Artikel top billede

Foto: Mikkel W. Nielsen.

Surface-eventyret har kostet Microsoft milliarder

Salget af Surface har virkelig trukket tænder ud på kodegiganten fra Redmond. Se hvad regningen er løbet op i.

Små 10 milliarder kroner har forsøget på at slå igennem med en tablet foreløbig kostet kodegiganten fra Redmond.

Surface blev lanceret i 2012, og tabletten er blevet ganske pænt modtaget og anmeldt, men det kniber fortsat for Microsoft at gøre salget til en god forretning.

Læs også: Langtidstest: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2

Det er Computerworld i USA, der har regnet på sagerne og fundet frem til, at projektet foreløbig er landet på et underskud på 9,4 milliarder gode danske kroner (1,7 milliarder dollar).

Det har været tydeligt, at virksomheden har været parat til at ligge i rødt i en periode, hvor tabletten skulle placere sig i markedet, men det er lige så tydeligt, at det ikke kan fortsætte med et åbent kødsår i pengepungen.

Satya Nadella skal knække nøden

Specielt tilkomsten af Satya Nadella har betydning for Microsofts tålmodighed.

Hvor Steve Ballmer var mere villig til at satse hårdt, er Satya Nadella nok knap så begejstret for den forretningsmodel.

"Steve Ballmer var villig til at tage beslutninger, der kunne risikere at ende i store tab," siger Jan Dawson, som er analytiker hos Hackdaw Research, til Computerworlds amerikanske søsterside.

Han peger på Surface og Nokia som eksempler på Ballmers risikovillighed.

Satya Nadella har tidligere sagt, at selskabet skal udvikle nye produktkategorier, som Microsoft har gjort med Surface og på smartmobilmarkedet med Windows Phone.

I samme åndedrag sagde Satya Nadella dog også:

"Microsoft bygger ikke hardware for hardwarens skyld, og prioriteringen af disse enheder vil blive justeret, så vi kan følge vores strategiske retning som et produktivitetsfremmende- og platformselskab," lød det Microsoft-topbossen.

Læs også: Ny Surface i dag: Giganttab lægger pres på Microsofts topchef

Men hardware-satsningen er en arv, han skal løfte efter sin forgænger Steve Ballmer, og Surface har foreløbig været en meget, meget skidt forretning for kodefabrikken.

Lever stadig

Surface-eventyret er på ingen måde slut endnu, men positioneringen af Surface og Windows 8-baserede tabletter går ikke, som Microsoft havde tænkt sig.

Håbet er, at den næste version af Surface, nummer tre i rækken, får mere lovende salgstal end de to forgængere.

Læs om Surface 3, der skal sende regnskabet i sort, her: Microsoft offentliggør ny og endnu tyndere Surface Pro

Foreløbig er der dog intet håndfast bevis på, at Surface kommer til at tjene penge, øge salget eller stjæle markedsandele.

Så umiddelbart tegner det til at blive en hård hardware-nød, som Steve Ballmer har kastet ind i ringen, og som nu skal knækkes af Satya Nadella.

Læs også:

Langtidstest: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2

Stortest: Her er Surfaces svagheder og styrker

Microsoft sagsøges: Beskyldes for at skjule elendigt Surface-salg

Analytiker: Microsoft skyder sig selv i foden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere