Artikel top billede

Ifølge sigtelserne i den store it-bestikkelsessag har højtstående offentligt ansatte blandt andet været i Dubai på it-firmaet Ateas regning. Dubai. Foto: Newscom.

Sigtelse i bestikkelsessagen: Offentlige ansatte modtog penge og luksusrejser fra it-firmaer

Fem personer er sendt i grundlovsforhør i dagens store bestikkelsessag. Sigtelsen går blandt andet på, at it-firmaerne Atea og 3Ait har bestukket højtstående offentligt ansatte med penge og rejser.

Flere af de 13 anholdte i den store it-bestikkelsessag har i dag været i grundlovsforhør, mens fem personer er begæret varetægtsfængslet.

Sigtelsen i dagens store bestikkelsessag går på, at it-firmaerne Atea og 3Ait har bestukket offentligt ansatte i Region Sjælland, hos Rigspolitiet og i Kriminalforsorgen med kolde kontanter og rejser.

Tre af de fem personer, som i skrivende stund fremstilles i grundlovsforhør ved retten i Nykøbing, kommer fra it-firmaerne.

Disse tre er sigtet for 'aktiv bestikkelse' ved at lange penge og rejser ud til de offentligt ansatte.

De to andre, som fremstilles i grundlovsforhør, er to højt placerede medarbejdere i henholdsvis Rigspolitiet og fra Region Sjælland, som er sigtet for 'passiv bestikkelse' ved at tage i mod bestikkelsen.

Det skriver Ekstra Bladet på sin hjemmeside, hvor avisen også kan rapportere, at politiet foreløbigt har opgjort værdien af rejser og fortæring til cirka 400.000 kroner.

Hemmelig konto til luksusrejser

Bestikkelsen har angiveligt fundet sted ved, at 1,5 procent af Region Sjællands it-omsætning hos Atea er blevet sat til side på en særskilt konto hos it-selskabet.

Her skulle der være tale om minimum en million kroner, som de sigtede medarbejdere kunne bruge til at smøre de offentligt ansatte med privatrejser og forplejning i ind- og udland.

Af sigtelsen fremgår det blandt andet, at den højtstående medarbejder hos Rigspolitiet været i Dubai på Ateas regning.

Også den ansatte fra Region Sjælland var et smut forbi de sydlige himmelstrøg - for øvrigt i selskab med en mindst én ledende medarbejder fra it-selskaberne.

Derudover fremgår det også, at der blev lovet et sponsorat på 100.000 kroner til Nykøbing Travbane.

Otte års bestikkelse

Bestikkelserne har ifølge Ekstra Bladet fundet sted i perioden fra 2007 til 2015.

Formålet med bestikkelserne har været at 'opretholde og udvikle den forretningsmæssige forbindelse med Atea A/S og senere 3Ait Aps', fremgår det af sigtelserne mod de fem.

Her er 3Ait Aps et selskab, der er blevet dannet af tidligere topchefer i Atea, og som på kort tid har scoret en del aftaler med offentlige myndigheder.

Retten i Nykøbing Falster har nedlagt navneforbud på alle de sigtede, og grundlovsforhøret foregår for lukkede døre på grund af efterforskningen.

Alle de sigtede nægter sig skyldige i anklagerne.

Læs også:
Efter dagens 13 it-anholdelser: Stor sag under opsejling

13 anholdt i stor it-bestikkelses-sag i Region Sjælland




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere