Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Rigsrevisionen giver tørre tæsk til EPJ: Halter fortsat langt bagefter

Rigsrevisionen er ude med riven efter danske sygehuses implementering og anvendelse af EPJ-systemerne. Især én region er i søgelyset.

Rigsrevisionen har kigget regionernes brug af elektroniske patientjournalerne (EPJ) efter i sømmene, og der bliver udtrykt kritik på flere områder.

Blandt andet kritiserer revisorerne, at der er 'store forbedringspotentialer' i forhold til blandt andet at sikre opdaterede patientoplysninger.

"Rigsrevisionen finder, at regionernes initiativer til at sikre anvendelse af EPJ [...] fortsat ikke er tilfredsstillende, og at der er behov for, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og NSI har stærkt fokus på implementering og anvendelse af sundheds-it i regionerne," lyder det i notatet til Statsrevisorerne

Mangler samlet system

Samtidig noterer Rigsrevisionen, at det ikke er tilfredsstillende, at Region Syddanmark som den eneste region endnu ikke har konsolideret sit EPJ-system, så sygehusene i regionen har ét fælles system at rapportere til og trække data fra.

Ifølge planen vil Region Syddanmark være klar til næste år, hvilket Rigsrevisionen vil holde øje med.

Kritikken inkluderer også, at regionerne ikke lever op til deres egne målsætninger for brugen af EPJ i de kliniske arbejdsgange i 2014.

"De fem indikatorer, der skal måle regionernes brug af EPJ i det kliniske arbejde, viser, at regionerne samlet set får svært ved at nå de mål, der er fastsat for slutningen af 2014. Derudover er det ikke alle regioner, der kan levere data for alle indikatorer."

Flere årtiers arbejde

Det samlede billede er, at der til trods for sporadiske roser til regionerne stadig er et pænt stykke vej hjem for at komme på plads med EPJ-implementeringen, som har taget flere årtier at få på plads.

"Det er Rigsrevisionens opfattelse, at regionernes opfyldelse af indikatorer viser, at der ikke er en tilfredsstillende udvikling i regionernes brug af EPJ," lyder det fra revisionen.

Rigsrevisionen opfordrer Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt NSI om at komme på banen for at hjælpe implementeringen og anvendelsen på plads.

Derfor vil Rigsrevisionen også fremover følge op på, om regionerne får opfyldt deres mål for EPJ-anvendelsen.

Revisorerne vil også kigge regionsfolkene i Syddanmark over skulderen for at se, om regionen får smækket sine nuværende to EPJ-systemer sammen til ét i løbet af 2015.

Læs også:
Her er Danmarks blodigste it-skandale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere