Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Dansk Industri trækker omstridt it-vejledning tilbage - for belastende for it-firmaer

ITEK trækker stor sikkerheds-vejledning tilbage efter klager fra medlemmer, der vil beskytte deres forretning. Tidligere har ITEK renset vejledningen helt for henvisninger til NSA.

Dansk Industris it-organisation, ITEK, trækker en stor it-sikkerheds-vejledning tilbage, blot få dage efter at vejledningen er blevet udsendt, skriver Politiken.

Sikkerheds-vejledningen indeholdt en række henvisninger til whistlebloweren Edward Snowden og den amerikanske efterretningstjeneste NSA's systematiske overvågning af blandt andet internet-trafik.

Ifølge Politiken fjernede ITEK i første omgang 16 henvisninger til Edward Snowden, 39 henvisninger til NSA og 13 henvisninger til den britiske spiontjeneste GCHQ i en tidlig udgave af vejledningen.

Det har imidlertid tilsyneladende ikke været nok, idet ITEK-direktør Tina Roed alligevel valgte at trække hele den offentliggjorte vejledning - uden en eneste henvisning til Snowden, NSA og GCHQ - helt tilbage. Det skete, blot to dage efter at den blev offentliggjort.

"Vi har behov for at gennemarbejde vejledningen, så vi også får en bred opbakning i medlemskredsen til vejledningen. Det er det, vi er i færd med nu. Det er sådan set forklaringen," siger hun til Politiken.

Ifølge avisen er der ballade i ITEK, fordi sikkerheds-vejledningen angiveligt kan skade magtfulde medlemmer af foreningen som IBM og Microsoft, der satser stort på netop de cloud-løsninger, som NSA blandt andet angiveligt overvåger.

Du kan læse mere om Microsofts store cloud-satsning her: Microsofts tophemmelige datacenter- her gemmer vi dine data.

Desuden mener nogle medlemmer, at vejledningen kan skade Danmarks forhold til både Storbritannien og USA.

Mette Niander, direktør i sikkerhedsfirmawet C-Cure og medlem af udvalget bag vejledningen, siger til Politiken, at vejledningen har været baseret på "faktiske oplysninger, ikke holdninger."

"Der er ikke noget af det, vi skriver i vejledningen, der er usandt," siger hun til avisen.

Hun siger, at hun har fået besked på, at "embedsmænd og medlemmer" havde klaget over vejledningen.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse siger til Politiken, at det er "meget politisk."

"Jeg har ikke lyst til at stikke hånden ind i den hvepserede," siger han.

Læs også:

Dansk it-mand: Vi havde fornemmelse af overvågning

Sådan stopper vi den massive internet-overvågning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere