Artikel top billede

Anvender du et af dem? Her er de 25 mest usikre kodeord lige nu

Hvor solidt er dit password egentlig? Her er en liste over de 25 mest benyttede usikre kodeord fra 2015.

123456, password eller 12345678.

Det er de tre kodeord, som er øverst på listen fra Passwordmanager-firmaet SplashDatas oversigt over de dårligste kodeord fra 2015. 

Listen er baseret på hackede password-lister, hvor hackere har formået at stjæle millioner af kodeord og brugernavne på internettet.

Et eksempel er et læk hos VBullettin, hvor 300.000 brugernavn og kodeord blev offentliggjort.

Grunden til at de 25 kodeord placering på listen er deres enkelthed og åbentlyshed.

Det er enkle koder, som er lette og ukomplicerede, og da de går igen hos mange brugere, er de meget lette at gætte for it-kriminelle. 

To millioner lækkede kodeord er igennem 2015 blevet indsamlet og analyseret af Splashdata, og der tegner sig et billede af folks kodeords-vaner. 

Blandt andet skriver vi længere kodeord end tidligere, hvilket er en god ting, men de er stadig alt for enkle og forudsigelige.

To eksempler er 1234567890 og qwertyuiop - begge lange koder, men som skrives ved at køre fingeren over tastaturet fra venstre mod højre.

Sjovt er det dog at se solo, princess og starwars på listen. Der må være en del jedi-fans derude. Det er dog næppe nogen overraskelse, at der er kodeord dannet fra den nye Star Wars-film. Det er meget normalt, at store begivenheder også er til at se i kodeord, skriver Splashdata.

Du har højst sandsynlig en bedre kode end de ovenstående, men vi kommer nu alligevel med et par forslag til, hvordan du kan forbedre dit kodeord.
 
1. Lad være med at bruge din fødselsdato eller telefonnummer.
Lad være med at bruge numre eller ord, som kan være til at regne ud.

Da Sex.dk tilbage i 2012 fik lækket titusindvis af kodeord og brugernavne, kunne en Computerworld-journalist efterfølgende ringe en af brugerne op.

Ligeledes står din fødselsdato og måske endda telefonnummer på Facebook eller andre sociale medier, hvilket kan gøre det let at gætte din kode. 

Og hold dig også fra at bruge 123456...

2. Bland tegn, bogstaver og tal.

Den nemmeste måde at formulere en god kode er ved at blande bogstaver og tal.

Med en kode som V3$terh4v3t (Vesterhavet), øger du kompleksiteten markant.

3. Brug forkortelser og huskesætninger.

En let måde at huske en indviklet kode kan være ved at formulere en huskesætning.

AYBABTU1989 er for eksempel "All Your Base Are Belong To Us", hvilket kan være lettere at huske, end det kryptiske ord.

Et andet eksempel kan være (H4KKFHM07). Husk At Kysse Kæresten Farvel Hver Morgen (klokken 7 om morgenen).

Læs også: Guide: Sådan gør du din telefon klar til at blive solgt - også selv om den er i stykker




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere