Artikel top billede

Microsoft banker i bordet: Dansk spion-censur har intet med os at gøre

En omstridt rapport om it-industrispionage er trukket tilbage, og Microsoft har været antydet som en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen. Den beskyldning vækker undren hos it-giganten.

It-giganten Microsoft er kommet i vælten og udpeget som en af de bærende kræfter, der har været med til at trække en omstridt it-rapport fra Dansk Industris it-branchefællesskab ITEK tilbage.

Rapporten er udarbejdet af en lang række sikkerhedseksperter, der med afsæt i blandt andet netovervågning fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA opstiller en række råd til, hvordan danske virksomheder bør behandle data for at værne sig mod industrispionage.

Årsagen til tilbagetrækningen kunne ifølge dagbladet Politiken ligge i, at it-giganten Microsoft i lighed med IBM som medlemmer af Dansk Industri med store cloud-centre har tænkt mere på selskabernes egen omsætning end på danske virksomheders sikkerhed.

Men den tolkning afviser Microsoft kategorisk.

"Vi har jo selv haft vores teknologidirektør med i sikkerhedsudvalget, så det ville jo være lidt underligt, at vi på den ene side opstiller en masse vejledninger for derefter at få dem trukket tilbage igen," forklarer Microsofts kommunikationsdirektør, Anders Adelhorst, til Computerworld.

Undrer sig og undrer sig mere

Han fremhæver også, at IBM er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, som altså har fået underkendt sit arbejde ved, at ITEK har trukket rapporten tilbage.

Den tilbagetrukne rapport var oven i købet blevet censureret ved at fjerne navne som efterretningstjenesten NSA og whistlebloweren Edward Snowden fra det første udkast, og den 13. marts blev hele rapporten så hevet tilbage igen efter en levetid på to dage.

"Vi undrer os over, at rapporten er blevet trukket tilbage, men det regner vi da med at få svar på inden for allernærmeste fremtid," forklarer Anders Adelhorst.

Han undrer sig også over, at dagbladet Politiken lader unavngivne kilder spekulere i, om Microsoft og IBM har været en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen.

"Det kan jo kun undre mig endnu mere over, da det er ret nemt at se, at Microsoft er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, og jeg plejer at være god til at tage min telefon, hvis der skulle være nogen spørgsmål i den forbindelse," siger Microsofts kommunikationsdirektør.

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DI ITEK-direktør Tine Roed samt IBM-repræsentanten i sikkerhedsudvalget, hvor sidstnævnte siden rapportarbejdet har skiftet job til Deloitte.

Læs også:
 
Dansk Industri trækker omstridt it-vejledning tilbage - for belastende for it-firmaer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere