Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Dansk Industri trækker omstridt it-vejledning tilbage - for belastende for it-firmaer

ITEK trækker stor sikkerheds-vejledning tilbage efter klager fra medlemmer, der vil beskytte deres forretning. Tidligere har ITEK renset vejledningen helt for henvisninger til NSA.

Dansk Industris it-organisation, ITEK, trækker en stor it-sikkerheds-vejledning tilbage, blot få dage efter at vejledningen er blevet udsendt, skriver Politiken.

Sikkerheds-vejledningen indeholdt en række henvisninger til whistlebloweren Edward Snowden og den amerikanske efterretningstjeneste NSA's systematiske overvågning af blandt andet internet-trafik.

Ifølge Politiken fjernede ITEK i første omgang 16 henvisninger til Edward Snowden, 39 henvisninger til NSA og 13 henvisninger til den britiske spiontjeneste GCHQ i en tidlig udgave af vejledningen.

Det har imidlertid tilsyneladende ikke været nok, idet ITEK-direktør Tina Roed alligevel valgte at trække hele den offentliggjorte vejledning - uden en eneste henvisning til Snowden, NSA og GCHQ - helt tilbage. Det skete, blot to dage efter at den blev offentliggjort.

"Vi har behov for at gennemarbejde vejledningen, så vi også får en bred opbakning i medlemskredsen til vejledningen. Det er det, vi er i færd med nu. Det er sådan set forklaringen," siger hun til Politiken.

Ifølge avisen er der ballade i ITEK, fordi sikkerheds-vejledningen angiveligt kan skade magtfulde medlemmer af foreningen som IBM og Microsoft, der satser stort på netop de cloud-løsninger, som NSA blandt andet angiveligt overvåger.

Du kan læse mere om Microsofts store cloud-satsning her: Microsofts tophemmelige datacenter- her gemmer vi dine data.

Desuden mener nogle medlemmer, at vejledningen kan skade Danmarks forhold til både Storbritannien og USA.

Mette Niander, direktør i sikkerhedsfirmawet C-Cure og medlem af udvalget bag vejledningen, siger til Politiken, at vejledningen har været baseret på "faktiske oplysninger, ikke holdninger."

"Der er ikke noget af det, vi skriver i vejledningen, der er usandt," siger hun til avisen.

Hun siger, at hun har fået besked på, at "embedsmænd og medlemmer" havde klaget over vejledningen.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse siger til Politiken, at det er "meget politisk."

"Jeg har ikke lyst til at stikke hånden ind i den hvepserede," siger han.

Læs også:

Dansk it-mand: Vi havde fornemmelse af overvågning

Sådan stopper vi den massive internet-overvågning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere