Artikel top billede

Ny batteri-type er mindre, kraftigere og har turbo-opladning

Gennembrud inden for batteriteknologi kan løse et af de største problemer med moderne it-produkter.

Kender du det med, at batteriniveauet på din smartphonen daler minut for minut og er mere eller mindre i bund nærmest før frokstpausen?

Eller at den bærbære computer pludselig skriger: "Tilslut strømkilde med det samme!"

Det er du ikke den eneste it-bruger, der bøvler med, for nok bliver vores mobile gadgets mindre og kraftigere år for år - men det betyder blot, at batterierne har stadig sværere ved at følge med udviklingen. 

Ikke mindst, når WiFi, 3G/4G, YouTube og diverse apps er i brug det meste af dagen.

Er dette redningen?

Nu er der muligvis udsigt til en løsning på batteribøvlet.

University of Illinois meddeler i en artikel, at en ny type batterier, der blot måler nogle få millimeter, er langt kraftigere end de batterier, vi i dag må nøjes med i eksempelvis vores smartphones. 

Det er professor William P. King, der står i spidsen for den gruppe forskere, der har udviklet den nye type mikrobatterier.

"Et batteri kan levere langt mere energi, end man nogensinde har troet. I de seneste årtier er elektronik blevet mindre. De dele af computere, der tænker, er blevet mindre. Og batteriet har været langt bagefter," forklarer William P. King.

"Dette er en mikroteknologi, der kan ændre alt det. Nu er energikilden ligeså meget high-performance som resten," siger han i artiklen.

Har turbo-opladning

Professoren peger på, at man hidtil har været nødt til at vælge imellem kondensatorer, der frigiver energi meget hurtigt, men ikke kan opbevare så meget, og brændselsceller og batterier, der kan opbevare meget energi, men frigiver energien langsomt og oplades langsomt.

Dermed er man nødt til at vælge, om man ønsker masser af energi i en kortere periode eller mindre energi i en længere periode.

Specielt moderne applikationer kræver imidlertid begge dele, lyder det fra forskerne, der derfor har forsøgt at finde frem til en løsning på det problem. 

De nye mikrobatterier er ifølge University of Illinois i stand til at levere begge dele og kan skræddersyes til forskellige brugsscenarier.

Det lader sig gøre, fordi forskerne har udviklet en ny måde at integrere anoden og katoden i batteriet på i mikroskala, kan man læse i artiklen. 

"Med så meget energi vil batterierne kunne give sensorer eller radiosignaler, der har 30 gange større rækkevidde, eller enheder, der er 30 gange mindre."

"Batterierne er genopladelige og kan oplades 1.000 gange hurtigere end konkurrerende teknologier."

Forskerne er nu i gang med at prøve at integrere de nye batterier med andre elektroniske komponenter og at få produktionsomkostningerne bragt ned.

Desværre melder historien ikke noget om tidshorisonten for en kommerciel lancering.

Tidligere på måneden kunne Computerworld fortælle om et amerikanske firma, der har udviklet en ny anode - fremstillet af såkaldt designerkulstof - til lithium-ion-batterier.

Anoden kan lagre 50 procent mere energi per arealenhed end de normale anoder fremstillet af grafit, og det kan få batteriet i din smartphone, tablet eller bærbare pc til at yde op til 30 procent mere, lød meldingen.

Læs også:

Nyt håb for din smartphone: Få langt bedre batteritid




IT-JOB

Danske Commodities A/S

Master data specialist

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere