Artikel top billede

Den nordlige placering tæt på polarcirklen betyder, at anlægget kan luftkøles i vinterhalvåret. I følge Facebook betyder det, at anlægget er 38 procent mere effektivt end resten af branchen.

Facebook investerer milliarder i svensk datacenter

Facebooks enorme datacenter i Luleå er en økonomisk saltvandsinsprøjtning i milliardklassen for samfundet tæt på polarcirklen.

Luleå, en nordsvensk kommune og en by med omtrent 50.000 indbyggere, huser også Facebooks første europæiske datacenter, som blev indviet sidste sommer. Nu har Boston Consulting Group så på vegne af Facebook regnet ud, hvilken økonomisk betydning det har - og får - for byen. Og det er ikke småting.

Fra 2011 til 2013, da første del af datacenteret blev bygget, gav det 900 job. Direkte og indirekte var der tale om en økonomisk påvirkning til 3,5 milliarder svenske kroner.

Siden har driften af centeret givet indtægter til lokalområdet, men det stopper ikke her, for datacenteret skal udbygges, så det bliver mere end dobbelt så stort - 84.000 kvadratmeter. Det skal efter planen være færdigt i 2016 og stå klar til drift i 2017.

Samlet set regner Boston Consulting Group med, at den økonomiske betydning frem til 2020 kan opgøres til ni milliarder svenske kroner og 2.200 job. Alene driften giver job til 110 personer.

En terawatttime om året

Når det hele er i drift samtidigt, vil anlægget bruge en terawattime om året. Til sammenligning bruger hele den svenske industri tilsammen 55 terawattimer

Den nordlige placering tæt på polarcirklen betyder, at anlægget kan luftkøles i vinterhalvåret. Ifølge Facebook betyder det, at anlægget er 38 procent mere effektivt end resten af branchen med et såkaldt PUE-tal på omkring 1,06.

Power usage effectiveness (PUE) er et udtryk for et datacenters samlede energiforbrug i forhold til det forbrug, datacenterets it-udstyr står for.

Datacenteret vil, når det er færdigt, bestå af tolv haller i tre bygninger. Hver bygning vil have en lagerkapacitet på tre exabyte.

Læs også:

Microsofts tophemmelige datacenter: Her gemmer vi dine data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere