Artikel top billede

Sikkerhedsguru: NSA-værktøjer er på vej i hænderne på hackerne

Næste generation af brugere står klar til at kaste sig over det store arsenal af NSA-værktøjer til at overvåge dig og manipulere dine data, men det næste hold er meget, meget værre end NSA.

Mens alverdens medier dagligt bringer nye afsløringer af den omfattende overvågning foretaget af den amerikanske efterretningstjeneste NSA, tegner der sig nu måske endnu mere skræmmende perspektiver i horisonten.

For den amerikanske sikkerhedsguru Bruce Schneier anser det som ganske sandsynligt, at hackerne i de kommende år kaster sig over NSA-værktøjerne, der med sin kæmpe dataindsamlinger og massive overvågning kan sende it-kriminaliteten op i en liga, som vi ikke har set før.

Faktisk mener han, at de it-kriminelle allerede er godt i gang med at bruge visse dele af de samme værktøjer, som NSA har gang i.

"Det kommer selvfølgelig an på, hvad vi taler om, men ting som Quantum bliver allerede brugt i dag," fortæller Bruce Schneier til Computerworld, som han taler med under en Infinit-konference i Industriens Hus i København i sidste uge.

Med Quantum mener han det program, som NSA har udviklet til blandt andet at angribe med man-in-the-middle-metoder, manipulere med data i fremmede databaser og tilladelse af mystiske certifikater, der kan bryde sikkerhedsprotokollen SSL's kryptering, når man eksempelvis sender følsomme oplysninger på nettet.

"Man kan sige, at teknologien demokratiserer, og denne slags programmer bliver hackerværktøjer ret hurtigt. Hackernes motivation er så bare at stjæle ting, mens vi ikke rigtig ved, hvad NSA bruger oplysningerne til," lyder det fra Bruce Schneier.

Ingen magi - bare kode

Den amerikanske sikkerhedsekspert med rockstar-attituden forklarer, at hackerne hverken stjæler eller køber NSA-værktøjerne, men indtil videre skriver de dem selv.

"Der er jo intet magisk ved NSA eller organisationens værktøjer. Forskellen på NSA og alle de andre er jo bare, at NSA har et meget større budget," siger Bruce Schneier.

Han peger blandet andet på, at det tidligere NSA-værktøj ved navn XKeyscore til at indsamle og analysere i store datamængder nu kan findes tilsvarende på open source-markedet under navnet 'Bro'.

"En af forskellene på it-kriminelle og NSA er, hvor omfattende overvågningen og hackerangrebene er," fortæller Bruce Schneier og fremhæver angrebene på den amerikanske butikskæde Target som et eksempel på, hvor store datamængder it-kriminelle efterhånden kan indhente.

"40 millioner kreditkortnumre er da også rimelig stort," siger han om dét angreb.

Kryptering tiltrækker opmærksomhed

Bruce Schneier turnerer hele kloden rundt med foredrag om NSA, sikkerhed og kryptering.

Sådan pisser du NSA af

I disse foredrag gør han et stort nummer ud af at fortælle, at mange forskellige enheder, organisationer og selskaber overvåger os med forskellige formål.

"Google overvåger os jo ikke med sin dataindsamling på grund af den nationale sikkerhed som NSA, men fordi selskabet vil manipulere os psykologisk med reklamer," lyder det fra Bruce Schneier.

På samme vil de it-kriminelle også overvåge os med deres egne formål for øje, forklarer sikkerhedseksperten.

Derfor er han en varm fortaler for, at alle mennesker på internettet begynder at kigge på krypteringsteknikker som eksempelvis Ciscos LEAP (Lightweight Extensible Authentication Protocol) og TOR-projektet, hvor man kan surfe anonymt rundt på nettet.

Bruce Schneier peger på, at i NSA-sammenhæng er dette tekniske løsninger på, hvad han kalder et politisk problem, fordi overvågning åbenbart er en topprioritet.

"NSA kan ikke bryde TOR, og det pisser dem af," lyder det, og han fortsætter: 

"Og det er smartere at kryptere end ikke at kryptere, selvom NSA også indsamler krypterede data, og man samtidig lige pludselig bliver et interessant mål for efterretningstjenesterne, når man krypterer," fortæller Bruce Schneier.

Puff - og så er den væk?

Han fremhæver også, at mange unge i stigende grad bruger applikationer, hvor indholdet som i tilfældet med Snapchat forsvinder af sig selv efter et stykke tid.

Han er dog ikke helt overbevist om fidusen set fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv.

"Hvordan kan vi egentlig vide, at det indhold også rigtigt forsvinder? Hvis NSA kommer, må den slags selskaber jo rette ind og udlevere data," siger Bruce Schneier.

At it-kriminelle skulle kunne tiltvinge sig adgang til den slags data med en dommerkendelse er i sagens natur helt usandsynligt, men de vil derimod kunne gøre, hvad de med Bruce Schneiers ord gør bedst: Stjæle.

Læs også: 
Overvågning: "Vi skal ikke være bekymrede - vi skal være vrede"

Verdensberømt sikkerhedsguru i Danmark: Derfor bliver du overvåget
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere