Artikel top billede

Hundredvis af nye toplevel-domæner på trapperne - lanceres om en uge

Om en uge kan det begynde at vælte ud med hundredevis af nye toplevel-domæner. Google har ansøgt om næsten 100 nye domæner - inklusive .google og .docs. Se her, hvad der vil vente.

Vi kender alle de de store toplevel-domæner som eksempelvis .com, .net og .dk, der fungerer som overordnet adresse for de websites, som vi går ind på.

Om en uge skal vi imidlertid til at lære nye toplevel-domæner at kende, for her får de kendte toplevel-domæner selskab af et meget stort antal nye toplevel-domæner.

Fra 4. februar bliver det nemlig muligt selv at formulere sit toplevel-domæne.

I første omgang vil vi se nye toplevel-domæner som .bike, .wed og .book.

De vil inden længe blive fulgt af en stribe nye toplevel-domæner for flere af de store, multinationale selskaber som .google, .ford og .apple.

Flere hundrede på vej

Den internationale domæne-organisation Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vurderer, at der inden længe vil blive lanceret flere hundrede nye toplevel-domæner.

Icann har indtil videre modtaget 1.930 ansøgninger på de nye domæner, hvoraf flere hundrede ventes at blive realiseret.

"Det er en proces, der godt kan tage mere end to år," siger Icann-talsmand, James Cole.

Han fortæller, at Icanns tilgang til den potentielt markante udvidelse af internettets domæne-struktur er "metodisk og forsigtig."

"Vi ønsker ikke at gøre noget, der kan ødelægge internettets struktur," siger han.

.com bliver svær at udfordre

Indtil videre tyder alt da også på, at det veletablerede .com fortsat vil være det mest anvendte og udbredte toplevel-domæne på internettet.

Det ændrer dog ikke på, at mange virksomheder kan se nogle praktiske fordele i de nye domæner, hvor eksempelvis bil-fabrikanten Ford nu kan lancere trucks.ford fremfor som i dag det mere omstændelige ford.com/trucks.

Google på vej med mange nye top-domæner

Det ligger dog lige for, at der kan opstå forvirring om adresserne.

Derfor er det mest sandsynligt, at de store selskaber alene vil anvende de nye toplevel-domænemuligheder som et supplement til deres nuværende toplevel-adresser som .com, .dk og lignende.

Google har ansøgt om næsten 100 nye toplevel-domænee, selv om selskabets nuværende top-brands som eksempelvis maps.google.com eller plus.google.com for længst er blevet solidt etablerede.

De nye Google-domæner tæller blandt andet .google, .docs, .youtube og .lol.

Googles såkaldte 'chief internet evangelist, Vint Cerf, skrev ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau i 2012, at tallene viser, at omkring halvdelen af verdens befolkning vil være på internettet i 2016.

"Men alligevel er næsten halvdelen af de websites, som vi besøger, et .com-domæne, der var blandt de allerførste top-domæner, da det blev lanceret i 1984," skriver han.

"På grundlag af denne udvidelses-proces har vi besluttet at ansøge om nye TLD's [top level domains, red.]," skrev han dengang.

Du kan læse mere om de indgivne ansøgninger her: Her er de skøreste top-domæner.

[b]En dyr omgang
[/b]Selv om alle i princippet kan ansøge om sit eget top-leveldomæne, vil alene prisen nok holde mange fra fadet.

Som udgangspunkt koster det nemlig 185.000 dollar - godt en million kroner - at ansøge om et nyt domæne, ligesom det koster et højt kvartalsmæssigt beløb at eje et toplevel-domæne.

[b]Det kan du læse mere om her: Sådan får du fingrene i et nyt toplevel-domæne.
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.