Artikel top billede

På vej: Monster-harddiske på 60 vilde terabyte

Harddiskindustrien vil på grund af ny teknologi opleve fortsat vækst de kommende år på trods af SSD'erne.

Computerworld News Service: Harddiskes datatæthed forventes at være mere end fordoblet i 2016, skriver IHS iSuppli i en rapport om storage-markedet.

Selvom dette ikke i sig selv er nogen nyhed - harddiskproducenten Seagate har tidligere offentliggjort en lignende prognose - så bekræfter IHS iSuppli hermed, hvad leverandører selv giver udtryk for.

Denne forøgelse af tætheden lover ifølge IHS iSuppli godt for det fortsatte salg af harddiske til dataintensive formål såsom i produkter til optagelse, lagring og redigering af video og lyd.

Det er blandt andet teknologier såsom såkaldt heat-assisted magnetic recording (HAMR), som Seagate tog patent på i 2006, der baner vejen for den højere datatæthed.

Seagate har i forvejen hævdet, at man vil være i stand til at bygge3,5 tommer harddiske på 60 terabyte i 2016.

Harddiske til bærbare vil ifølge IHS iSuppli nå op på 10 eller 20 terabyte i samme periode.

Datatætheden vurderes af IHS iSuppli til at stige til maksimalt 1.800 gigabit per kvadrattomme per plade i 2016.

I 2011 lå dette maksimum på 744 gigabit per kvadrattomme.

Datatætheden er et mål for antallet af bit per tomme af spor gange antallet af spor per tomme på en magnetisk plade.

Årlig vækst på 19 procent

Fra 2011 til 2016 vil den gennemsnitlige årlige vækst for harddiskenes lagringstæthed være på 19 procent, skriver IHS iSuppli.

Det forventes, at tætheden i år når op på 780 gigabit per kvadrattomme per plade og stiger til 900 gigabit i løbet af næste år.

"Stigningen i lagringstæthed vil bane vejen for fortsat vækst i harddiskindustrien," bemærker Fang Zhang, der er analytiker af storage-systemer hos IHS.

Zhang bemærker desuden, at på trods af tekniske begrænsninger i forbindelse med de aktuelt førende teknologier inden for skrivning af data på en harddisk - såkaldt perpendicular magnetic recording (PMR) - så vil andre teknologier såsom HAMR fortsat drive kapaciteten opad.

Før HAMR var PMR det største gennembrud i forhold til datatætheden. Seagate og Hitachi anvender i dag PMR i deres harddiske.

PMR forventes at gøre det muligt for producenterne at nå op på én terabyte per kvadrattomme i løbet af de næste få år. Den milepæl vil dog samtidig markere PMR-teknologiens øvre grænse, har Seagate og andre påpeget.

"Vækstmulighederne vil specifikt ligge i anvendelser i forbindelse med store virksomheders storage-behov, spil og i digitale videokameraer, hvor der er brug for en massiv kapacitet for at kunne gemme video i HD," forklarer Zhang.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere