Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Førstehåndsindtryk: Nexus 9 leverer flydende animationer og masser af hestekræfter

Den nyeste version af tabletten i Googles Nexus-familie er produceret af HTC, og den ni tommer store tablet har noget at leve op til.

London: Dette års nye version af Nexus-tablet bliver produceret af HTC, hvilket er det taiwanske firmas første tablet siden den ikke just succesfulde HTC Flyer.

Nogen vil måske synes, at det er underligt, at HTC ikke før har været en del af Googles Nexus-project, da den allerførste Android-telefon solgt i butikkerne netop var en HTC Dream tilbage i 2008. 

Men bedre sent end aldrig.

Med Nexus 9 går HTC for alvor ind på tablet-markedet, og det virker til at være med et ganske hæderligt produkt.

Design

Navnet Nexus 9 kommer af den ni tommer store skærm med en opløsning på 2048 x 1536.

Skærmen er flot og levende, men det var ikke til at vurdere, om den nødvendigvis er bedre eller på lige fod med Samsungs Tab S-modeller og iPad Air 2, som er de to tablets, som yderligere har nogle af de flotteste skærme.

Skærmen har sorte, tynde kanter, som er omkranset af en metalkant.

Bagved er den belagt af et plastikcover, som på ingen måde virker til at være den billige slags.

Den ligger rigtig godt i hånden og giver en god følelse af kvalitet.

Den har mindst lige så meget lækkerhed som forgængeren Nexus 7, som af Computerworld.dk tidligere på året blev kåret til en af de bedste mini-tablets på markedet.

Den har ikke samme metalliske kvalitet som en iPad Air, men hvorfor skal metal nødvendigvis være bedre end plastik?

HTC har valgt en god type af plastik, og jeg er overbevist. Det er en smagssag.

Tabletten vejer 436 gram, hvor LTE-versionen vejer en lille smule mere.

Skærmen har fået 4:3 skærmformatet, hvilket er den første af sin slags inden for Android-tablets. iPads har haft formatet siden sin spæde fødsel, og den nyeste Surface Pro 3 har et lignende format.

Fordele og ulemper ved formatet er nok lige mange, men specielt virkede den god til at læse hjemmesider på, da du får et noget bedre billede, end på en 16:9-tablet.

Omvendt er de nok bedre at se video og film på, da der ikke er de samme sorte kanter.

Man kunne frygte, at det vil tage app-udviklerne noget tid at tilpasse deres apps til det nye format (3:4), men ifølge en af HTC's folk til stede burde det ikke være et problem. Man må også formode, at Android L og Google har styr på det.

Lyd

Lyden i Nexus 9 kommer fra HTC's BoomSound, som er to frontvendte højtalere.

HTC introducerede højtalerne i sin HTC One (M7) sidste år, og ud over den nye Nexus 7 er det kun Sonys tablets, som byder på frontvendte højtalere.

I et rum fyldt med techlystne gadgetjournalister var det ikke til at høre, om de frontvendte højtalere gør den store forskel, men lyden virkede klar og tydelig.

En større sammenligning med nogle af de nyeste tablets vil være at finde i den endelige test, som forhåbentlig kommer engang i en af de kommende uger.

Hardware

Indholdet i Nexus 9 er ikke til at kimse af. Med den nyeste Tegra K1-processor fra Nvidia, og med en indbygget Kepler-GPU, burde der være rigeligt af kræfter.

Det virkede heller ikke til, at hardwaren vil blive et problem for kommende Nexus 9-ejere.

Selvom det var en ufærdig version af Android L, som journalisterne fik fingrene i, så var der flydende animationer, hurtige reaktioner og ingen tegn på sløvhed.

Der var dog ikke muligheder for benchmarking. Det må vente til den endelige test.

Den vil kunne fås i enten 16 eller 32 gigabyte eller en 32 gigabyte-version med LTE.

(Der stod tidligere i artiklen, at der var plads til SD-kort. Dette er en fejl)

Android L

Nexus-telefoner og tablets har altid været brugt til at fremvise den nyeste version af Android - det Android som Google helst selv ser, og er den reneste form uden alverdens launchers og pillerier fra producenterne.

Det var en ufærdig version, som var til rådighed, men der er noget at se frem til.

Googles Material Design gav tabletten en mere levende overflade, selvom der var lidt langt mellem de steder, hvor man hvor alvor kunne se de "levende" animationer.

Man kan tydeligt mærke, at Android er gået over til ART i stedet for DALVIK som selskabets Virtuelle Maskine, og at alle animationer er med 60 fps. Smukt ser det ud.

Det er ikke en fuldstændig nytænkning af systemet, men det er tydeligt, at Google vil gøre Android mere lækkert, mere levende, mere legende at bruge.

Vi håber at have fået fingre i en egentlig testenhed inden for de kommende to uger, og vil derefter komme med en større test af Nexus 9.

Læs også: Android L: Disse telefoner får den nye version af Android