Artikel top billede

Omstridt dansk internet-overvågning bliver droppet

Snart er det slut med at have Big Brother med på en kigger, når du færdes på internettet. Det har justitsministeren besluttet i dag.

Danskere skal ikke længere logges, når de går på internettet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet inden et samråd i Folketingets retsudvalg, hvor netop telelogning og internet-logning (kaldet sessionslogning) er på dagsordenen

I hele træskolængder består internetbesøgene for omkring 90 procent af de indsamlede datasæt, mens teleovervågningen altså er en del mindre. 

Ubrugeligt i syv år

Årsagen til at droppe den omstridte sessionslogning på internettet ligger i, at Justitsministeriet med minister Karen Hækkerup (S) i spidsen finder det tvivlsomt, om sessionslogningen kan anvendes til efterforskning og retsforfølgelse af strafbare forhold.

"På den baggrund har justitsminister Karen Hækkerup besluttet, at reglerne om sessionslogning skal ophæves. Dette vil ske ved en ændring af logningsbekendtgørelsen, som forventes gennemført i den kommende uge," lyder det i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Logningen af danskernes telefonsamtaler og internetforbrug blev indført i 2007 efter et EU-direktiv, som Danmark på internet-siden er gået længere med, end hvad EU foreskriver.

EU-domstolen har desuden for nylig erklæret EU's eget logningsdirektiv for ugyldigt, fordi det var i strid med EU's charter om grundlæggende frihedsrettigheder, som altså også gælder for internettet og i mobiltelefonen.

Tele-delen skal diskuteres

Det er dog tvivlsomt, om telefondelen af logningsbekendtgørelsen vil blive ændret radikalt.

"Justitsministeriet har vurderet, at der ikke er grundlag for at antage, at de danske logningsregler skulle være i strid med EU's charter om grundlæggende rettigheder," siger ministeren om teledelen af logningen.

"Det er jeg personligt lettet over, for helt generelt er de oplysninger, som registreres efter de danske logningsregler, af stor betydning for dansk politi i forbindelse med efterforskningen og retsforfølgningen af kriminalitet," udtaler Karen Hækkerup i pressemeddelelsen om teledelen.

Hun vil i folketingssamlingen til efteråret fremsætte et lovforslag om revision af de samlede logningsregler.

Det lovforslag vil danne grundlag for efterfølgende politiske diskussioner om, hvordan den fremtidige logningsbekendtgørelse for teleovervågningen - altså uden overvågningen af danskernes internet-adfærd - kommer til at se ud.

Læs også:

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere