Artikel top billede

Skat indfører ny metode for at undgå at nyt kæmpe it-system flopper som EFI

Skat får tidligst en lappeløsning til det skandaleramte EFI-system om et år. Men til gengæld lader det til, at der endelig bliver lyttet til et råd, som har blæst i vinden i 14 år.

Regnedrengene hos Skat slider med at kradse gæld ind.

De har nemlig ikke haft et reelt værktøj til at håndtere gæld til det offentlige, siden skatteministeren besluttede at lukke for det skandaleramte inddrivelsessystem EFI i september.  

Og de kan blive ved med at slide i hvert fald et år endnu.

Skatteministeriet har nemlig netop offentliggjort et nyt udbud på et midlertidigt inddrivelsessystem, som tidligst skal sættes i drift i slutningen af 2016. Det fremgår af en pressemeddelse på Skatteministeriets hjemmeside.

Det skal faktisk fungere

Til gengæld for ventetiden kan Skats medarbejdere se frem til  at få et it-system, som i stærk modsætning til EFI rent faktisk virker fra første færd.

For de potentielle leverandører af inddrivelsessystemet skal som noget nyt demonstrere, at systemet virker allerede før, kontrakten bliver indgået.

Til gengæld for besværet med at levere et brugbart produkt får leverandøren en mulighed for, at den midlertidige løsning skal videreudvikles til det langsigtede system, som Skat vil benytte fra 2019.

Lytter til råd efter 14 år

Det er en ny tilgang til systemudvikling hos Skat, som ligger i tråd med både de udmeldinger som skatteminister Karsten Lauritzen (V) kom med i september, og de anbefalinger som Erik Bonnerup har fremlagt i Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Afløser for Skats skandale-system skal være klar i 2019 - Kammeradvokaten skal undersøge EFI-leverandører

Erik Bonnerup var i 2001 hovedmanden bag den såkaldte Bonnerup-rapport, som analyserede en lang række fejlslagne offentlige it-projekter.

En af rapportens hovedpointer er netop, at it-projekter bør opbygges i etaper, og ikke udvides, før de eksisterende dele er funktionelle.

Stadig i tvivl

Men Erik Bonnerup er stadig ikke helt tryg ved skatteministeriets plan.

For det er ikke helt klart, hvad det egentlig er, Skatteminsisteriet forventer sig af det midlertidige system.

"Det er ikke smart at bygge et midlertidigt system, som er lige så avanceret som EFI skulle være. Det vil være at smide penge ud ad vinduet," mener Erik Bonnerup.

Han råder til at holde systemet til en række basale kerneopgaver, som til gengæld kan gennemtestes og fungere fra starten.

"Det er en god ide, hvis systemet skal levere nogle få basale kernefunktioner, som dækker en god del af inddrivelsen, og letter administrative byrder. På den måde kan man opdage underliggende fejl, før man skal til at rette i en kæmpe bunke programmer," forklarer Erik Bonnerup.

Noget tyder på, at ambitionerne for det midlertidige system er realistiske. I pressemeddelslesen fra Skatteministeriet står der nemlig, at systemet blot skal løse "en række grundlæggende behov på inddrivelsesområdet."

Læs også: Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere