Artikel top billede

Illu: MarkMonitor.

Fordele og ulemper: Sådan skal du takle de nye domænenavne

Et hav af nye domænenavne og navnemuligheder er dukket op, efter ICANN har løsnet sit greb. Det åbner for bedre web-navne men også for en stribe nye problemer for dig og dit firma.

Det har i mange år været svært at finde et godt domænenavn, der også er ledigt.

"Men det er netop den åbenlyse fordel ved de nye generiske domænenavne. De åbner igen for rigtig mange kombinationer af navne," fortæller Martin Hoffgaard Rasmussen, der er advokat i virksomheden Otello, hvor han beskæftiger sig med rådgivning inden for blandt andet domæneret.

Læs også: Hundredvis af nye toplevel-domæner på trapperne - lanceres om en uge

Det betyder dog samtidig, at der åbnes for nogle problemer i forbindelse med de generiske top level-domænenavne (gTLD).

Lang rejse

De generiske navne har været undervejs i mange år, fordi The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) har været opmærksom på manglen af domæner, men samtidig ikke har kunnet finde den rigtige formel til at løse problemet.

ICANN er et non-profit-selskab stiftet med det formål at formidle en række internetrelaterede opgaver - blandt andet tildeling og håndtering af domænenavne.

"Det primære problem i forhold til de nye typer domæner er beskyttelsen af varemærker. Det er også denne problemstilling, der har trukket lanceringen af de generiske TLD'er ud i små ti år," fortæller Martin Hoffgaard Rasmussen.

To muligheder

Der er to muligheder med de nye domæner.

Man kan enten købe sin egen endelse (eksempelvis .lego) eller købe et navn med en af de nye endelser gennem en domæneforretning (eksempelvis ferie.london).

Hvis en virksomhed vil købe sin egen endelse, så er et en meget dyr affære. De nye generiske topdomænenavne koster på den forkerte side af en million kroner at erhverve, og derfor er det langt fra alle virksomheder, der har mulighed for at gøre det.

Læs også: Dansk webhosting-firma scorer rasende dyrt toplevel-domæne

Billigere er det hvis man blot vil erhverve et domænenavn under de nye gTLD'er. Det koster i øjeblikket omkring 60 kroner hos den eneste danske forhandler. Det er her, den store fordel ligger for både private eller virksomheder, der gerne vil have en god web-adresse.

Læs også: Dansk webfirma klar med helt eget topdomæne

Mange nye trusler

De mange navnemuligheder betyder også, at virksomhederne skal forholde sig til massevis af nye domæner, der kan knytte sig til virksomhedens varemærke eller produkter.

"Din virksomhed skal både sørge for at få fat på de gode navne på nye gTLD'er - eksempelvis dit_navn.london eller dit_navn.sport, så du får den rigtige dækning af dit brand indenfor de rigtige domæneområder, fortæller Kevin Day, der er specialist i domæner i virksomheden MarkMonitor.

Men du skal også have styr på de domæner, du ikke har købt for holde øje med eksempelvis snyltere.

"Tænkte eksempler kunne være forfalskede varer, der bliver solgt fra hummel.clothing, loreal.paris eller lego.toys. Det kan vildlede forbrugeren til at tro, at man kan køber den ægte vare og give anledning til forvirring blandt dine kunder og om dit varemærke."

Også i forbindelse med eksempelvis phishing kan de nye domæner udnyttes til at lokke den almindelige forbruger til at klikke på et link som danske.bank eller sas.flights, der kan give en falsk forståelse hos brugeren.

Varemærke-database

For at varemærkeindehavere holde på deres navn knytte det til et bestemt produkt eller virksomhed, har ICANN oprettet en central database for varemærker, kaldet The Trademark Clearinghouse.

Databasen skal beskytte rettighedshaverne mod snyltere, der vil udnytte de generiske domæner. Er dit firma registreret i databasen, så overvåges nettet for kopister eller andre med skumle hensigter.

"Ved at blive optaget i databasen kan man også forhindre andre i at købe sit varemærke. Hvis et domænenavn bliver solgt til en tredjepart er det nemlig meget svært for varemærkeindehaveren at styre det," fortæller Martin Hoffgaard Rasmussen.

På trods af en registrering i varemærke-databasen er der stadig nogle problemstillinger, som man skal tage hensyn til.

"Som varemærkeindehaver har man kun rettigheder indenfor specifikke produkter eller ydelser. Det betyder, at andre virksomheder måske kan erhverve dit navn til at varetage deres ydelser eller produkter, der befinder sig i en anden kategori. Det er endnu lidt uklart." 

Det koster penge og opmærksomhed

Desuden skal virksomhederne både betale for tjenesten og være opmærksomme på at beskytte sit brand i databasen.

"Det er ikke gratis, man skal have en rådgiver til at stå for det administrative, og det kræver, at man vedligeholder sit navn i databasen. Ellers ryger man ud igen, og så er det jo lige meget," forklarer Martin Hoffgaard Rasmussen.

Giver det overhovedet mening for en virksomhed at købe sit eget domæne ala .lego eller .one?

"Det er stadig meget tidligt at spå om, og jeg ser det som lidt af en lotteriseddel. Men de er ganske populære blandt virksomhederne, jeg tror at Amazon har købt næsten 50 generiske domæner, hvilket er en ganske stor investering.

Læs også: Google køber webdomæne for 166 millioner kroner

Det danske webfirma One.com er et andet eksempel på en virksomhed, der forsøger, at gøre domænet .one til en forretning.

Det kan du læse mere om her: Dansk webfirma klar med helt eget topdomæne