Artikel top billede

Omstridt dansk internet-overvågning bliver droppet

Snart er det slut med at have Big Brother med på en kigger, når du færdes på internettet. Det har justitsministeren besluttet i dag.

Danskere skal ikke længere logges, når de går på internettet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet inden et samråd i Folketingets retsudvalg, hvor netop telelogning og internet-logning (kaldet sessionslogning) er på dagsordenen

I hele træskolængder består internetbesøgene for omkring 90 procent af de indsamlede datasæt, mens teleovervågningen altså er en del mindre. 

Ubrugeligt i syv år

Årsagen til at droppe den omstridte sessionslogning på internettet ligger i, at Justitsministeriet med minister Karen Hækkerup (S) i spidsen finder det tvivlsomt, om sessionslogningen kan anvendes til efterforskning og retsforfølgelse af strafbare forhold.

"På den baggrund har justitsminister Karen Hækkerup besluttet, at reglerne om sessionslogning skal ophæves. Dette vil ske ved en ændring af logningsbekendtgørelsen, som forventes gennemført i den kommende uge," lyder det i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Logningen af danskernes telefonsamtaler og internetforbrug blev indført i 2007 efter et EU-direktiv, som Danmark på internet-siden er gået længere med, end hvad EU foreskriver.

EU-domstolen har desuden for nylig erklæret EU's eget logningsdirektiv for ugyldigt, fordi det var i strid med EU's charter om grundlæggende frihedsrettigheder, som altså også gælder for internettet og i mobiltelefonen.

Tele-delen skal diskuteres

Det er dog tvivlsomt, om telefondelen af logningsbekendtgørelsen vil blive ændret radikalt.

"Justitsministeriet har vurderet, at der ikke er grundlag for at antage, at de danske logningsregler skulle være i strid med EU's charter om grundlæggende rettigheder," siger ministeren om teledelen af logningen.

"Det er jeg personligt lettet over, for helt generelt er de oplysninger, som registreres efter de danske logningsregler, af stor betydning for dansk politi i forbindelse med efterforskningen og retsforfølgningen af kriminalitet," udtaler Karen Hækkerup i pressemeddelelsen om teledelen.

Hun vil i folketingssamlingen til efteråret fremsætte et lovforslag om revision af de samlede logningsregler.

Det lovforslag vil danne grundlag for efterfølgende politiske diskussioner om, hvordan den fremtidige logningsbekendtgørelse for teleovervågningen - altså uden overvågningen af danskernes internet-adfærd - kommer til at se ud.

Læs også:

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere