Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Hundredvis af falske iPhone 5 solgt i Danmark: Sådan spotter du dem

Kopier af Apples populære iPhone 5 er blevet solgt i Danmark, og nogle af dem ligner den ægte vare. Se her hvordan du spotter de falske modeller.

Mere end 300 falske iPhone 5 blev i foråret 2013 solgt fra butikken Mobile One på Vesterbrogade i København.

En 44-årig mand stod bag svindelnummeret og for andre lovovertrædelser, og det har samlet kostet ham fire års fængsel og en bøde i millionklassen.

Københavns Politi har beslaglagt 174 af de falske modeller, som var ud af et parti på næsten 500 telefoner, den dømte havde importeret.

Du kan læse mere om dommen over den 44-årige iPhone-svindler her
.

Pakket ind som den ægte vare

De falske iPhone 5 var pakket ned i æsker, der havde logo og fotos udenpå og kunne gå for at være den ægte vare.

Der var både sorte og hvide modeller, men mobilerne var - selv om de begge var falske - forskellige af udseende.

Den sorte model kunne på afstand ligne en original iPhone 5, men hvis man kiggede nærmere på modellen, var der nogle tydelige tegn på, at den var falsk.

Apple-logoet på bagsiden var klistret på, og der sad en USB-port i bunden og ikke en Lightning-port, som den amerikanske it-producent ellers benytter på sine nyere telefoner.
Samtidig var byggekvaliteten tvivlsom, og knapperne vakkelvorne.

Svært at se forskel

Til gengæld var der gjort et stort arbejde ud af at få den hvide iPhone 5 til at fremstå som en mobil fra Apple.

Telefonen matcher i mål stort set den ægte vare, og den har Lightning-port i bunden, serienummer på bagsiden og Apple-logoet er ikke blot klistret på.

Der er kun småting, der afslører, at den er falsk.

Skruerne i bunden er en smule større end på en ægte iPhone 5, og telefonen benytter microsimkort og ikke nanosimkort.

I æsken, som telefonen er placeret i, ligger brugervejledning og andre papirer med Apple-logoer, og der står flere steder 'Designed by Apple in California'.

Der følger også hovedtelefoner med, men de er af en ret tarvelig plastikkvalitet. Samtidig er den medfølgende oplader ikke en, som vi normalt ser som makker til iPhone 5.

Du kan i dette galleri se alle de små detaljer.

Softwaren stinker

Selv om især den hvide iPhone 5 formentlig vil kunne snyde en del, vil de fleste være klar over, at de står med en falsk telefon, når den først tændes.

Der dukker nemlig et mærkværdigt opstartsbillede frem, der viser en rose.

Der er altså ikke noget Apple-logo. Herefter ender man på hovedskærmen, der på afstand kunne se ud som den ægte vare, altså iOS 6.

Men når man kigger nærmere på ikonerne, er der ud over App Store og iTunes nogle, som ikke burde være der, blandt andet en reboot-knap.

Skærmopløsningen er også meget lavere end på den originale model, og derfor virker tekst og ikoner gnidrede.

Når der bladres rundt på telefonen, afsløres det, at der umiddelbart allerede er fyldt apps på, eksempelvis Fruit Ninja.
Men de fleste er blot genveje til tvivlsomme webadresser.

Der er også flere steder oversættelsesfejl i softwaren, der i øvrigt ikke virker med dansk sprog. Man bliver blandt andet bedt om at logge ind på Facebook og et andet sted indtaste sit Apple ID, og det sker til teksten: 'Sing In'.

Du kan i dette galleri se, hvordan softwaren fungerer på de falske mobiler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere