Artikel top billede

Den nordlige placering tæt på polarcirklen betyder, at anlægget kan luftkøles i vinterhalvåret. I følge Facebook betyder det, at anlægget er 38 procent mere effektivt end resten af branchen.

Facebook investerer milliarder i svensk datacenter

Facebooks enorme datacenter i Luleå er en økonomisk saltvandsinsprøjtning i milliardklassen for samfundet tæt på polarcirklen.

Luleå, en nordsvensk kommune og en by med omtrent 50.000 indbyggere, huser også Facebooks første europæiske datacenter, som blev indviet sidste sommer. Nu har Boston Consulting Group så på vegne af Facebook regnet ud, hvilken økonomisk betydning det har - og får - for byen. Og det er ikke småting.

Fra 2011 til 2013, da første del af datacenteret blev bygget, gav det 900 job. Direkte og indirekte var der tale om en økonomisk påvirkning til 3,5 milliarder svenske kroner.

Siden har driften af centeret givet indtægter til lokalområdet, men det stopper ikke her, for datacenteret skal udbygges, så det bliver mere end dobbelt så stort - 84.000 kvadratmeter. Det skal efter planen være færdigt i 2016 og stå klar til drift i 2017.

Samlet set regner Boston Consulting Group med, at den økonomiske betydning frem til 2020 kan opgøres til ni milliarder svenske kroner og 2.200 job. Alene driften giver job til 110 personer.

En terawatttime om året

Når det hele er i drift samtidigt, vil anlægget bruge en terawattime om året. Til sammenligning bruger hele den svenske industri tilsammen 55 terawattimer

Den nordlige placering tæt på polarcirklen betyder, at anlægget kan luftkøles i vinterhalvåret. Ifølge Facebook betyder det, at anlægget er 38 procent mere effektivt end resten af branchen med et såkaldt PUE-tal på omkring 1,06.

Power usage effectiveness (PUE) er et udtryk for et datacenters samlede energiforbrug i forhold til det forbrug, datacenterets it-udstyr står for.

Datacenteret vil, når det er færdigt, bestå af tolv haller i tre bygninger. Hver bygning vil have en lagerkapacitet på tre exabyte.

Læs også:

Microsofts tophemmelige datacenter: Her gemmer vi dine data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere