Artikel top billede

Den canadiske science fiction-forfatter Cory Doctorow lige inden sin tale på Fremtidens Internet-konferencen i København. Foto: Mads Elkær.

Cory Doctorow: "Hvis regeringen kan overvåge dig - så kan it-kriminelle også"

Smart teknologi skal redde os fra it-forbrydere og snagende myndigheder som NSA. Det mener canadisk internet-filosof, som er i Danmark for at lære landets førende firmaer noget om tillid, sikkerhed og åbenhed.

Kryptering. Gennemsigtighed. Sikkerhed.

Det er ord, der går igen og igen, da Computerworld møder den 43årige canadiske science fiction-forfatter Cory Doctorow.

Han trådte sine aktivist-sko flade i offline-1980'erne og har siden skrevet, blogget og debatteret om internetrettigheder.

Især copyrightlovgivningen og støtte til Creative Commons-organisationen har været blandt hans mærkesager.

Alle kigger med

Den canadiske forfatter og internetpersonlighed er i Danmark som hovedtaler på Erhvervsstyrelsen og Dansk Internet Forums konference "Fremtidens Internet", der har samlet godt 400 deltagere på Tivoli Hotel i hjertet af København.

Inden sin konference-tale fanger Computerworlds udsendte den flamboyante forfatter til en snak om konferencens altoverskyggende tema: tillid på internettet.

Cory Doctorow går lige til biddet med udsagn om, at internettet i stigende grad er blevet en usikker størrelse, da ingen længere ved, hvem der indsamler og bruger information om dig, mig og alle andre.

"Hvis regeringen med NSA i spidsen kan overvåge dig, så kan it-kriminelle også. Hvis du ikke er sikker på din egen regering, så er du heller ikke i sikkerhed for de it-kriminelle," siger Cory Doctorow for at slå fast, hvorfor internet-sikkerhed vedrører alle.

Teknologien skal redde os

Cory Doctorow fremhæver, at teknologier som kryptering er vejen frem, hvis vi ønsker at være sikre på nettet.

"Ligesom browsere engang indførte pop-up-blockers, så vil jeg for eksempel gerne se browsere, hvor der er indlagt anti-cookie-mekanismer. Teknologien skal som standard være med til at hjælpe os med at være anonyme," lyder budskabet fra den trendy-klædte canadier med de markante mørke briller.

Han forklarer, at der i dag er rekordmange folk på nettet, som ikke forstår eller interesserer sig for sikkerhed, og det er en disciplin, der traditionelt kommer fra mere nørdede kredse,

Her har bekymringer om afgivelse af data, metadata og teknologibrugen længe vakt dybe panderynker, hvilket han mener, også bør ske blandt mere normale teknologiforbrugere.

"Din telefon har en mikrofon. Den kan en app-producent tænde for, blandt andet mens du har sex, hvis du har givet adgang til din mikrofon. Derfor er det en ret god idé at vide, hvad apps har adgang til og hvad app-producenten bruger dine data og din telefon til."

Helt konkret håber han på, at der i fremtidens apps vil være mulighed for selv at bestemme, hvad disse apps kan få adgang til. Også selvom data fra apps bliver indsamlet anonymt for senere at bygge statistik på.

"Jeg sender gerne noget forkert information tilbage til app'en, fordi jeg bliver ret skeptisk, når jeg hører, at en dataindsamling foregår anonymt. Data-indsamling skal være en fordel for brugerne, ellers giver det ingen mening," siger Cory Doctorow.

Gennemsigtighed hos de stærke

Han slår også fast, at ud over anonymiserende teknologi er politisk velvilje også vejen frem til at sikre internetbrugere en mere sikker oplevelse online.

Et kraftigt instrument kunne her være lovgivning om, hvad data bliver indsamlet og senere brugt til.

"Der skal være gennemsigtighed med dataindsamlingen og -brug hos de stærke (internetselskaber, red), mens der samtidig skal være privatsikring for de svage (borgere, red.)," forklarer Cory Doctorow.

Her nævner han, at verdens magt og rigdom er havnet i færre og færre hænder.

Den udvikling gælder på sin vis også online, hvor selskaber og myndigheder med viden fra data om sine brugere og borgere har fået magtfulde muligheder mellem hænderne for eksempelvis mersalg og politisk undertrykkelse.

"Vi har mange grunde til at være private, selv om vi som private borgere hverken er farlige eller har med hemmeligheder at gøre. Jeg ved jo godt, hvad du laver på toilettet, men det behøver jo på ingen måde at komme ud i offentligheden af den grund," argumenterer Cory Doctorow.

Her nævner han, at hvis der ikke bliver gjort noget for at anonymisere folk, kan en regering i stedet for at skyde tåregas ind i en demonstration eksempelvis blot gå til termostat-firmaet Nest.

"De (regeringen, red.) kan jo ud fra telefon-data fra demonstrationen se, hvem der var til stede. Hvis der bliver slukket for varmen midt om vinteren hjemme hos demonstranterne, så skal der nok komme færre demonstrationer i fremtiden," lyder tankegangen.

Har håb for fremtiden

Cory Doctorow bevæger armene en del, når han taler - og hans entusiasme handler langt fra kun om et formørket og gennemovervåget internet, hvor alle virksomheder og myndigheder står klar til at slubre data i sig.

Han forklarer, at han har store håb for, at teknologien nok skal være med til at sikre vores frihed fremover. Ikke mindst når store internet-selskaber som Google indfører kryptering i sin mailservices.

"Mange af mine venner bruger Gmail," indleder Cory Doctorow sin sætning med, inden han afbryder sig selv og fortæller, at han bruger sin egen mail-server, fordi han ikke stoler på nogle udbydere.

"Nå, men mine venner bruger Gmail, og efter Google har indført end-to-end-kryptering, så kan det da godt være, de modtager en underlig mail fra mig. Det betyder så bare, at de skal klikke på en knap, og så er det kun mig og dem, der kan læse mailen," siger han og smiler.

"Det kan de jo fleste godt se fordelen i. Og tænk bare på, hvilken netværkseffekt, der kunne kom ud af den slags initiativer," lyder det fra den canadiske cyberpunk-forfatter.

Han erkender, at kryptering også har visse bagsider.

Eksempelvis vil det betyde, at en bruger ikke bare kan søge efter mails i sin Gmail-indbakke, da Google på grund af krypteringen ikke længere ved, hvad den indeholder.

"Der kommer skift i den måde, som vi i dag tænker it på. Vi kan eksempelvis have mail-servicen med backup i skyen, mens vi gemmer vores mails lokalt. De behøves ikke gemmes manuelt, hvis der en dag kommer en service, der kan gøre det," siger Cory Doctorow og gør sig klar til at gå.

"Kryptering skal jo være så let at bruge, at ingen rigtig tænker over det. Derfor har jeg også et håb om, at vi får et mere sikkert internet, hvis folk som mig, dig og andre gør noget ved det. Der sker jo ikke noget, hvis ingen gør noget ved det," runder han af.

Han skal senere ind i den store sal og holde tale for de omkring 400 konference-deltagere, der kommer fra en lang række førende danske virksomheder og myndigheder.

De vil høre på hans argumenter omkring sikkerhed, overvågning, og at teknologien kan redde os langt hen ad vejen. Tilhørerne vil sikkert også efterfølgende klappe af ham.

Spørgsmålet er så bare, hvem der gør noget ved det.

Læs også:
Sikkerhedsguru: NSA-værktøjer er på vej i hænderne på hackerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere