Microsoft Security Essentials er muligvis tilstrækkeligt.

Læs også:

Fem Windows 8-funktioner som dit firma vil elske  

Fire gode grunde til at droppe cloud-hysteriet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere