Artikel top billede

Afdelingslæge Karsten Kindberg fra Intensiv Terapi fra Hvidovre hospital har afprøvet Sundhedsjournalen i flere måneder. Foto: Asger Simonsen.

Hvad dælen? Efter 20 år taler hospitalernes it-systemer sammen

Onsdag morgen er 20 års data-mareridt (måske) slut: Nu kan danske hospitaler faktisk udveksle patientdata med hinanden.

Historien om elektroniske patientjournaler (EPJ) på danske hospitaler er historien om de mange journal-systemer, der ikke har kunnet kommunikere og udveksle data med hinanden i flere år.

Men det gør regionerne, der er ansvarlig for hospitalsdriften i Danmark, nu op med, når it-programmet Sundhedsjournalen officielt åbner onsdag, så læger og sygeplejersker kan hente patientdata fra samtlige regioner.

"Sundhedsjournalen er svaret på det fælles EPJ," forklarer formanden for Regionernes Sundheds-IT (RSI), Jens Andersen, til Computerworld.

Tidligere har den manglende mulighed for dataudveksling skabt groteske situationer, hvor patienters journaler er blevet kørt rundt i taxa fra det ene sted til det andet.

20 års kamp er slut

Med indførelsen af Sundhedsjournalen vil det så sige, at 20 års kamp for at kunne udveksle sundhedsdata på tværs af amter og regioner er slut nu?

"Ja, det mener jeg, for læger og sygeplejersker får adgang til alle patienters data fra hele landet," svarer Jens Andersen.

Udrulningen af Sundhedsjournalen betyder med andre ord, at når en patient fra eksempelvis Nordjylland bliver indlagt på et københavnsk hospital, kan de københavnske læger blandt andet hente medicinhistorik, tidligere laboratoriesvar og anden vigtig information, som patienten muligvis ikke selv kan oplyse om.

Det medfører, at lægerne på et hospital hurtigere kan danne sig et overblik over en patients sygdomsforløb og dermed hurtigere kan stille den rigtige diagnose.

Undervejs på den rejse har det været nødvendigt at droppe flere lokale EPJ-systemer, som du kan læse mere om her

Midtjyderne må vente

Jens Andersen fortæller, at selv om 12. marts altså er sat som den officielle åbningsdato for Sundhedsjournalen, har den allerede har været i praktisk brug i flere regioner i nogle måneder.

Han forklarer også, at Region Midtjylland som den sidste region først kommer på i løbet af foråret, og at de praktiserende læger kommer på 'i løbet af 2014', men at borgere via NemID-login på Sundhed.dk også kan få adgang til uddrag af sundhedsjournalerne.

Der mangler stadig væsentlige funktioner

Borgerne kan samtidig se, hvem der har kigget i ens sundhedsoplysninger via menupunktet 'Min log' på Sundhed.dk.

Senere skal det afklares, hvordan den kommunale sundhedssektor i form af eksempelvis hjemmesygeplejersker skal kobles på systemet, som bliver afprøvet på forsøgsbasis i kommunerne.

Næste version kommer i 2016

Med den første version af Sundhedsjournalen til udveksling af data på tværs af landet mangler regionerne stadig væsentlige funktioner.

Det drejer sig eksempelvis om billedudveksling af røntgenbilleder og billeder fra ulykkesstedet, så den ansvarlige læge kan danne sig et indtryk af, hvordan et givent uheld er opstået.

Jens Andersen peger på, at der i de næste to år bliver udbygget flere funktioner oven på de nuværende i Sundhedsjournalen version 2.0, der formentlig ser dagens lys i 2016.

Ud over Sundhedsjournalen knokler regionerne med at få det forsinkede Fælles Medicinkort klart, så både praktiserende læger og hospitalspersonalet altid er ajour med, hvilken medicin en patient får - og ikke får længere.

Med tiden er det meningen, at Sundhedsjournalen bliver en integreret del af den en milliard kroner dyre Sundhedsplatform i Region Hovedstaden og i Region Sjælland, mens de andre regioner også integrerer Sundhedsjournalen i deres respektive sundhedsplatforme. 

Med andre ord er regionernes sundhedsplatforme de overliggende hospitalssystemer, hvori Sundhedsjournalen kommer til at "ligge inde i maven" blandt mange andre hospitalssystemer.  

Du kan her læse mere om, hvordan regionernes hospitaler fremover skal være bedre til at arbejde sammen og udveksle patientdata med de praktiserende læger. 

Læs også: 
Masser af risikovillige kroner skal investeres i sundheds-it

[b]Regionsformand: Epj-systemer skal spille sammen[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere