Artikel top billede

Afløser for Skats skandalesystem skal være klar i 2019 - kammeradvokat skal undersøge EFI-leverandører

Afløseren til Skats kuldsejlede EFI-system skal være klar i 2019. IBM, CSC og KMD er de naturlige til jobbet. "Det er jo et dilemma, når man står i sådan en situation som den her," siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Computerworld.

EFI skal udfases gradvist og afløses helt af et nyt it-system i 2019.

Inden da skal det skandaleombruste system koste hoveder i Skat, og Kammeradvokaten skal undersøge leverandørerne, som er de samme leverandører, som står forrest i køen, når afløseren til EFI skal i udbud.

Det er konklusionen i det oplæg, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fremlagt på et pressemøde i dag.

De sædvanlige mistænkte

Et nyt inddrivelsessystem er ikke nogen lille opgave, og listen over it-virksomheder i Danmark, som kan levere den vare er ganske lig listen over virksomheder, der har leveret skandalesystemerne Debitormotor og EFI.

"Det er jo et dilemma, når man står i sådan en situation som den her," lyder det fra Karsten Lauritzen, da Computerworld spørger til det absurde i at lade de selvsamme virksomheder som skal undersøges af Kammeradvokaten byde på en erstatning for EFI.

Skatteminsteren har dog en idé til, hvordan man kunne gribe dilemmaet an.

"Man kan jo forsøge at skabe noget mere ejerskab ved for eksempel at bygge små projekter og bygge oven på dem."

Mindre er bedre

En af de eksperter, som ved mest om offentlige it-projekter, er Erik Bonnerup, manden bag den såkaldte Bonnerup rapport fra 2001.

Han har længe anbefalet, at offentlige it-projekter blev gennemført i små funktionelle etaper, frem for som de mastodontiske og altomfattende systemer, som har voldt så store problemer for Skat.

"Vi foreslog jo allerede i vores rapport i 2001, at man opdeler den slags i mindre etaper. 80 porcent af det sådan et system skal kunne kan klares med 20 porcent af det arbejde, der ligger i et kæmpesystem," lyder det fra Erik Bonnerup.

Han stiller sig dog stadig uforstående overfor, hvordan EFI overhovedet blev udarbejdet, som det gjorde.

"Det undrer mig meget, at man ikke læste vores rapport, inden man gik igang med et kæmpesystem som EFI."

Læs også: Skats syge it-system skal kureres, men hvad fejler det egentlig?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere