Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

For første gang er det lykkedes at printe et batteri med en 3D-printer. Resultatet kan du se ovenfor. Illu: Harvard/Ke Sun, Bok Yeop Ahn, Jennifer Lewis, Shen J. Dillon

Nu kan batterier udskrives med en 3D-printer

Teknologien til at printe batteriet til din tablet eller smartphone virker nu i praksis. Her kan du se, hvordan det gøres.

En af de mest omtalte dimser, der er blevet fremstillet med en 3D-printer, er en pistol.

Der endda viste sig at kunne slå både offer og gerningsmand ihjel.

Men nu har forskere fra det berømte Harvard-universitet og University of Illinois i USA brugt teknologien til noget fornuftigt. 

De har nemlig udviklet verdens første 3D-printede batteri.

Det fortæller universitetet i en pressemeddelelse, der er bragt på Harvards webside. 

Først til medicinal-branchen - siden til gadgets

Batteriet hører til i småtingsafdelingen, og det er mindre end en millimeter i bredden, så det er i første omgang ikke mobilindustrien, der er målgruppen.

Mikro-batteriet er derimod beregnet til eksempelvis medicinalindustrien.

Forskerne fortæller, at teknologien med lidt udvikling og tilretning kan anvendes til batterienheder i alle tænkelige former og størrelser, hvilket altså også betyder strømforsyning til eksempelvis gadgets i skjortelommen og små robotter - eller måske er det noget for Google Glass-projektet?

Batteriet printes i hår-fine 'pølser', der skaber batteriets anode (rød) og katode (blå), som indkapsles i en kasse. Illu: Harvard/Ke Sun, Bok Yeop Ahn, Jennifer Lewis, Shen J. Dillon.

Der skal dog nok smides lidt ekstra forskningsressourcer i projektet, før det bliver en del af udstyret i din lokale mobil-butik.

For at skabe batteriet har forskerne nemlig udviklet deres helt egen 3D-printer med en dyse, der måler 30 mikrometer i diameter, svarende til 1/1.000.000 meter.

Videoen viser, hvordan en hår-tynd dyse bygger et batteri i lag.

Forskerne har ligeledes udviklet en speciel type lithium-baseret printer-'blæk', der altså kan opnå en batterieffekt, når det printes.

Læs også:

Skæv smartphone-udvikling: Disse teknologier forsømmes

Ny batteri-type er mindre, kraftigere og har turbo-opladning

Test: 3D-printet pistol eksploderer i hænderne på brugeren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere