Artikel top billede

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil have jurister og it-folk til at arbejde tættere sammen om mere simpel lovgivning, så Skats it-systemer får nemmere ved at sagsbehandle. Foto: Skatteministeriet.

Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om

Interview: En mere simpel skattelovgivning skal bane vejen for mere simple it-systemer hos Skat. Læs her, hvordan skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil have lovgivning og it-udvikling til at gå hånd og hånd hos Skat.

Efter flere skandalesager hos Skat erkender den ansvarlige minister, at der er behov for at forsimple skattelovgivningen på en række områder for at tilgodese Skats it-systemer.

Det fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Computerworld.

"De jurister, der skriver lovgivningen, skal få en forståelse for, at lovparagrafferne skal kunne omsættes til et it-system. På en række områder skal vi begynde forfra med lovgivningen, mens vi på andre områder er tvunget til at køre videre, fordi man ikke kan lave alt om på én gang," lyder det fra ministeren.

Han fortæller, at der i Skat er kommet et strategisk fokus på, at man skal have kigget 150 til 200 it-systemer efter i sømmene for at finde ud af, om der skal andre lovtekster og it-løsninger på bordet.

"En forudsætning for effektiv it-understøttelse for at løse opgaven med færre hænder er, at man forenkler lovgivningen," konstaterer Karsten Lauritzen over for Computerworld, efter Skat er blevet barberet ned fra 12.000 medarbejdere i 2005 til under halvdelen i 2019.

To konkrete projekter

Et af de første konkrete projekter fra Skat bliver på lovgivningen for ejendomsvurderinger.

Til dette projekt har Skatteministeriet helt usædvanligt trukket projektet hjem til en kommende og nystartet it-udviklingsafdeling. 

Læs også:
 Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Her skal Skats it-udviklere og jurister i samarbejde strikke lovgivning og it-system sammen, der blandt andet skal gøre det nemmere at klage over afgørelser.

I din handlingsplan 'Skat ud af krisen' nævner du også, at Skat skal have en ny, forenklet inddrivelseslovgivning. Hvorfor det?

"Det har vist sig svært, hvis ikke umuligt, at digitalisere den nuværende inddrivelseslovgivning, som er for kompliceret til, at den kan oversættes til et fuldautomatiseret eller it-understøttet system."

Er det så software-mulighederne, der skal afgøre, hvordan den danske skattelovgivning skal udformes?

"Nej, men vi er nået til en erkendelse af, at vores love med indflydelse på millionvis af danskere og hundredtusindvis af virksomheder bliver nødt til at være it-understøttede. Og jo sværere vi laver lovgivningen, jo sværere og dyrere bliver det at lave it-understøttelse."

Læs også: Skat skrotter it-systemet EFI og ansætter 400 nye medarbejdere

Skats udvikling med færre medarbejdere kan jo kun ske, hvis der er velfungerende it-systemer til at varetage en masse opgaver. Vil du også kigge på andre af Skats ansvarsområder for at forsimple lovgivningen, så man efterfølgende kan bygge mere simple it-systemer, der rent faktisk virker efter hensigten?

"Det vil jeg slet ikke afvise, men i første omgang er test-casen inddrivelsessystemet. Ændringerne i lovgivningen betyder også, at der er mange særinteresser, der forsvinder. Derfor skal politikerne på Christiansborg også bevise, at de er villige til at indgå kompromisser for at ændre inddrivelseslovgivningen."

For mange stjernekrigsprojekter

Mere generelt er der også snak om, at vi hidtil har bygget it-systemer op omkring eksisterende lovgivning. Hvorfor ikke konstruere lovgivningen digitaliseringsvenlig, da det formentligt bliver et af den offentlige sektors hovedredskaber i de kommende mange årtier?

"Eksempelvis straffeloven, som kun rammer kriminelle, er der måske ikke det helt store behov for at gøre lovgivningen mere digitaliseringsvenlig. På andre lovområder, som berører rigtig mange mennesker og virksomheder, og hvor man bruger digitale sagsbehandlingssystemer, der vil man opleve, at man bliver nødt til at forenkle lovgivningen. Det har vi erkendt hos Skat, og det vil også ramme andre områder."

Hvilke andre erkendelser har I gjort jer hos Skat, som vi vil se integreret i it-projekter fremadrettet?

"Vi har nok været meget afhængige af nogle meget store it-leverandører, som vi har lavet stjernekrigsprojekter sammen med. I stedet skal vi bygge vores systemer op brik for brik. Dermed får vi en bedre styring og ejerskab og samtidig også flere leverandører, end Skat hidtil har haft."

Læs også: Kammeradvokat skal undersøge EFI-leverandører

Har I haft for mange stjernekrigsprojekter hos Skat?

"Ja, det har man helt tydeligvis. Efterfølgende har problemet så været, at det ikke har været muligt at bygge disse stjernekrigsprojekter."

Deler gerne med andre ministre

Hvor meget er der egentlig at hente på at gøre lovgivningen mere digitaliseringsvenlig?

"Jeg tror på, at der er et stort effektiviserings- og administrationspotentiale i at forsimple lovgivningen. Dertil kan vi få den politiske sidegevinst, at borgerne og virksomhederne rent faktisk forstår lovgivningen."

Flere politikere fra oppositionen siger til Computerworld, at der skal et egentligt paradigmeskifte til i ministerierne, så digitalisering kommer højere op på dagsordenen ikke mindst på ledelsesgangene. Hvad mener du om det?

"Læren i Skat har været, at vi skal tage mere ansvar for udviklingen, herunder at it-systemerne kommer tættere på ledelsen. Nu skal vi i første omgang lige se, hvordan strategien virker i praksis. Herefter inviterer vi meget gerne de andre ministerier over til Skat, så de kan se, hvordan man kan gribe opgaven an."

Fem ting som Skats næste it-direktør skal mestre for at overleve


Skats it-problem kan ikke løses ved at fyre chefer - det stikker langt dybere