Artikel top billede

Xerox: Nej, vi har ikke opfundet internet

Hvem har egentlig opfundet internettet?

Det er efterhånden børnelærdom at nettet har sine rødder i det amerikanske militære Arpanet, som ifølge myten blev udviklet for at kunne modstå et angreb med atomvåben - en påstand, som senere er blevet afvist. Men debatten om nettets oprindelse er åbenbart ikke slut. Forleden bemærkede den amerikanske præsident Barack Obama i en tale, at internet blev skabt med offentligt-betalt forskning. Det var staten, der skabte nettet, så alle virksomhederne kunne komme ind og tjene penge på det, lød budskabet.

Det fik klummeskribenten L. Gordon Crovitz til at reagere i Wall Street Journal, hvor han udpeger Xerox som det firma, som har æren for at have opfundet nettet. Xerox hyrede en af Arpa-spidserne, Robert Taylor, til at stå i spidsen for sit berømte forsknings-laboratorium Xerox PARC (Palo Alto Research Center).

PARC står bag mange af de opfindelser der har ændret vores liv; den første personlige computer, den første laserprinter, den grafiske brugerflade og Ethernet er bare nogle få eksempler. Men Xerox formåede aldrig selv at kommercialisere ideerne. Det blev overladt til andre, som Steve Jobs, der kom på besøg i 1979.

På Xerox' hjemmeside kan man se en oversigt med de ting, som firmaet har opfundet - men internettet er ikke én af dem.

"Nettets har sin oprindelse i arbejde der blev betalt af både det offentlige og Xerox PARC, så man kan ikke sige at nettet blev opfundet af den ene af de to alene," siger Xerox-talsmand Bill McKee til Wired.

Det interessante spørgsmål er snarere, om nettet kunne være opfundet uden støtten fra statskassen. Måske ikke. De store giganter i tredserne - IBM og AT&T - afviste begge at deltage i projektet. De kunne ikke se en fremtid i konceptet.

"Det private erhvervsliv er ikke glad for at starte i en helt ny teknologisk retning. Erhvervslivet er konservativt i sin natur. Så de ville næppe have bygget Arpanettet. Det blev anset som en skør ide på det tidspunkt," siger McKee.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere