Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

KMD suveræn vinder af flest offentlige udbud - men hvor længe?

It-giganten KMD nupper flest kontrakter i offentlige udbud, men selskabet er begyndt at tabe flere kontrakter på hjemmebane-systemer. Læs her, hvordan KMD vil tackle den udfordring.

I kampen om de offentlige kroner gælder det om at vinde de udbud, som staten, regionerne og kommunerne sender ud i forbindelse med større it-indkøb i form af hardware, software eller it-konsulenter.

For at vise, hvem topscorerne er i den offentlige sektor, har analyse- og rådgivningsvirksomhed UdbudsVagten holdt et skarpt øje med alle de indkøb, som den offentlige sektor har foretaget i 2014 for i alt 290 milliarder kroner.

Herefter har UdbudsVagten sorteret it-udbuddene fra og igen frasiet de mindre udbud, der ligger under EU's bagatelgrænser. På den måde kan UdbudsVagten kåre de mest vindende selskaber, når det kommer til at score offentlige it-kontrakter i 2014.

Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at KMD er den helt suveræne vinder, når det kommer til at vinde offentlige udbud på it-markedet.

"I alt blev der indgået 440 it-kontrakter fordelt på 197 leverandører. KMD vandt 93 betydningsfulde udbud, hvilket svarer til de efterfølgende 11 leverandørers tilsammen (94)," forklarer direktør for UdbudsVagten, Kevin Leig Bengtsson.

KMD taber terræn

Til Computerworld forklarer han, at listen ikke er et udtryk for, hvem der tjener flest penge på de offentlige instanser.

Listen giver i stedet overblik over, hvem der vinder flest af de betydningsfulde offentlige it-kontrakter.

Samtidig tilkendegiver Kevin Leig Bengtsson, at KMD kan miste sit solide førergreb i toppen, da selskabet alene inden for arbejdsmarkedssystemer har tabt otte ud af ni mulige kontrakter til den danske it-leverandør J. H. Schultz.

"Tendensen med, at kampen om monopolsystemerne strammer til, fortsætter i år, hvor KMD formentlig taber flere af de udbud, som selskabet tidligere har siddet på," vurderer Kevin Leig Bengtsson over for Computerworld.

Han angiver, at KMD trods mange vundne udbud i de første måneder af 2015 har tabt tilbudskampe mod selskaber som EG, Netcompany og J. H. Schultz.

KMD: Vi står stærkt
Hos KMD hilser selskabets direktør for kommunikation og marketing, Morten Langager, både opgørelsen og konkurrencen velkommen.

"Vi hæfter os først og fremmest ved, at KMD fortsat står yderst stærkt i det offentlige segment. Det er et marked, som betyder meget for KMD, og hvor vi gennem en lang årrække har opbygget solide kompetencer," indleder Morten Langager i sit skriftelige svar til Computerworld og fortsætter:

"Det er vores klare forventning, at vi også i årene fremover vil være en afgørende aktør på det offentlige it-marked."

Morten Langager fra KMD siger, at konkurrencen på hele it-markedet har spidset til, og det derfor er sundt med flere udbydere at vælge mellem.

Kigger på flere markeder

Konkurrenceudsættelsen er sket efter, at flere af selskabets de facto-monopolsystemer er blevet sendt ud i konkurrence.

Det er igen sket efter, at KMD ophørte med at være kommunernes eget it-selskab med et frasalg til først kapitalfonden EQT og ATP i 2008 - og siden til kapitalfonden Advent International i 2012.

"KMD har gennem en årrække forberedt sig på konkurrenceudsættelsen. KMD ønsker fortsat at være en betydelig faktor i leverance af it til kommunerne, men det store potentiale inden for de andre segmenter skal også realiseres," forklarer Morten Langager.

Disse andre markeder handler eksempelvis om ansvaret for it-driften hos olieselskabet Q8 i Danmark og Sverige samt en udvidelse af produktporteføljen til blandt andet den danske folkeskole.

"Så selvom der er kommet lidt flere dygtige kollegaer på banen om opgaverne, ser vi altså yderst positivt på fremtiden for KMD," runder Morten Langager sin mail af til Computerworld.

Læs også:

KMD har fuld skub i stor ombygning: Omsætning står i stampe - men indtjening vokser markant

Sig farvel til KMD som du kender det: Store forandringer på vej




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere