Artikel top billede

Erfarne udviklere ved en skillevej: Stor, sikker virksomhed eller drømmen og gevinsten hos en startup?

Klumme: Der er kamp om de talentfulde udviklere, og det er et kæmpe problem for mange startups, for mange udviklere vælger sikkerheden i et etableret firma frem for chancen for den store gevinst.

I Danmark er vi kendt for geniale idéer, og vi er godt på vej til at løse problemet med for lidt risikovillig kapital.

Nu har vi et helt andet problem, der i den grad begrænser væksten i de danske startups: knaphed på talentfulde udviklere.

Det er en stor hæmsko for det danske vækstmiljø, at de vitale udviklere ofte foretrækker de store virksomheder.

Udviklerne skal se mulighederne i de erfarne it-startups og dermed blive en del af drømmen om at skabe deres eget - med chancen for en stor gevinst.

Mange drømme at hoppe med på - men vælg med omhu

Vi mangler ikke idéer og startups i Danmark - tværtimod.

Eftersom der er så mange, kan det være svært at sortere skidt fra kanel.

Men hvis flere af de dygtigste udviklere fandt vej til de rigtige startups, kunne de deltage på ekstremt attraktive vilkår - med en upside, der er mange gange større, end hvad en stor, velfunderet virksomhed kan tilbyde. Og endda med mulighed for at sætte deres eget aftryk, således at virksomheden også bliver deres drøm.

Jeg hører desværre ofte om udviklere, der takker nej til startups. Årsagen er tidligere skuffelser. De store virksomheder kan nemlig tilbyde en sikkerhed, som appellerer til ansatte, der er mindre risikovillige.

Jeg forstår udmærket forbeholdene, for der en tendens til, at mindre erfarne folk udgør størstedelen af et startup-team. Dermed er der en forøget risiko for, at projektet mislykkes og for, at hverdagen går med at oplære andre, i stedet for at arbejde med det, man brænder for.

Det gælder dog langtfra alle startups, for der findes også de modne, som har den nødvendige kapital til at hyre de dygtigste.

Hvis man som udvikler omhyggeligt vælger en startup, der enten allerede er i god vækst eller har en blændende god idé, som bakkes op af et kompetent team, kan man både opnå en høj løn, en stor upside i form af optioner samt frihed.

En kombination, som kun startups kan tilbyde.

Silicon Valley kæmper også med problemet

Jeg stødte selv på fænomenet for et par år siden i USA, hvor man også i Silicon Valley må slås om udviklerne, eftersom giganter som Facebook og Google tilbyder ekstremt gode lønvilkår og derfor støvsuger markedet.

Løsningen for min virksomhed blev at flyve kvalificeret udviklingskraft ind fra andre stater over hele USA. På trods af vores beskedne størrelse blev alle vores fire seniorudviklere ansat efter et micro-ophold i San Francisco på to-tre dage. Et noget anderledes jobinterview, men det virkede.

Måske er denne udfordring grunden til, at for eksempel Zendesk og Tradeshift har beholdt deres danske udviklingsafdelinger.

Problemet er trods alt mindre her end i USA, og det vil være en god investering for Danmark at skaffe flere udviklere.

Disse mennesker hører til nogle af de mest velbetalte, hvilket giver mange skattekroner og flere arbejdspladser - ikke mindst i betragtning af teknologivirksomhedernes vækst.

Og det er altså ikke hobby-udviklere eller nybegyndere, der er mangel på, men højtuddannede og erfarne folk, der uden videre kan sætte sig ind i komplekse problemer og løse dem selvstændigt og effektivt.

Kortsigtede og langsigtede løsninger

En kortsigtet løsning kunne være at tiltrække udenlandsk arbejdskraft på for eksempel forskerordningsvilkår og med lempelige indrejseforhold fra lande uden for EU.

Den langsigtede løsning er selvfølgelig at uddanne flere. Både skole- og gymnasieelever skal stifte bekendtskab med mulighederne.

I mine virksomheder har vi gennem tiden skolet og styrket mange udviklere, simpelthen fordi det har været nødvendigt. Tidligere havde vi ikke råd til at hyre de bedste, så vi måtte selv skabe dem - det er en tung og dyr proces, men alligevel en farbar vej for it-startups, der endnu ikke har midlerne.

Udviklere er slet ikke nørder med tykke hinkesten, der spiser pizza i hjørnet, men helt almindelige mennesker, der er intelligente, logisk tænkende og rationelle.

Hvis vi ikke tager skridt til at afhjælpe manglen på dem nu, vil vi for alvor se en ellers hastig vækst aftage.

Stigende lønninger og utallige ubesatte stillinger

Når udbuddet er lavere end efterspørgslen, stiger lønnen. Det gælder også for udviklere, hvilket i sig selv begrænser mange it-startups.

I dag er der bunker af ubesatte stillinger til årslønninger på 600-800.000 kroner inklusive attraktive optionsaftaler, som det er tilfældet i to af mine egne it-virksomheder, hvor vi må konstatere, at det kommer til at tage mange måneder at finde frem til de rette.

Danmark skal derfor trykke på speederen, uddanne flere udviklere og gøre det mere attraktivt for udenlandske udviklere at rejse til Danmark.

Samtidig kan man håbe på, at dem, der har foretrukket de store virksomheder, vender tilbage til fastansættelser i startups med ejerandele.

Bare se på USA - her er det fast praksis, at udviklere får ejerandele og bliver i virksomheden, eftersom downsiden ved at forlade den er for stor.

Desuden er de villige til at gå efter den store, langsigtede gevinst, netop fordi disse startups har bevist deres værd eller er på vej til at gøre det.

Sandhedens time

Det er som om, en ansættelse i et startup ikke giver den samme prestige, som mange søger i de store virksomheder - måske fordi vi i Danmark ikke har tilstrækkeligt mange, store it-succeser, der kan sandsynliggøre en kommende gevinst.

Men selvom anerkendelsen ved at arbejde for en stor dansk virksomhed lokker, håber jeg, at flere it-talenter vil vælge med hjertet frem for at tage den "sikre" vej.

Skal vi producere flere tunge it-succeser, kræver det commitment og udvikler-villighed til at hoppe med på startup-vognen. Vi bliver også nødt til at uddanne flere og åbne grænserne for udenlandsk arbejdskraft. Ellers må Danmark gå ned i gear og acceptere en lavere vækst på it-området.

It-startups har brug for udviklere, og udviklerne har brug for startups. De kompletterer hinanden og kan sammen opbygge en virksomhed - og dermed skabe grobunden for vækst.

Man bestemmer naturligvis selv, hvad man bruger sin tid på, men det påvirker den danske startup-scene, hvis tendensen forværres, og de kloge hoveder fortsat foretrækker de store virksomheder.