Artikel top billede

Sådan vil danske telefirmaer forbedre din mobil-dækning

Alt for mange steder halter det med mobildækningen indendørs. Se her, hvad de fire store danske teleselskaber har tænkt sig at gøre ved problemet.

I mange bygninger har mobilsignalerne det svært. Enten er der slet intet signal, ellers også er det signal, der er, ikke noget, det er værd at ringe hjem om. 

Erhvervs- og Vækstministeriet har bedt mobilselskaberne redegøre for deres planer for udbud og installation af femtoceller og minibasestationer, der er nogle af de løsninger, der kan løse problemet med manglende indendørs mobildækning.

Redegørelserne fra TDC, Telia, Telenor og 3 finder man på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

"Mobilselskaberne tilkendegiver, at de er opmærksomme på udfordringen med at give deres kunder god indendørsdækning, men de anvender forskellig tilgang til at løse udfordringen," skriver styrelsen.

TDC på vej med femtoceller

TDC oplyser til Erhvervsstyrelsen, at selskabet har kørt pilottest af femtoceller og forventer at lancere produktet for visse kundesegmenter inden udgangen af 2013, mens en større produktlancering vil ske i 2014.

"Efter TDC's vurdering bliver femtoceller et værdifuldt supplement til indendørsdækningen for både mobiltale og mobilt bredbånd."

En femtocelle er en lille boks i stil med en Wi-Fi-router, der placeres indendørs.

Den er koblet til en bredbåndsforbindelse og kan således modtage signalet fra en mobiltelefon eller en 3G/4G-dongle og sende det videre ud til operatørens netværk via bredbåndsforbindelsen.

Det siger de andre selskaber

Telenor oplyser, at man mener, problemerne bedst løses på anden måde end ved anvendelse af femtoceller.

Telenor forventer at sammenlægning af mobilnettet med Telias net medfører en stigning i selskabets indendørsdækning fra 38 procent i begyndelse af 2013 til 73 procent i midten af 2014.

Desuden skriver Erhvervsstyrelsen:

"Efter 2014 vil Telenor forbedre indendørsdækningen gennem etablering af nye mastepositioner og ved at anvende 800 MHz og 900 MHz frekvenser med forholdsvis stor rækkevidde."

"På steder, hvor udbygning af nettet ikke kan skabe bedre indendørsdækning, vil Telenor dog undersøge muligheden for at etablere såkaldte ‘small cell-løsninger'."

Det samme er strategien hos Telia, der "primært ønsker at forbedre dækningen gennem udbygning af nettet."

Som Erhvervsstyrelsen dog også skriver, tilbyder Telia allerede i dag "i specielt udvalgte situationer femtoceller til selskabets erhvervskunder, og man vil undersøge muligheden for at gøre det samme i forhold til privatkunder."

Tekniske udfordringer med femtoceller

Også teleselskabet 3 har gjort sig tanker om, hvordan man kan opnå en bedre indendørs mobildækning. 

"Hi3G ønsker at løse de dækningsmæssige udfordringer med nye antennepositioner, anvendelse af 900 MHz frekvenser samt repeatere som tilbud til virksomheder," skriver Erhvervsstyrelsen.

Både Telia og 3 peger på tekniske udfordringer ved anvendelse af femtoceller - blandt andet at den skal forbindes til en internetforbindelse, og at risikoen for interferens øges.

"Endvidere er det Hi3G's opfattelse, at en eventuel favorisering af femtoceller vil kunne skade konkurrencen over for Hi3G, der alene tilbyder mobilt bredbånd og ikke fastnet."

Stadig flere køber femtoceller

Antallet af installerede femtoceller i virksomhederne på globalt plan steg med 70 procent fra 2012 til 2013, vurderer analysefirmaet ABI Research.

Frem mod år 2018 vil antallet af femtoceller, der sendes afsted fra fabrikkerne, blive tidoblet til ialt 37 millioner på globalt plan i 2018. ABI Research skriver blandt andet:

"Virksomheder går væk fra de traditionelle arbejdsmiljøer og engagerer sig mere i teknologier og kommunikationstrends for at øge effektiviteten. Femtoceller kan opfylde grundlæggende krav til tale og tilbyde andre former for services, der skræddersyes til at passe til forskellige virksomheds-størrelser og forretninger, eksempelvis unified communications og mobile services."

Læs også:

Sådan får du bedre mobildækning på dit kontor

Sms'en i frit fald: Danskerne gider den ikke mere

Helt vildt: Så meget mobil-data bruger danskerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere