Artikel top billede

Teleselskaberne lover: Du får bedre mobil-samtalekvalitet i 2015

Flere teleselskaber i Danmark sparker samtale-teknologien Voice over LTE (VoLTE) ud til sine kunder i 2015. Læs her, hvad du kan forvente med VoLTE-udrulningerne.

I 2015 introducerer flere teleselskaber mobilteknologien VoLTE, der er en forkortelse for voice over LTE - eller slet og ret: taleopkald på 4G.

Med introduktionen af VoLTE lover teleselskaberne blandt andet, at lydkvaliteten i samtaler bliver markant bedre.

Derudover kommer der også en række nye services på toppen af den nye teknologi, der i sagens natur er målrettet enheder med indbygget 4G/LTE.

Siden i sommers har eksempelvis Telenor sammen med Nokia Networks testet VoLTE i Nokias laboratorier med henblik på at få sendt teknologien ud til kunderne i første halvår af 2015.

"Den høje lydkvalitet og hurtige opkaldstider skal være i helt orden, og vi øver os i laboratoriet, indtil det er helt på plads," forklarer teknisk direktør hos Telenor i Danmark, Kim Krogh Andersen, til Computerworld.

Prisen er ukendt

Kim Krogh Andersen fortæller at dropraterne (andel af mistede opkald) på kombinationen af 2G og 3G i Telenors netværk i dag ligger under 0,5 procent.

Med VoLTE skal andelen af gennemførte opkald som minimum også ligge på 99,5 procent.

"Indtil lanceringen af VoLTE vil 3G være det bedste net at gennemføre voice-kald på. Vores kvalitetskrav til VoLTE er samme niveau eller bedre," lyder det fra Telenors tekniske direktør.

Hvordan VoLTE skal markedsføres, og hvor meget det skal koste, har Telenor endnu ikke lagt sig fast på.

Noget kunne dog tyde på, at når Telenor investerer et tocifret millionbeløb på at få VoLTE ud til kunderne som en del af sit kernenetværk, så er det også en service, der skal betales for.

"Vi skal naturligvis give kunderne en god oplevelse og os selv en god forretning. Sådan vil det jo altid være," siger Kim Krogh Andersen.

På trods af Telenors fællesnetværk med Telia og de to selskabers kommende fusion i Danmark, når og hvis konkurrencemyndighederne godkender sammenlægningen, vil VoLTE hos Telenor indtil videre være et rent Telenor-produkt.

Flere 4G-services

Også Danmarks indtil videre største mobilselskab TDC sparker VoLTE ud i sit netværk i 2015 - formentligt i andet halvår.

TDC oplyser til Computerworld, at lanceringstidspunkten dels afhænger af TDC's testresultater, dels af hvor mange TDC-kunder, der rent faktisk har 4G-enheder til udnyttelse af VoLTE mellem hænderne.

VoLTE vil formentlig i første omgang være rettet mod erhvervslivet som en naturlig forlængelse af HD Voice. Services som konferenceopkald på smartphonen og videokonference på iPads vil sandsynligvis blive nogle af de første TDC-services med VoLTE.

TDC fremhæver udover de højere datamængder på de mobile enheder, at VoLTE gør brug af prioriterede datakald.

Det betyder, at der i netværket bliver reserveret plads til eksempelvis dit VoLTE-videoopkald, hvilket er en ganske anden tilgang end en tilfældig chattjeneste, der typisk er en del af hele din maskines datastrømme.

Indtil videre er VoLTE-teknologien med op til tre gange så meget datakapacitet som 3G dog endnu i sin vorden i Danmark.

Flere asiatiske teleselskaber som eksempelvis China Mobile har introduceret teknologien, som dog endnu ikke er rullet ud til alle selskabets godt 600 millioner kunder. 

Læs også:
Fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere