Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Guide: Sådan gør du din telefon klar til at blive solgt - også selv om den er i stykker

Har du en gammel telefon i en skuffe et sted, er det måske tid til at give den videre eller sælge den, men hvordan gør man det bedst? Læs med her.

Hvis du har købt ny smartphone, kan du ofte sælge den gamle på nettet og tjene lidt penge på salget - også selv om telefonen måske er gået i stykker.

Men inden du sælger den på for eksempel dba eller forælrer den til et familiemedlem, er der lige en række ting, du først bør  gøre med din eks-telefon.

Vi giver dig her en række tips til, hvordan du bedst muligt sælger din telefon videre.

Gør din telefon klar

Først og fremmest skal din telefon klargøres til at blive solgt, og vi begynder med at slette alle spor af dig.

Alle nyere smartphones er i dag udstyret med et værktøj, som går ind og nulstiller telefonen til fabrikationsindstillingerne og sletter alt indholdet.

Vælger du at gennemføre en nulstilning via telefonens egne indstillinger, kan billeder, mail, tekst og så videre i teorien stadig genskabes.

For et par år siden gennemførte sikkerhedsfirmaet Avast en test af 20 indkøbte, brugte smartphones fra Ebay. Her kunne firmaet genskabe billeder og personlige data på trods af, at telefonerne var nulstillede efter bogen.

Der skal dog specialiseret udstyr og teknisk viden til, og de fleste skal ikke frygte den slags.  

"For rigtig mange vil det være nok at udføre en fabriksnulstilning på telefonen, hvis den skal sælges videre eller gives væk, men for de paranoide eller dem med personfølsomme data eller virksomhedstelefoner, så findes er ekstra sikre muligheder," forklarer Peter Kruse fra CSIS.

En ekstra sikker løsning for jer med Android-telefoner er dog enkel og ligetil: Krypter jeres telefoner før i nulstiller.

Hvad skal den koste?

Det kan være svært at vurdere, hvad en brugt telefon er værd sammenlignet med andre brugte og nye telefoner.

Har din telefon nævneværdige ridser, er glasset i stykker, er den stadig dækket af garantien, og har du kvitteringen eller måske endda den originale emballage? Det er alt sammen noget, som påvirker prisen på en brugt telefon.

Du er ligeledes bedre stillet ved salg, hvis du har beskyttet din telefon under et cover eller en skærmbeskytter.

Producenten af telefonen har selvfølgelig også en effekt på prisen. Ofte har iPhones - selv de lidt ældre iPhone 5 og 5S - en god brugtværdi i forhold til andre mærker, men også Samsung-telefoner holder prisen godt.

Et godt råd er at tage et kig på sider som dba.dk eller guloggratis.dk samt kigge på en side som EDBpriser.dk. Her kan du finde den laveste nypris, hvilket du nok skal holde dig under.

Husk dog at priserne på sider som dba.dk ofte er lige optimistiske nok, og den reelle pris ofte bliver pruttet ned.

Skribenten her solgte sin OnePlus One sidste år med en startpris på DBA på 2.100 kroner (nypris var 2.500 kroner), men endte med at sælge den for 1.700 kroner.

Når skal den sælges

Du har fundet en person, som gerne vil købe din telefon, og du skal til at gennemføre selve handlen. Et godt råd er så vidt som muligt at gennemføre en handel ansigt til ansigt.

På den måde kan du selv overlevere din smartphone og eventuelle papirer og tilbehør, I kan snakke om telefonen, og køber kan se telefonen igennem for eventuelle fejl, inden handlen afsluttes.

Ligeledes sparer I portoen og risikoen for, at telefonen bliver beskadiget eller helt forsvinder under transporten.

I dag kan en handel klares med det samme enten via Mobile Pay eller en pengeoverførsel via din netbank.

Husk at slå straksoverførsel til, så pengene er overført med det samme, og I begge kan se pengene blive overført, så ingen føler sig snydt.

Et andet godt råd er at tilbyde køber at ringe eller skrive til dig, hvis der skulle opstå problemer. På den måde bekræfter du også overfor køber, at du har reelle hensigter med salget og ikke forsøger at snyde ham.

Husk også at rengøre din telefon og tilbehør, inden du afleverer den til sin nye ejer. Det er ret så klamt at modtage et headset med tilhørende ørevoks.

Doner den til nødstedte?

Du kan også vælge at donere din telefon til velgørenhed.

Amnesty og Folkekirkens Nødhjælp har flere gange haft kampagner, hvor gamle smartphones indsamles og sendes til nødstedte, og der er også flere private virksomheder og initiativtagere, som sender gammelt it-udstyr til for eksempel Afrika.  

Du kan også give den væk gratis på en side som Storskrald.dk, hvis du bare gerne vil af med telefonen, men vil have den til at blive i Danmark.

Din telefon ødelagt? Der kan stadig være penge i den

Hvis du har tabt din iPhone en gang for meget, og ikke ønsker at bruge penge på at reparere den, så kan den have en vis salgsværdi.

De seneste år er en række små og store firmaer begyndt at opkøbe gamle smartphones.

Specielt iPhones er populære, og de gamle, ofte ødelagte smartphones skilles ad og samles enten til en "refurbished"-telefon eller bruges til at reparere de telefoner, som kommer ind i butikkens værksted.

Det er firmaer som for eksempel PhoneTrade eller 2ndbest.

En iPhone 5C med en ødelagt skærm og masser af ridser kan du stadig tjene 500 kroner på hos firmaerne, som også køber din velfungerende smartphone (ofte kun iPhones og visse Samsung-modeller).

Hvad gør du med din gamle smartphone?

Læs også: Danskerne sælger brugte iPhones i tusindvis for at få råd til nye modeller