Artikel top billede

Barchefen på Vega, Søren Lauridsen, bruger it til at holde øje med, hvor våd aftenen blev.

Sådan holder it-systemet øje med dit sprutforbrug

Når musikken spiller, kan det være svært at huske, hvor mange fadøl, der lige er blevet langet over disken på en våd aften. Derfor har Vega bygget et it-system, der holder øje med flaske-indholdet.

På spillestedet Vega i København bliver der langet massevis af sprut over disken, når koncerterne ruller af sted.

For at holde styr på salget har Vega skabt et it-system, der kan fortælle, hvor mange rom og cola eller fadøl som festens deltagere konsumerer i løbet af en aften.

Det startede egentlig med utilfredshed med et eksisterende system, som den ansvarlige for salg i de 13 barer på Vega, Søren Lauridsen, var godt og grundigt træt af.

"Det var et stort rod, for havde man købt 10 rom og cola, så skulle man scanne hen over rom-koden ti gange og bagefter over cola ti gange. Og man kunne ikke se, om scanningen var registreret rigtigt, så vi tabte rigtigt mange penge på det," fortæller han.

Spritnyt RFID-kort

For at få styr på de mange drinks kontakter Søren Lauridsen en udvikler for at spørge, om han kan skabe en ny it-løsning.

"Vi kom frem til en løsning med berøringsfølsomme skærme og en Filemaker-server på Mac, der sad under bardisken. Systemet blev døbt Venue Manager," siger Søren Lauridsen.

I den forbindelse blev han også præsenteret for RFID-kort, som "vi på det tidspunkt aldrig havde hørt om."

Fordelen ved RFID er, at kortet aflæses trådløst. Det er en stor fordel, fordi de magnetstriber og chips, som man kender fra almindelige kreditkort, ofte giver problemer ved den fysiske kontakt i læsningen.

"RFID-løsningen var på det tidspunkt ret unik. Og løsningen er imponerende, for vi har ikke oplevet én eneste gang, at et kort ikke kan læses," fortæller Søren Lauridsen, der også var meget tilfreds med, at der nu er en skærm, så man visuelt kan kontrollere, at der er tastet rigtigt.

Computerstyret sprut

I dag kan en bar styres helt uden brug af kasseapparater.

Hver eneste gang en ansat trykker på eksempelvis 10 centiliter Jack Daniels eller Habana Club i de såkaldte 'flaske-racks' eller trykker på hanen til en fadøl, registreres salget, der via et interface går direkte ind i selve Venue Manager-systemet.

Herefter kan man efter koncerten let sammenholde pengene i kassen samt indgående kreditkortbetalinger med forbruget af drikkevarer.

Derudover skal Søren Lauridsen også afstemme det hele i forhold til en fejlrapport over spildte eller mislykkede drinks, som ikke er solgt, ligesom salg af drikkevarer i hele flasker skal optælles manuelt.

"Men det tager altså kun fem minutter at afstemme en bar. Før tog det to timer," siger barchefen, der er begejstret for den sparede tid.

Der er også udviklet et vejesystem til de flasker, der ikke er i racks, så barfolkene kan skanne stregkoden på flasken og derefter veje den.

Og da systemet kender vægtfylden og vægten på flasken, kan man let registrere salget. Tidligere måtte det gøres på øjemål, og det var mindre præcist og tidskrævende.

"Systemet laver aldrig fejl. Vores eneste udfordring har nogle gange været, hvis strømmen er gået til vores eget netværk. Vi kan dog godt registrere salg uden netværksadgang, så det er aldrig kritisk, " siger barchefen.

Styrer også lønnen

Bar-systemet er ligeledes blevet udvidet med en scanner til medarbejderkort, der så kan registrere deres timeforbrug på stedet.

"Det gør lønregnskabet meget lettere for os, fordi vi slipper for at arbejde med papirer og lister," siger Søren Lauridsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere