Artikel top billede

Enhedslistens it-ordfører Stine Brix forstår ikke, at sessionslogning kan komme på tale at indføre endnu en gang.

EL om genindførsel af internet-overvågning efter terrorangreb: "Fuldstændig tåbeligt"

Enhedslistens it-ordfører ryster på hovedet over tanker om genindførsel af internet-overvågning i Danmark i kølvandet på terrorangrebet på Charlie Hebdo. Justitsminister Mette Frederiksen (S) holder indtil videre kortene tæt ind til kroppen.

Spørgsmålet om, hvorvidt den droppede sessionslogning skal genindføres i Danmark, er dukket op i flere medier ovenpå onsdagens terrorangreb i Paris på den satiriske ugeavis Charlie Hebdo.

Det er blandt andet sket i Berlingske Tidende, som skriver, at det danske politi allerede tilbage i december knap så overraskende ønskede sessionslogningen - eller internet-overvågning - genindført på møder med telebranchen.

Argumentet fra ordensmagtens side for genindførslen lyder, at kommunikationen flytter sig i stigende grad over på nettet, og derfor er det vigtigt at vide, hvem der kommunikerer med hvem og hvornår. 

Computerwold har derfor spurgt justitsminister Mette Frederiksen (S) om, hvorvidt sessionslogning kan komme på tale igen.

Politiet skal have nødvendige værktøjer

Her er ministerens skriftlige svar:

"I dag anvender kriminelle ofte telefoner og internet til at organisere kriminalitet. Derfor er det afgørende, at politiet har de nødvendige værktøjer til at bekæmpe kriminalitet. Det er samtidig afgørende, at logningsreglerne også sikrer hensynet til borgernes grundlæggende rettigheder."

"Regeringen har iværksat en samlet revision af logningsreglerne, og som regeringen også tidligere har tilkendegivet, bliver telebranchen og andre interessenter inddraget i revisionsarbejdet."

Sluttelige understreger hun, at hverken regeringen eller ministeren selv har lagt sig fast på, hvordan de nye regler kan og skal udformes.

Ikke gå tilbage til en fuser

Partiet Enhedslisten (EL) har længe været en af de største politiske modstandere af overvågning og herunder sessionslogning.

Den modstand fastholder partiets it-ordfører Stine Brix over for Computerworld. Også efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo.

"Det ville være fuldstændig tåbeligt at genindføre, da den tidligere justitsminister (Karen Hækkerup (S), red.) jo droppede sessionslogning med argumentet om, at data ikke var brugbare,"indleder hun.

"Derfor synes jeg ikke, at vi skal gå tilbage til en fuser, som har krænkende for den personlige frihed, ikke brugbart for politiet og dyr for teleselskaberne," fortsætter Stine Brix.

Derudover påpeger Enhedslistens it-ordfører, at trods den meget overvågning, som foregår i EU og ikke mindst af den amerikanske efterretningstjeneste NSA, så sker der terror-angreb.

"Vi burde måske hellere kigge på vores deltagelse i voldsomme krige og brugen af tortur, inden vi indfører tiltag, der er krænkende for den personlige frihed, selvom det selvfølgelig er et lidt kedeligt svar," lyder det fra Stine Brix.

Læs også:
Dansk overvågningspolitik gemt bag sort snak




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere