Artikel top billede

Skat på vej med nyt it-system: Stemples allerede nu som "højrisiko-projekt"

Knap nok er Skatteministeriets arbejde med at et nyt it-system gået i gang, før statens eget it-projektråd rejser tvivl om både økonomi og tidsplan for projektet.

Skats planer om selv at udvikle et nyt it-system til ejendomsvurderinger får knubbede ord med på vejen fra Statens It-projektråd, som direkte kalder arbejdet med at udvikle det nye system for et "højrisikoprojekt".

Rådet, der er nedsat af Finansministerriet, har analyseret projektet og peger blandt andet på, at Skatteministeriets tidsplan for udviklingen af det nye it-system er meget stram.

Allerede i april 2017 skal de første dele af det nye system tages i brug, og to år senere - i 2019 - skal det samlede system være klar.

Men rådet anbefaler, at man reviderer tidsplanen og giver tid til at komme rundt om såkaldte "uforudsete hændelser".

Et af de problemer, som lurer i horisonten, er, at politikerne på Christiansborg først til foråret er klar med ny lovgivning om ejendomsvurderingerne, som er bare et af de områder, hvor Skat har haft store problemer med at få hele administrationen af området til at hænge sammen.

De ventede lovændringer skal bygges ind i det nye it-system.

Mangler overblik

It-projektrådet mener derfor, at Skatteministeriets nye 60 mand store it-udviklingsafdeling ICE (ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger) mangler overblik over økonomien i det samlede projekt.

"Rådet peger på, at ICE ikke har afdækket totaløkonomien i projektet, og anbefaler, at den samlede projekt- og driftsøkonomi, herunder afledte omkostninger hos andre statslige myndigheder og kommuner, snarest muligt afdækkes," hedder det i det aktstykke, som Skatteministeriet har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Formanden for Statens It-projektråd, Mogens Pedersen, peger på den pressede tidsplan, som det største problem for det ambitiøse it-projekt.

"Med så stort et projekt er der altid er altid en vis risiko, men med den sammenpressede tidsplan er der særlig stor risiko for at projektet ikke forløber som planlagt."

"Man starter projektet inden man er helt klart over, hvad det skal kunne. Det er først til næste forår, at Folketinget vedtager den lovgivning der bestemmer hvordan ejendomsvurderingerne skal laves i fremtiden," siger formanden for Statens It-projektråd, Mogens Pedersen.

Han kalder samtidig ICE-projektet "usædvanligt og meget centralt".

Skat har pistolen for panden

Dermed hentyder rådsformanden til de mange klager over ejendomsvurderingerne, som er væltet ind fra boligejere og virksomheder efter at systemet siden den seneste ejendomsvurdering i 2013 reelt er brudt sammen.

Skatteministeriet skriver ligeud, at det uden et nyt it-system "ikke vil være muligt at udvikle (...) vurderings- og klageprocesser, der kan sikre en enkel, ensartet og gennemsigtig sagsbehandling".

Men også mere lavpraktisk har ministeriet og skatteforvaltningerne pistolen for panden. Fra 2017 vil det nemlig ikke længere være muligt at hente data fra andre myndigheder.

"(...) omlægningen af systemlandskabet på ejendomsområdet hos andre myndigheder (vil) indebære, at de nuværende vurderingssystemer ikke umiddelbart kan hente de nødvendige data fra 2017 og derfor ikke vil kunne levere ejendomsvurderinger," lyder det fra Skatteministeriet.

Computerworld har forgæves forsøgt at få Skatteministeriet til at stille op til et interview om sagen.

I stedet har ministeriets presseafdeling sendt en mail til redaktion, hvor det blandt andet hedder:

"Skatteministeriet har samlet alle kompetencer og fagpersoner internt i ICE, der udvikler både vurderingsmodeller og -processer samt it-system. Dette er sket for at sikre, at processer, it og lovgivning udvikles i en sammenhæng, så der tages højde for gensidige afhængigheder, og så projektet når i mål til tiden."

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Vigtig rapport afslører: Her er fire slemme it-fejl hos Skat

Vigtig rapport afslører: Her er fire slemme it-fejl hos Skat

Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere