Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Dansk overvågningspolitik gemt bag sort snak

Politikerne har droppet internetovervågningen. Fordi den ikke virker. Men den virkelige skandale er, at det har taget 7 år og at den ansvarlige minister gemmer sig bag sort snak.

Mandag 2. juni besluttede Justitsministeriet med minister Karen Hækkerup i spidsen at sløjfe den omstridte totale overvågning af danskernes internetbrug. Den massive overvågning var også kendt som sessionslogning, hvor dit internetforbrug blev gemt et år tilbage og kunne gennemgås uden dit vidende.

Grunden til den overraskende udmelding var ifølge Justitsministeriet, at ministeriet finder det tvivlsomt, om sessionslogningen kan bruges til retsforfølgelse af strafbare forhold.

Eller i mere klart sprog: At skidtet ikke virker. Aldrig har virket. Og ikke kommer til at virke.

I syv år er danskerne altså blevet udsat for en fuldstændig gennemgribende og finmasket overvågning af alle aktiviteter på nettet, og dine data er blevet lagret og gjort søgbare, uden at der er nogen konkret mistanke mod dig.

Og det har ikke kunne bruges til noget som helst. Intet. Til gengæld skønner kilder, at det har kostet adskillige millioner kroner om året.

Selv i en verden gjort hård og kynisk af offentlige it-skandaler forekommer historien grotesk.

Specielt når Version2 i et interview med tidligere TDC-chef Mogens Ritsholm kan fortælle, at Justitsministeriets folk allerede under forberedelserne i 2006 blev advaret mod den anvendte metode.

Endnu mere grotesk bliver det, når Justitsministeriet ikke vil forklare, hvorfor fornuften nu har sejret - efter syv års protester.

Ministeriet har ikke set lyset. I stedet er det blevet presset, klemt og mast til at ændre holdning inden et samråd i Folketinget om emnet.

Inden da havde Computerworld ringet rundt og kunne tælle mindst 88 ud af de nødvendige 90 stemmer i Folketinget for en ændring af sessionslogningen uden om regeringen.

Og længe inden da havde en EU-dom slået fast, at overvågningen ikke var i forenelig med EU's charter om grundlæggende frihedsrettigheder. 

Computerworld ville gerne have spurgt ministeren om, hvorfor logningen pludselig skulle ændres en mandag i juni. 

Men justitsminister Karen Hækkerup ville ikke interviewes, ikke ringes op og kun svare på skriftlige spørgsmål gennem ministeriets pressechef. 

Spørgsmål, som i øvrigt blev besvaret med en omgang sort snak, der kunne været taget direkte fra satireserien "Javel. hr. minister".

Det ville være sjovt, hvis det ikke var trist. 

For når den øverste politiske chef for politi- og lovgivningsarbejdet ikke vil - også måske ikke kan - forsvare eller forklare politikken bag beslutningerne, er der grund til at blive bekymret for fremtiden.

Ren volapy: Læs ministeriets svar til Computerworld om hvorfor det tog 7 år at droppe overvågningen, som ikke virkedePremium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.