Artikel top billede

Cisco advarer: Heartbleed-hullet stadig åbent på hovedparten af servere

En af de sidste års helt store sikkerhedsskændsler var Heartbleed-hullet i OpenSSL-protokollen. Et lille år efter fundet er der stadig tusindvis af servere, der ikke er blevet opdaterede.

Netværksselskabet Cisco er på trapperne med sin nyeste sikkerhedsrapport, hvor sidste års store sikkerhedshul i OpenSSL-protokollen, Heartbleed, fortsat er et hovedpunkt.

Det skyldes, at Cisco har opdaget, at 56 procent af servere med OpenSSL benytter versioner, der er mere end 50 måneder gamle.

Dermed er hovedparten af OpenSSL-servere ikke blevet opdaterede med den nyeste og sikreste version af open source-implementeringen af SSL og efterfølgeren TLS.

De manglende opdateringer gør tusindvis af servere sårbare over for hukommelseshåndteringsfejlen Heartbleed.

Råber vagt i gevær

Fundet af de 56 procent OpenSSL-servere med seneste opdatering over 50 måneder tilbage vækker bekymring hos Ciscos tekniske direktør i Danmark, Henrik Stær.

"De 56 procent berørte SSL-servere er på globalt plan, og derfor må vi råbe vagt i gevær, så alle fra it-afdelingen til bestyrelseslokalet får sikkerhed højere op på agendaen," pointerer Henrik Stær.

Han forklarer, at sikkerhedsrapporten dels er udarbejdet på grundlag af Ciscos egen research, dels på baggrund af spørgeskemaundersøgelser hos sikkerhedsansvarlige i virksomheder af varierende størrelse i ni forskellige lande.

På den baggrund kan Henrik Stær desværre ikke sige noget om det konkrette antal berørte servere, eller hvordan Heartbleed-trusselsbilledet ser ud i Danmark.

Cisco blev også ramt

En it-gigant som Cisco opererer hovedsageligt igennem sine partnere, der videresælger Ciscos produkter og services.

Derfor peger Henrik Stærk nu på, at Cisco-partnerne over hele kloden eventuelt kan hive fat i deres kunder for at gøre opmærksom på mulige sikkerhedsrisici i form af eksempelvis Heartbleed.

"Vi blev også ramt på vores produkter, da Heartbleed først blev opdaget tilbage i april 2014. Dengang fik vi bygget patches til ramte platforme og arbejdet proaktivt med kunder igennem vores partnere, som var ude og advare kunderne. Derfor må vi nu opfordre kunderne til at tage sikkerhedstruslen alvorligt," forklarer han.

"Der bør jo være en standardproces for, at man får lappet sikkerhedshuller, for vi er jo blot mennesker, og man kan sagtens glemme den slags, hvis det ikke er sat i system," fortsætter Henrik Stær.

Medarbejderne modarbejder sikkerhed

At sikkerhed er en alvorlig sag, fremgår tydeligt af Ciscos årlige sikkerhedsrapport.

For udover Heartbleed-problemets fortsatte eksistens grundet sløvhed i opdateringer er der også fokus på medarbejdere i virksomheder.

For de er blandt de værste syndere, når det kommer til at lukke it-kriminelle ind ad bagdøren.

For medarbejderne er ifølge rapporten ikke kun ofre, men også medskyldige, da de ofte via åbning af vedhæftede filer og klik på underlige links er med til at installere malware og dermed hjælpe it-kriminelle til fadet.

Dermed er der ikke sket noget revolutionerende i de seneste år, da eksempelvis en orm som ILOVEYOU ved årtusindeskiftet netop blev vækket ved, at brugerne åbnede en vedhæftet fil i en mail.

"Problemet er egentlig det samme som før, men det er bare blevet meget værre i mellemtiden," siger Henrik Stær.

Udover Heartbleed og fokus på medarbejdere som malware-hjælpere er der Ciscos sikkerhedsrapport blandt andet også meldinger om, at udnyttelse af Java-sårbarheder er i markant fald.

Ifølge rapporten går spam-mængderne den anden vej med en stigning på 250 procent i løbet af 2014.

Læs også:
Berygtet sårbarhed åbnede hoveddør til mega-hack på hospitaler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere