Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

NSA kan have plantet avanceret spion-kode på din harddisk - næsten umulig at opdage og fjerne

Det amerikanske efterretningsagentur, NSA, har angiveligt fundet en måde at plante avanceret kode i en række af de mest udbredte pc-harddiske. Spion-koden er nærmest umulig at opdage og fjerne.

Det kan meget vel være, at det amerikanske overvågnings-agentur, NSA, gemmer payloads i firmwaren på din computers harddisk.

Sådan lyder det fra sikkerhedsselskabet Kaspersky, der i en ny rapport beskriver en hacker-gruppe, som Kaspersky kalder for 'Equation,' som anvender en helt ny metode til at plante malware i firmwaren på almindelige computeres harddiske.

Ifølge Kaspersky gør metoden det nærmest umuligt både at opdage og fjerne den installerede malware, som 'smelter' sammen med den originale kode i firmwaren.

Malwaren aktiveres typisk, når pc'en tændes første gang, og kører dernæst helt diskret og er nærmest umuligt at opdage, ligesom den kan overleve reformattering.

Generelt anses harddiskens firmware som det næstmest-attraktive mål for hackere og lignende kun overgået af selve BIOS-koden, der kører, når en computer bootes.

Kaspersky har fundet exploits i en række harddiske fra flere af verdens førende producenter, heriblandt Samsung, Western Digital, Seagate, Toshiba, Hitachi og Maxtor.

Kaspersky vil ikke oplyse hvilket land, 'Equation' hører hjemme i, men oplyser, at der er tætte forbindelser til Stuxnet, i det gruppen udnytter mange af de samme sårbarheder og teknikker, som blev anvendet med den amerikanske overvågnings-agentur NSA's cybervåben, Stuxnet.

Læs også: Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre

NSA kan stå bag

Fra flere sider spekuleres der i muligheden for, at 'Equation'-gruppen hører under det amerikanske overvågnings-agentur, NSA.

En tidligere NSA-ansat bekræfter overfor Kaspersky, at malwaren stammer fra NSA, ligesom en anden fortæller, at NSA har udviklet teknikker til at gemme spyware i harddiske.

Det er tidligere blevet afsløret, at NSA har arbejdet med at udnytte sårbarheder på harddiske, og mange af metoderne minder om de metoder, som 'Equation' anvender.

Kaspersky har fundet inficerede computere i 30 lande. De fleste eksempler findes i Iran, Rusland, Pakistan, Afghanistan, Kina, Syrien, Yemen og Algeriet.

De inficerede computere findes her i både offentlige og militære institutioner, i banker, tele-selskaber, energi-selskaber, atomkraft-organisationer og i religiøse grupper, hedder det.

Flere måder at få fingre i koden på

Det er uklart, hvordan malwaren er blevet placeret i firmware-koden på de pågældende harddiske.

Harddisk-producenten Western Digital afviser eksempelvis blankt nogensinde at have udleveret kildekode til offentlige institutioner af nogen som helst art.

De øvrige harddisk-producenter vil imidlertid ikke oplyse til Reuters, om de har udleveret kildekode til NSA.

Ifølge nyhedsbureauet anvender NSA forskellige metoder til at få udleveret koden.

For eksempel forlanger NSA ofte en såkaldt 'sikkerheds-audit' af koden, hvis et system skal anvendes af de amerikanske regerings-myndigheder.

Du kan se Kaspersky Labs rapport her: 'Equation Group: Questions and answers.'

Læs også:

Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre

Her er den største sikkerhedstrussel mod danske virksomheder lige nu: Har du hørt om APT?

Advarsel til danske CIO'er: Her er de vigtigste sikkerheds-issues i 2015

Sådan vil NSA inficere millioner af computere med avanceret implantat-system

Så sårbar er du: It-angreb lurer i horisonten

Producenter af næste teknologi-bølge blæser på [b]sikkerhed - kan blive en alvorlig trussel mod dig
[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere