Artikel top billede

Million-tyveri rammer digital valuta

Den alternative elektroniske valuta Bitcoin er ramt af et nyt stort tyveri. Men systemet lever videre.

Mens Google, Paypal og andre kæmper om markedet for digitale betalinger, er der opstået en alternativ internet-valuta som er anonym, digital og global. De såkaldte Bitcoins kan ikke spores, og man kan ikke blokere for betalinger eller forhindre at bestemte personer eller grupper modtager overførsler. Men det betyder også, at det er meget interessant for tyveknægte at få fat i Bitcoins.

Nu er der sket et nyt tyveri, og denne gang har det ramt platformen Bitfloor, hvor man kan veksle dollar og euro til de digitale penge. Ifølge BBC er der stjålet omkring 25.000 Bitcoins, hvilket svarer til 1,5 millioner kroner. BitFloor er nu gået offline.

Pengene skulle egentlig være beskyttet med stærk kryptering. Men Bitfloor-stifter Roman Schtylman fortæller, at han har gemt ukrypterede nøgler som backup, og tyven har fået fat i disse nøgler og brugt dem til at stjæle pengene.

Det store tyveri kan betyde, at Bitfloor nu helt må lukke. Tjenesten var den største af sin art i USA og den fjerdestørste i verden.

Bitcoins er virtuelle penge, der gemmes i en krypteret fil på computeren. Pengene kan overføres til andre brugere direkte med peer-to-peer software, der kan downloades på bitcoin.org, gennem en tjeneste som ClearCoin eller ved at veksle de digitale mønter til rigtige penge.
 
Faktisk kan enhver bruger lave sin egne Bitcoins - men den tid det tager at skabe én Bitcoin på en normal pc betyder at det næppe kan betale sig. Bitcoins bliver udstedt af særlige "miners", men der er en række begrænsninger i systemet - det er således kun muligt at fremstille 21 millioner mønter frem til 2140.

Et af problemerne med den digitale valuta er, at pengene er knyttet til en fil på din computer - så hvis du mister computeren eller harddisken brænder sammen, har du tabt alle pengene.
 
Bitcoin er ikke den første virtuelle valuta der kan byttes til rigtige penge. I Second Life kunne man således veksle Linden Dollars til rigtige penge. Men i modsætning til disse betalingssystemer fungerer Bitcoin som et rigtigt p2p-projekt helt uden central kontrol.

Roman Schtylman skriver i et forum, at tyven har stjålet de fleste af de penge, som Bitfloor har ligget inde med, og derfor har man været tvunget til at lukke ned. Bitfloor er i øjeblikket ikke i stand til at betale sine brugere de penge, som de har til gode.

Det er ikke første gang, at den anonyme digitale valuta er ramt af et tyveri. CNET skriver, at der har været mindst 10 tyverier siden juni 2011, og der er samlet stjålet mere end 290.000 Bitcoins.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere