Artikel top billede

Samir Lehaff med sit tidligere produkt Swirl i hånden. Det er for længst lagt i graven - og serieiværksætteren er på vej videre med Salbits.

64-årig it-iværksætter: Nu vil jeg selv kode

Selv om pensionsalderen presser på, har Samir Lehaff startet endnu et it-firma. Denne gang går han selv i koderummet - efter 30 år.

Danske Samir Lehaff har både it-successer og fiaskoer bag sig. Nu er han igen i gang med livet som iværksætter i firmaet Salbits.

For fem år siden var han på markedet med talegenkendelse, før markedet var modnet, med firmaet Swirlnet. Før årtusindskiftet ramte han rigtig med ip-telefoni i firmaet TouchWave, der blev solgt for over 300 millioner kroner til Ericsson.

Salbits er i den tidligere opstartsfase, så Samir Lehaff kan ikke løfte hele sløret for firmaets produkt. Men det bliver inden for "home automation". Altså intelligent trådløs styring af ting som tyverialarmer, musik og lys.

Den største forandring med Salbits i forhold til Lehaffs andre projekter er, at han nu igen sidder med i maskinrummet.

"Jeg er jo ikke en ung mand længere. Jeg fylder 65 år næste gang. Men det er også lidt tidligt at gå på pension, når vores gennemsnitsalder stadig stiger, og vi nok kommer til at leve længere, end teoribøgerne ellers siger lige nu. Så jeg har sat mig for at kode i en grad, som jeg ikke har gjort siden 1980," siger Samir Lehaff.

"Når man kommer op i årene, er det jo godt at holde gang i den grå masse oppe i knolden, og det har jeg gjort ved at lære mig programmeringssprog igen. Og jeg får en kæmpe tilfredsstillelse ved at få en iPhone-applikation til at spille. Det er lidt sjovere end Sudoko, synes jeg," fortæller serie-iværksætteren med reference til en anden form for tidsfordriv, som nogle af hans jævnaldrende kaster sig over.

Dengang skulle alt håndmejsles

Der er også en anden - og forretningskritisk - årsag til, at iværksætteren har valgt at støve sine kodeevner af efter 30 år. Og nu sidder med i maskinrummet.

"I nutidens startups er software-ip'en vigtig. Det handler om at kunne beskytte sin software-ip, selv hvis man kommer i en situation, hvor man får et hul i cashflowet. Så skal vi kunne komme tilbage på fode uden at miste vores ip. Sådan var det jo før i tiden, hvor software-ip'en forsvandt med ud af døren, når en medarbejder forsvandt," siger Samir Lehaff.

Derfor vil han nu forsøge selv at have kontrol og indsigt i Salbits kode.

Men så vidt han husker, skrev sine sidste linjer kode i 1981. Så det har været en voldsom - men positiv - oplevelse at genoptage programmeringen. I dag har han opdateret sin viden inden for Javascript, PHP og SQL. For hans gamle arbejdsredskaber, Yacc og Lex, er forlængst gået på pension.

"Dengang skulle man jo nærmest selv håndmejsle sin kode ind i EPROM. I dag klipper og klistrer man nemt sin kode og har adgang til fantastisk slagkraftige platforme. Som nærmest også alle sammen snart er gratis. Og der er kæmpe communities, hvor man kan hente løsninger på kryds og tværs og bruge dem i sine projekter," forklarer Samir Lehaff, som forsøger at finde en balance mellem programmør og direktør.

"Der skal selvfølgelig være en balance, hvor man ikke bliver for nørdet. Men jeg synes, at det er vigtigt rent implementerings-mæssigt, at man kender sin kode, og ved hvilke effekter den har".

Apps til at styre hjemmet

Salbits kommer til at lave tjenester inden for "home automation". Intelligent kontrol og styring af elektroniske apparater i hjemmet - også mens man er uden for hjemmets fire vægge.

Et område som er på vej mod en standardisering, mener Samir Lehaff.

Ikke mindst i kraft af standarder som z-Wave og Zigbee, der gør det lettere at få elektroniske apparater til at tale sammen.

"Der er 600-700 selskaber, der efterhånden bakker op om de standarder, så det er implementeret i mange platforme. Teknologien bliver også billigere, mere pålidelig og ikke længere så strømsulten. Og samtidig er nettet og bredbåndsudrulningen snart så stor, at man tør stole på netforbindelsen, som vi er blevet vænnet til at stole på strøm," forklarer Samir Lehaff.

Salbits vil beskæftige sig med cloudløsninger bundet op på native apps, der for eksempel kan kontrollere belysning, musik og tyverialarmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere