Artikel top billede

Omstridt dansk internet-overvågning bliver droppet

Snart er det slut med at have Big Brother med på en kigger, når du færdes på internettet. Det har justitsministeren besluttet i dag.

Danskere skal ikke længere logges, når de går på internettet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet inden et samråd i Folketingets retsudvalg, hvor netop telelogning og internet-logning (kaldet sessionslogning) er på dagsordenen

I hele træskolængder består internetbesøgene for omkring 90 procent af de indsamlede datasæt, mens teleovervågningen altså er en del mindre. 

Ubrugeligt i syv år

Årsagen til at droppe den omstridte sessionslogning på internettet ligger i, at Justitsministeriet med minister Karen Hækkerup (S) i spidsen finder det tvivlsomt, om sessionslogningen kan anvendes til efterforskning og retsforfølgelse af strafbare forhold.

"På den baggrund har justitsminister Karen Hækkerup besluttet, at reglerne om sessionslogning skal ophæves. Dette vil ske ved en ændring af logningsbekendtgørelsen, som forventes gennemført i den kommende uge," lyder det i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Logningen af danskernes telefonsamtaler og internetforbrug blev indført i 2007 efter et EU-direktiv, som Danmark på internet-siden er gået længere med, end hvad EU foreskriver.

EU-domstolen har desuden for nylig erklæret EU's eget logningsdirektiv for ugyldigt, fordi det var i strid med EU's charter om grundlæggende frihedsrettigheder, som altså også gælder for internettet og i mobiltelefonen.

Tele-delen skal diskuteres

Det er dog tvivlsomt, om telefondelen af logningsbekendtgørelsen vil blive ændret radikalt.

"Justitsministeriet har vurderet, at der ikke er grundlag for at antage, at de danske logningsregler skulle være i strid med EU's charter om grundlæggende rettigheder," siger ministeren om teledelen af logningen.

"Det er jeg personligt lettet over, for helt generelt er de oplysninger, som registreres efter de danske logningsregler, af stor betydning for dansk politi i forbindelse med efterforskningen og retsforfølgningen af kriminalitet," udtaler Karen Hækkerup i pressemeddelelsen om teledelen.

Hun vil i folketingssamlingen til efteråret fremsætte et lovforslag om revision af de samlede logningsregler.

Det lovforslag vil danne grundlag for efterfølgende politiske diskussioner om, hvordan den fremtidige logningsbekendtgørelse for teleovervågningen - altså uden overvågningen af danskernes internet-adfærd - kommer til at se ud.

Læs også:

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere