Artikel top billede

Vild USB-opgradering gør (næsten) alle andre kabler overflødige

Et nyt USB-stik vil ændre din telefon, din tablet og din pc. Både hastighed og brugervenlighed forbedres i ét kæmpe hop. Og de første modeller er klar inden nytår.

Næste generation af USB, den såkaldte Type C, vil for alvor forandre din næste pc, din telefon og din tablet. Og det måske allerede inden årsskiftet.

Det demonstrerede USB-sammenslutningen for Computerworld på Intels udviklerkonference i San Francisco.

Først og fremmest fordi næste generation af USB, kaldet Superspeed USB, kommer med muligheden for at overføre helt op til 100 Watt via de nye kabler.

Det giver mulighed for at oplade ikke bare din telefon eller din tablet via kablet, men også bærbare computere vil kunne modtage strøm via det nye USB-stik. Til sammenligning kan den eksisterende USB-standard overføre maksimalt 7,5 Watt.

Samtidig kan der, selv om din maskine oplader, overføres data. Og ikke bare data, men data som med USB Superspeed 3.1 er oppe på en hastighed på 10 gigabit per sekund - eller cirka dobbelt op i forhold til de eksisterende USB 3.0-modeller.  

Det betød, at de demoer, som USB-organisationen kunne vise, havde bærbare computere, som med blot ét stik både opladede maskinen og samtidig styrede både harddiske, skærme og mus.

I en af demonstrationerne, vi fik lov at prøve, flyttede vi derfor over 800 megabyte i sekundet via en USB 3.1 port.

Software bestemmer hvordan porten skal vende

USB Type C giver desuden muligheden for at vende porten om. Det betyder, at du kan oplade din smartphone fra et USB-stik på din bærbare - og via samme stik (selvfølgelig med telefonen taget ud) derefter oplade din bærbare.

Dobbeltheden dækker dog ikke kun strøm, men også muligheden for at flytte filer. I dag er en enhed typisk enten en vært, hvor filerne ligger, eller en enhed som henter filerne.

Med den nye USB-standard kan din telefon, din tablet eller din bærbare skifte mellem de indstillinger, sådan at din bærbare kan fungere som en ekstern harddisk for din telefon - og omvendt.

Selve stikket på USB Superspeed er i øvrigt krympet til en størrelse, som minder om de mini-USB stik, der er på markedet i dag. Forskellen ved Type C forbindelsen er dog, at den er mere holdbar og samtidig symmetrisk.

Det betyder, at du ikke længere skal rotere et USB-stik 3-4 gange for at forbinde det, men nu blot kan sætte det i. For almindelige forbrugere er det måske den største forbedring af dem alle.

Dog betyder det mindre stik også, at tablets og bærbare computere nu kan blive endnu tyndere, uden at det går ud over forbindelsesmuligheden. Kombineret med Intels blæserfri Core M processorer giver det mulighed for virkeligt tynde bærbare computere, som stadig vil have fuld forbindelse til omverdenen.

USB alliancen siger selv, at produkter med USB Superspeed kommer på markedet tidligt i 2015, men at flere producenter er så begejstrede, at de prøver at få dem ud inden udgangen af 2014.

Læs også:

USB-dock test: Få meget mere ud af din tynde bærbare

Kæmpe sikkerhedsproblem kan ramme alle dine USB-enheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere