Artikel top billede

Dansk storbank vil med på disruption-bølgen, men har ikke ressourcerne: Sætter 100.000 kroner på højkant i hackathon

I fremtiden skal den danske bank Spar Nord være bedre til at alliere sig med udvikler-miljøet, når der skal skabes nye innovative bankløsninger. Første skridt på vejen er konkurrence for udviklere, der indbydes til at deltage i hackathonen "Future of Finance."

"Hva' fan skal vi stille op?"

Det spørgsmål stiller de sig selv i den nordjyske bank Spar Nord, der i lighed med mange iagttagere forventer, at der de kommende år vil komme et stigende pres på deres forretningsmodel.

Det fortæller Ole Madsen, der er direktør for kommunikation og forretningsudviklings hos Spar Nord.

For selvom Spar Nord er en af Danmarks største banker, leverer tre-cifrede millionoverskud og har 390.000 kunder i Danmark, så er banken på mange måder stadigvæk en lilleput.

Ikke blot målt i forhold til teknologigiganter som Google, Apple, Facebook eller Amazon, der muligvis kunne have interesse i at få en fod indenfor på finansmarkedet, men også sammenlignet med de største danske banker.

"I hele vores hovedsæde har vi jo kun lige knap så mange ansatte, som en af de helt store banker har alene til it-udvikling. Vi kommer aldrig til at have 200 mand siddende med digitale udviklingsprojekter, som det er tilfældet hos Danske Bank," siger Ole Madsen, og henviser til Danske Banks såkaldte Project X.

Derfor må Spar Nord tænke anderledes, hvis virksomheden vil imødegå de udfordringer, som banken kan blive mødt af i fremtiden.

For truslen kommer ikke alene fra giganter i finans- og teknologiverden, men også fra helt nye teknologier, der bliver ført til markedet af virksomheder i iværksættermiljøet.

Ifølge Ole Madsen drejer det sig eksempelvis om virksomheder, der tilbyder såkaldte P2P-lån og startup-virksomheder, der arbejder på at lave kreditvurderinger på baggrund af algoritmer.

Skal være en platform

Ifølge Ole Madsen vil Spar Nord i fremtiden se sig selv mere som en platform, som udviklere og iværksættere med interesse for finanssektoren kan lave løsninger til.

"Vi vil forsøge at indgå alliancer med folk ude i markedet, som vi håber kan bidrage med apps til vores platform, der i sidste ende kan komme vores kunder til gode. Det sker i en erkendelse af det potentiale, der ligger i hele vækstlaget omkring iværksættermiljøet og i en erkendelse af vores egne begrænsninger som en mellemstor bank," siger han.

Som et forsøg på at kickstarte den strategi inviterer Spar Nord knap 100 iværksættere til at deltage i et såkaldt hackathon.

Det bliver afholdt i weekenden 11. til 13. marts og får overskriften "Future of Finance."

Deltagerne skal her dyste om en præmie på 100.000 kroner, der tilfalder det team, som udvikler det bedste bud på fremtidens finans-løsning.

Spar Nords hackaton bliver afholdt i bankens hovedkvarter i Aalborg, og her vil deltagerne få præcis 54 timer til at udvikle en løsning. Herefter vil et dommerpanel, der er uafhængigt af Spar Nord, kåre vinderen. 

"Et hackathon kan bidrage med tre gange så mange folk, som vi har i vores udviklingsafdeling, og forhåbentligt er de også i stand til at tænke tre gange så mange kreative tanker. Samtidig håber vi, at det kan skabe en ny dynamik, når vi får indspark fra folk, der kommer fra mange forskellige miljøer og forhåbentligt tænker på andre måder," siger han. 

Spar Nord stiller et API og tilhørende testdata til rådighed for deltagerne. 

Store gevinster

Ordet 'hackathon' er en sammentrækning af ordene hack og maraton, og mange hackathons har da også gennemtiden udviklet sig til sportsstævne-lignende begivenheder, hvor pengene til tider kan være ganske store. 

Eksempelvis afholdte Salesforce i 2013 et hackathon med en førstepræmie på intet mindre end en million dollar, mens det amerikanske iværksætter-medie Techcrunch har afholdt hackathons med en førstepræmie på 250.000 dollar. 

En del af forklaringen på at hackathons har udviklet sig til at være ganske populære er, at de gør det muligt for virksomheder at få udviklet nye kreative løsninger i et højt tempo og med relativt lave omkostninger.

Stor usikkerhedsfaktor

Til gengæld er der en stor usikkerheds-faktor involveret for en virksomhed, der som Spar Nord vælger at afholde et hackathon.  

For på den ene side er det ikke sikkert, at de løsninger, der bliver udviklet er gode nok eller passer til virksomheden forretningskoncept. 

På den anden side har virksomheden heller ingen garanti for, at de løsninger, der bliver udviklet er brugbare. Og selv, hvis de er brugbare kan virksomheden ikke føle sig sikker på, at vinderen vælger at samarbejde med dem.  

"Det er ikke sådan, at Spar Nord kommer til at eje de ideer, der bliver fostret på hackathonet. Det står alle frit for at tage ideen og gå et andet sted hen med dem. Men hvis der er nogen, der får udviklet noget spændende, så tager vi en snak med dem, og vi har da en forventning om, at de folk, der møder op for at deltage i vores hackathon i hvert fald ikke er direkte negativt indstillet over for Spar Nord," siger han og uddyber: 

"Upsiden ved et hackaton er, at vi kan komme relativt let til et stykke god innovation, men downsiden kan være, at vi faciliterer noget, som ender hos en af vores konkurrenter," siger han.

Læs også:
Her er Danske Banks særlige udviklingsafdeling: Tag med på besøg i "Project X"  

Finanssektorens vilde it-boom slet ikke slut: Derfor venter ny bølge af digitale investeringer