Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Forslag: Drop oldtidskundskab i gymnasiet og indfør it i stedet

Støvede fag må lade livet til fordel for it som et selvstændigt fag i gymnasiet, mener IT-Branchen. Regeringen er ikke enig, fremgår det af dens udspil til en gymnasiereform.

Danske gymnasieelever skal snarere lære at kende forskel på client/server- og cloud-tilgange end på joniske og doriske søjler.

Det mener it-brancheforeningen IT-Branchen, som i en pressemeddelelse tilskynder landets politikere til at satse mere målrettet på it som et selvstændigt fag i gymnasiet til fordel for mere støvede fagområder.

"Politikerne skal droppe oldtidskundskab som fag og i stedet gøre it obligatorisk på de gymnasiale uddannelser. Det øger de unges jobchancer, styrker deres videreuddannelsesmuligheder og er en nødvendighed for et digitalt samfund som Danmarks," udtaler Cecilia Bonefeld-Dahl i en pressemeddelelse.

Politikerne har glemt it

Cecilia Bonefeld-Dahl er formand for IT-Branchen og peger på, at efter politikerne i 2011 ellers igangsatte et forsøg med tværfagligt it-fag, er satsningen på de digitale kompetencer dalet betragteligt.

For i regeringens seneste udspil til en gymnasiereform er it som et særskilt fag ikke umiddelbart ikke en del af planerne.

"Politikerne har glemt it som fag og tror, at alt er godt, hvis blot lærere og elever får lov til at tage en bærbar med i timerne. Men der er en kæmpe efterspørgsel efter it-kompetencer alle steder, og it som fag er nødvendigt for at kunne løfte eleverne og give dem de rette it-færdigheder," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Forsøg med it som fag

IT-Branchen har i samarbejde med blandt andre Region Midtjylland fulgt forsøg med at få it ind som fag i gymnasiet og forventer, at konklusionen af forsøgene med 35 klasser fra 29 gymnasier vil blive positiv.

For indtil videre har tre ud af fire elever ifølge pressemeddelelsen fra IT-Branchen tilkendegivet, at de havde fået et godt udbytte af faget - også selv om omtrent halvdelen af eleverne på forhånd mente, at de til at starte med havde gode it-kompetencer.

Disse it-kompetencer er i dag en mangelvare, mener IT-branchen.

Og manglende it på hylderne kan blive dyrt for gymnasierne, påpeger it-brancheforeningen.

"Gymnasier uden it som fag, vil blive fravalgt, da eleverne vil blive mindre attraktive på arbejdsmarkedet og i forhold til mulighederne for videreuddannelse," understreger Cecilia Bonefeld-Dahl i pressemeddelelsen.

Evaluering er på trapperne

Undervisningsministeriet oplyser til Computerworld, at evalueringen af forsøgsordningen med faget IT er på trapperne - og den forventes at være klar inden for de kommende uger.

Derfor ønsker og kan ministeriet på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvilken vej vinden blæser - altså, om tommelfingeren peger opad eller nedad for it som et gymnasiefag.

Ministeriet oplyser til baggrund, at regeringen i sit gymnasieudspil har valgt at sætte fokus på it som en generel og almen del af læringen frem for at være et særskilt fag.

"Det handler blandt andet om de naturvidenskabelige fags rolle, moderne former for løsning af skriftlige opgaver, mere løbende vejledning og feedback til eleverne, anvendelse af ny it-teknologi og tidssvarende prøveformer," som det hedder i selve udspillet.

Brugen af it skal blandt andet ske ved, at it inddrages af lærerne i relevante fag, så eleverne kan begå sig i vores nuværende og kommende digitale samfund, forklarer Undervisningsministeriet til Computerworld.

Læs også:
Få dog afskaffet sløjd og håndgerning - lad os lære noget it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere