Artikel top billede

Foto: Frederik Danvig.

Så mange arbejdspladser bringer Apple med til Viborg

Når Apple til næste år bygger dansk mega-datacenter, betyder valget af Viborg tusinder af arbejdspladser og milliardindtægter til Danmark.

Når Apple inden længe begynder at grave i den jyske muld for at bygge et datacenter på op mod 190.000 kvadratmeter, kommer selskabet samtidig til at så for flere milliarder kroner i Danmark.

Ifølge Viborgs Erhvervsråd vil Apples opførsel af et dansk datacenter direkte betyde 300 arbejdspladser hos it-giganten Apple selv, mens det 10 årige anlægsprojekt samtidig vil afføde en lang række jobs på byggepladsen omkring datacentret.

I alt seks milliarder kroner forventes Apple at investere i Danmark, så det er næsten svært at få armene ned i den midtjyske kommune.

"Viborg Kommune er med til at skrive Danmarkshistorie i dag, så det er klart, at vi er super stolte og glade lige nu," lyder det noget ujyske budskab fra Viborg Kommunes borgmester Torsten Nielsen (K) ifølge kommunens egen hjemmeside.

Tre år langt slid

Tiltrækningen af den amerikanske it-gigant til Foulum lidt uden for Viborg er sket i samarbejde mellem Viborg Kommune og Udenrigsministeriets afdeling "Invest in Denmark", hvor også handels- og udviklingsministeriet har været inde over i planlægningsfasen.

Kommunen kalder investeringen for den største udenlandske anlægsinvestering i dansk jord nogensinde, når projektet bliver påbegyndt til næste år og strækker sig frem mod 2026.

Ud over kommunen og statens samarbejde over tre år for at tiltrække Apple, peger Viborgs borgmester på, at de afledte effekter også får konsekvenser for lokalvirksomheder i Viborg og omegn.

"Projektet her viser, hvor langt vi kan nå, når vi er vedholdende og står sammen - her tænker jeg særligt på Aarhus Universitet og på Energi Viborg. Der er blevet arbejdet målrettet gennem tre år og under stor fortrolighed inden den endelige investeringsbeslutning blev truffet," lyder det på hjemmesiden.

Det uforudsete projekt

Apples danske datacenter vil bestræbe sig på at være grønt.

Det er derfor besluttet, at centrets kølesystemer skal gøre det muligt at genanvende store dele varmen fra serverne i samarbejde med netop Energi Viborg.

Hvordan Apple mere specifikt har tænkt sig at genbruge varmen på økonomisk rentabel vis, mangler vi endnu at få svar på.

For tidligere har Computerworld beskrevet Danmarks høje el-priser som en af de helt store forhindringer for at tiltrække datcentre i Apple-kaliberen.

Derimod kan Viborg Kommune tilbyde den amerikanske it-gigant et godt klima uden miljøkatastrofer og adgang til veluddannede it-folk.

"Det må være årets bedste erhvervsnyhed for Danmark, og ikke mindst Midtjylland. Investeringen vil give et kæmpe skub til økonomien og skabe mange hundrede arbejdspladser i hele lokalområdet, både i anlægsfasen og driftsfasen", lyder det fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen på Viborgs hjemmeside.

Erfaringer fra Facebook

For at sætte Apples investeringer i Danmark i et perspektiv, så er Facebooks relativt nybyggede datacenter i Nordsverige på 84.000 kvadratmeter

Apples kommende datacenter i Viborg vil være omkring 165.000 kvadramter til 190.000 kvadrater meter stort - altså minimum dobbelt så stort. 

Med hjælp fra regnedrenge- og pigerne fra Boston Consulting Group har den nordsvenske kommmune Luleå regnet sig frem til, at Facebooks datacenter har givet området 900 arbejdspladser. 

Med Apples noget større center kan vi vel forvente mindst det samme i Danmark. 

Samlet set regner Boston Consulting Group med, at den økonomiske betydning for Facebooks valg af Luleå frem til 2020 kan opgøres til ni milliarder svenske kroner og 2.200 job.

Når Apple bygger endnu større i Danmark, kan vi vist godt tilslutte os heppekoret: 

Ja, det er i sandhed en god dag for dansk erhvervsliv. 

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr

Apple bygger nyt kæmpe-datacenter i Danmark: Investerer milliarder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere