Vi har prøvet HoloLens: Microsoft har skabt fremtidens computer

Computerworld har som det eneste danske medie fået lov til at prøve Microsofts holografiske briller, HoloLens. Uden tvivl et kig ind i fremtiden, men brillerne har i den nuværende form stadig begrænsninger.

Annonce:
Annonce:

Brillerne er endnu ikke færdigudviklet, men efter at have prøvet dem er vi sikre på, at Microsoft er langt i udviklingen. Foto: Morten Sahl Madsen

Build 2015. San Francisco. "Er alle sikkerhedsgodkendt og klar?"

Vi nåede knap nok at svare, før Microsofts pressedame klikkede på sit headset, mumlede et eller andet, smilede til os, og bad os om at gå ind i elevatoren. Inden da havde fire andre Microsoft-ansatte spurgt os til vores medie, om vi havde skjulte kameraer på os, og om vi nu virkelig var journalister? 

Sikkerheden er stor omkring Microsofts mest kontroversielle produkt: HoloLens. Et par briller, som kan vise hologrammer foran dit ansigt.

Da Microsoft fremviste brillerne første gang tilbage i februar, virkede det mest af alt som en tidlig aprilsnar. 3D-grafik svævede foran folk på scenen på en måde, som umuligt kunne være ægte.

Pressen fik dengang lov til at prøve brillerne og kunne bekræfte ægtheden af systemet. Derefter har det været et af de varmeste emner i i tech-verdenen.

Alligevel var vi alle skeptiske i elevatoren på vej op mod 27. etage i Intercontinental Hotel i San Francisco. Det hele så bare lidt for godt ud til at være sandt.

Da elevatordøren åbnede, stod en flink, men lidt for entusiastisk Microsoft-ansat og tog imod os. Britney hed hun, og hun førte os ind til et rum, hvor vi skulle låse vores tasker med kameraer og telefoner inde. På ingen måde måtte vi tage noget med, der kunne tage billeder eller video.

Blandt grå t-shirts med HoloLens-ikoner og i en duft af hotelværelse hang brillerne i en glasmontre. Dette var det eneste sted, vi måtte tage ét billede. Jeg tog 65. Man ved aldrig, hvornår man får et møde med en teknologi fra fremtiden igen.

Stadig kun en prototype
HoloLens er et headset, som tages over hovedet med et visir foran øjnene. I visiret sidder et skærmsystem, der viser billeder på gennemsigtigt glas. Lidt i samme stil som Google Glasses eller Oculus Rift - og så alligevel ikke.

For imens Google Glasses fungerer som en ekstra skærm for din smartphone, så er HoloLens en enhed i sig selv. Den er ikke nødvendigvis forbundet med en computer eller telefon, og i stedet for at vise ét statisk billede i højre hjørne af din periferi som på Google Glasses, viser den et holografisk 3D-billede, som projiceres ud i den virkelige verden.

For eksempel kan en statue sættes på dit bord, eller en 3D-animeret kat kan hoppe rundt i din sofa.

Dette sker via en række kameraer, som Microsoft har taget fra Xbox'ens Kinect. Ved at måle omgivelserne i 3D, fremviser brillerne 3D-objekter oven på for eksempel dit skrivebord eller på din endevæg.

Efter at have fået en grundig gennemgang af brillerne blev vi otte journalister fordelt i otte forskellige rum. To Microsoft-personer tog igen imod mig. Selvom brillerne ligner et færdigt produkt, var det stadig en prototype, som blev spændt om min pande.

Det blev kontrolleret igen og igen, om headsettet sad ordentligt på mit hoved. Inden da var afstanden mellem mine pupiller også blevet målt. 63,5 mm. Så ved jeg også det om mig selv.

Da headsettet sad på mit hoved, som de to Microsoft-ansatte ville have det, blev HoloLens tændt. Foran mig svævede en firkant med Microsofts logo. Hvis du forestiller dig et postkort svævende 10-15 centimeter fra dit ansigt, så kan det give en ide om effekten.

Billedet blev kalibreret til mine øjne, så det var inden for firkantens ramme.

"Er du klar? Nu skal vi lege arkitekt," sagde den ene Microsoft-ansatte. Han havde allerede haft fornøjelsen af stå med 32 andre måbende journalister den eftermiddag.

Vi måtte kun tage billeder ved dette lille område. Foto: Morten Sahl Madsen

Det var dette vi så, da vi fik lov til at prøve HoloLens. Da vi klikkede på den lille, blå mand forneden oplevede vi en Street View-agtig oplevelse, hvor vi kunne se rundt og opleve en hel verden. Foto: Microsoft

Hologrammer og svævende mus
Det er nemt at se mulighederne i HoloLens, og Microsoft er også klar i sit budskab om, at det vil være forretningsbrug, der er førsteprioritet. Ved den første keynote blev brillerne fremvist som en del af undervisning på universiteter, eller som en casestudy hos et arkitektfirma, som brugte brillerne til at vise byggetegninger direkte på færdige - eller ufærdige - vægge.

Ganske vist havde det set imponerende ud på scenen, men min kæbe faldt til gulvet, da brillerne blev tændt for mine øjne.

På bordet foran mig stod der nu en miniature-bygning, som for få sekunder siden havde været i et 3D-program på computeren ved siden af mig.

Bygningen rystede ikke foran mig, den flimrede ikke, den hoppede ikke op og ned for at finde sin placering på bordet.

Den stod der, som var den ægte. Min hånd gik direkte igennem murene. Mens gik jeg rundt om bordet, kunne jeg se ind imellem bygningens elementer, og jeg kunne med et flip med fingeren bevæge et par af bygningens elementer.

Jeg kunne endda trække musen fra en computer ved siden af ud på bygningen. Der svævede altså en hvid mus rundt i "virkeligheden".

Superheltekræfter
Vi forlod det første rum, og jeg skulle holde meget forsigtigt på brillerne, imens jeg bevægede mig ind i et rum med kunstige murstensvægge lavet til lejligheden. Scenariet var, at jeg som arkitekt skulle inspicere bygningen, men i stedet for en bunke bygningstegninger havde jeg HoloLens.

Med et klik blev de golde murstensvægge omdannet til et net af bygningstegninger, og jeg kunne igennem et fiktivt vindue se ud i en fiktiv 3D-animeret have. Efter en kort demonstration, hvor jeg skulle foretage et Skype-opkald til en blikkenslager - for det er jo sådan, man får fat i en blikkenslager i disse moderne tider - skulle jeg rette på en ledning inde i væggen.

Skal vi ikke give dig superkræfter? Røntgenblik måske? " spurgte Microsoft-manden.

Og med disse ord blev jeg til Superman, men kun med den halvperverse røngtenblik-evne. HoloLens tillod mig nu at kigge ind bag murstenene og på rør, stolper og ledninger, som var animeret efter til de byggetegninger, som lå ved siden af mig. Det var en af de mest imponerende oplevelser, jeg har haft med teknologi.

HoloLens fra BUILD 2015-keynote

Den ovenstående video er imponerende, men virkeligheden med HoloLens er knap så altomkransende. I realiteten har du kun hologrammer inden for, hvad der svarer til den ovenstående firkant. Alt udenfor kan ikke ses, indtil du flytter hovedet, så det kommer inden for firkanten. Foto: Morten Sahl Madsen

Begrænsninger, men et uendeligt potentiale
Da jeg forlod det lille lokale, var jeg uden ord. På elevatorturen ned fra 27. sal til den almindelige verden, var der ikke en af de før så snakkesalige journalister, som sagde noget.

Ikke nødvendigvis kun på grund af, at vi var imponerede af teknologien i HoloLens - vi var også lidt bekymrede på HoloLens' vegne.

For der er nogle klare udfordringer for Microsoft. Det meste af den software, som vi prøvede, fungerede godt og overbevisende - fuldstændig som man kender det fra selv de mest karikerede sci fi-film.

Men oplevelsen af HoloLens er ikke helt som de videoer, Microsoft har vist. Selve hologrammet vises i et felt foran øjnene og er ikke så omkransende og indbydende, som videoerne ellers giver udtryk for. Det felt er simpelthen for lille.

Enheden, vi prøvede, var stadig kun en prototype, så den kan heldigvis nå at ændre sig meget, men den så færdig ud. Microsoft lover at HoloLens vil nå at udkomme inden for "Windows 10's levetid", hvilket vil sige fra denne sommer og et par år frem. Og det er tydeligt, at fokus i starten bliver at få headsettet ud til virksomhederne.

Jo, det bliver sjovt, når du kan sætte Netflix fast på din endevæg derhjemme, imens du spiller Minecraft på dit spisebord, men det store potentiale ligger i virksomhedsspecifikke opgaver a la arkitekt-demoen. Eller eksempelvis undervisning i medicin, hvor du kan se ind i lunger og hjerter.

Microsoft har - for nu at bruge en cliche - skabt et bud på fremtidens computer. Eller i hvert fald et sikkert bud på én af de computere, du kommer til at bruge i fremtiden.

Mulighederne er uendelige, og selvom der nok er et år eller to til lancering, så er der potentiale til noget stort.

Noget virkelig stort. "Revolutionerende-på-samme-måde-som-iPhonen-ændrede-smartphone-markedet"-stort.

Læs også: Her er alle nyhederne fra Microsofts store Build 2015-konference

Annonce:Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Sommeren bliver varm for danske film-pirater: Nu ruller retssagerne
Knap et år efter de første opkrævningsbreve for ulovlig fildeling blev sendt ud er antipirat advokaterne Opus Law på vej i retten.
CIO
"Over halvdelen af mine ledere i it-afdelingen er folk uden en it-baggrund"
Morten Gade landede et af Danmarks største it-projekter til tiden og uden skandaler. Hør ham fortælle om ledelse, tillid, kontraktstrukturer, og hvorfor hans it-ledere ofte ikke har en it-baggrund.
Comon
Test af 10-kernet entusiastprocessor: i7-6950X er et monster uden lige
Det her er den vildeste processor til entusiastiske forbrugere, men har du egentlig brug for så meget brutal kraft?
Channelworld
27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget it-bestikkelse
Bagmandspolitiet har i stor aktion anholdt 26 it-folk for bestikkelse i forbindelse med den store bestikkelsessag i Region Sjælland. Udenrigsministeriet, DSB og Rigsadvokaten er blandt de ramte.