Artikel top billede

Her er vilkårene for de fyrede IBM-medarbejdere

Næsten 200 ansatte hos IBM mister i dag jobbet. Forfærdeligt, siger personaleforeningen, som dog er glad for rigtig gode vilkår for de fyrede.

Læs også:

Så er det nu: IBM sætter 198 mand på porten

"Der er folk, der bliver fyret, som har været ansat i over 20 år. Der er jo ikke nogen god måde at gøre det på."

Sådan siger talsmand for Finansforbundet og formand for personaleforeningen hos IBM, Oluf Nielsen, om fyringen af de 198 ansatte, som it-giganten gennemfører i dag.

Men han mener, at de fyrede kolleger er blevet godt behandlet af IBM, som har strakt sig langt den økonomiske situation taget i betragtning.

"Jeg synes, at jeg kan stå inde for den aftale, vi har lavet. IBM har været udsat for en globaliseringsbølge, og på et eller andet tidspunkt må det jo slå igennem i strukturelle forandringer. Og det er det, der sker nu," siger han.

Det er repræsentanter fra alle faglige forbund, der har aftaleforhold med IBM, som har deltaget i forhandlingerne, fortæller Oluf Nielsen.

Han forklarer, at det er de faglige organisationer Finansforbundet og HK, som har deltaget i forhandlingerne.

Alle fyrede ansatte fritstilles med øjeblikkelig virkning i dag og skal aflevere deres computer, mobiltelefon og andet grej.

Sådan er vilkårene 
Ifølge Oluf Nielsen bliver der tale om en reel fritstilling under opsigelsen, der følger funktionærlovens seks måneder. Her har IBM tilkendegivet, at man ikke vil kræve lønrefusion, hvis folk får et nyt job.

"Det er faktisk meget flot, synes jeg. Hvis folk får et job, hvad vi selvfølgelig håber, så er det faktisk temmelig mange penge, vi snakker om," siger Oluf Nielsen.

Desuden får en gruppe medarbejdere, der tidligere har været ansat hos DM-Data og Danske Bank, nogle attraktive fratrædelsesgodtgørelser for ældre medarbejdere.

"Det kan være helt op til ni måneders løn. Men det er meget afhængigt af, hvor gamle de er, og de skal være over 45 år gamle," siger han.

Fratrædelsesgodtgørelsen på op til ni måneders løn udbetales som et engangsbeløb, når den lovbestemte opsigelsesperiode på seks måneder udløber den første december.

"Så får man en fratrædelsesgodtgørelse på tre måneders løn. Og derudover er der så nogle af de lidt ældre medarbejdere fra DM-Data eller Danske Bank, som får en ekstra fratrædelsesgodtgørelse på op til ni måneders løn," siger han.

Han fortæller, at der derfor er fyrede, som får op til 14 måneders løn udbetalt den 1. december i fratrædelsesgodtgørelse.

"Det er en meget udmærket aftale, vi har der. Og den har IBM fuldstændigt levet op til," siger han.

30.000 kroner som kompensation

Desuden udbetaler IBM et ekstraordinært kontantbeløb på 30.000 kroner som kompensation oven i de andre beløb til samtlige af de fyrede, uanset status, siger Oluf Nielsen.

It-giganten udbetaler også fire ferie-fridage kontant til hver fyret medarbejder ved fratrædelsen, mens almindelig ferie betragtes som afholdt i fritstillingsperioden.

Alt i alt rimelige vilkår, mener talsmanden og formanden for personaleforeningen hos IBM.

"Jeg synes, det er forfærdeligt, at folk skal miste deres arbejde. Men når det nu er, så synes jeg faktisk, at IBM har opført sig pænt, må jeg sige," siger Oluf Nielsen.  

It-giganten tilbyder også alle afskedigede et såkaldt outplacement-forløb hos en eksternt headhunterfirma, som vil hjælpe dem med at finde et nyt job.

"Det tilbydes alle, uanset om de går på pension, efterløn eller ud i arbejdsløshed. Det er vi faktisk meget, meget tilfredse med. Der er også nogle penge til eventuelle uddannelsesaktiviteter, hvis det er nødvendigt af hensyn til jobsøgning" siger Oluf Nielsen.

De 25 IBM-folk, der har fået en frivillig fratrædelse hos firmaet, får lignende vilkår og desuden et ukendt kontantbeløb i ekstraordinær belønning for at indgå den frivillige aftale. Størrelsen af beløbet er individuelt for den enkelte ansatte.

Oluf Nielsen fortæller, at IBM's officielle begrundelse for masseafskedigelserne nøje stemmer med det, som samarbejdsudvalget gennem lang tid har kunnet se komme.

Han fortæller, at det ikke gennem forhandlingerne er lykkedes at reducere antallet af afskedigelser, men at nogle af de regulære fyringer er erstattet med de omkring 25 frivillige fratrædelsesaftaler.

Læs også:

IBM søger nye folk samtidig med fyringsrunde

Her er forklaringen på IBM Danmarks massefyringer

IBM Danmark fyrer 170 mand

Fagforbund anede intet om massefyringer hos IBM




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere