Artikel top billede

Især i TDC's erhvervsdivision ser aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank store udfordringer for den danske telekæmpe. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Analytiker: 2016 tegner til at blive rigtig skidt for TDC

TDC's brudte løfte om aktieudbytte er det første tegn på, at 2016 kan gå hen og blive et rigtig skidt år for TDC. Læs her, hvilke udfordringer telekæmpen står over for lige nu.

Når TDC ikke kan udbetale aktieudbytte til sine aktionærer som lovet, kradser krisen.

Det brudte løfte var en realitet onsdag morgen, da TDC i London fortalte om sin strategi frem mod 2018.

Læs også: TDC skifter navn til Yousee

Med på turen til den engelske hovedstad var også aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som er specialist i netop TDC's forretningen. Og han havde ikke mange lovord til den danske telekæmpe.

"TDC er et udfordret selskab, hvor der er nogle problemstillinger, der skal løses her og nu. Især i TDC's erhvervsdivision har man ikke nødvendigvis haft den rette produktpalette til at servicere små og mellemstore selskaber," forklarer Morten Imsgard til Computerworld.

Et skidt år for TDC

Han fortæller, at de manglende tilbud til mindre danske virksomheder koster på indtjeningen.

Læs også: TDC-aktien styrtdykker efter spareplan er kommet på bordet

Det koster igen på evnen til at udbetale dividender, som et teleselskab ifølge Morten Imsgard ellers bliver målt på ude på markederne.

"Når TDC ikke kan udbetale attraktive dividender, søger investorerne andre steder hen. Problemet for TDC er, at der ikke er nogen hurtige løsninger på selskabets udfordringer. Så det skal nok blive værre, før det bliver bedre hen mod 2017 og 2018," vurderer Morten Imsgard.

"2016 tegner til at blive et rigtig skidt år for TDC's forretning," siger han.

Irrational konkurrence

Aktieanalytikeren fra Sydbank udpeger prispresset på det danske telemarked som den væsentligste årsag til, at TDC må bryde sit løfte om udbytte til sine aktionærer.

"Kunderne i især erhvervssegmentet er meget prisbevidste og kræver priser, der er markant under, hvad de har betalt hidtil. Det er TDC's forretning slet ikke gearet til, så det skal TDC have tilpasset," siger Morten Imsgard.

Læs også: Spritnyt TDC-regnskab afslører: Erhvervsforretningen er i alvorlig krise

Han fremhæver samtidig den hårde telekonkurrence i Danmark som en stor udfordring for TDC.

"Desværre for TDC er der spillere i markedet, som er endnu mere presset end TDC, og de handler derfor ikke altid lige rationelt med tilbud, der for alvor presser TDC," forklarer Morten Imsgard.

Den store teknologiudfordring

En anden hovedudfordring for TDC er ifølge Morten Imsgard, at medier og underholdningstilbud smelter sammen via internettet som aldrig før.

"Før skulle TDC holde øje med Telia og Telenor, men nu er der også spillere som Netflix og Google på banen, som TDC ikke kan konkurrere imod. Den slags konkurrenter skal de derimod have inviteret inden for i samarbejder," siger Sydbanks aktieanalytiker.

Her opstår der så en anden udfordring, da TDC's it-infrastruktur er for langsom til at håndtere tredjepartstjenesterne til de danske husaltre.

Kig mod nord

"Tiden er løbet fra det traditionelle flow-tv, så TDC har brug for at lægge nogle lag på deres nuværende tilbud, hvilket er meget vanskeligt på den korte bane, fordi man ikke lige nu har det korrekte teknologiske setup," vurderer Morten Imsgard.

"TDC har simpelthen været for langsomme til at fange tendensen med, at streamingtjenester overtager det traditionelle flow-tv. I Norge har TDC pudsigt nok et kabel-tv-selskab i Get, der for år tilbage var first-mover på at tilbyde de nye produkter i samlede pakker, og som står stærkt på det norske marked," fortsætter han.

Læs også: TDC i kæmpe-investering: Lægger 12,5 milliarder for norsk selskab

Om TDC kan vende skuden afhænger derfor ifølge aktieanalytikeren af, at virksomheden kan kopiere norske Gets succes her i Danmark. 

"Spørgsmålet er virkelig, om TDC er ved at være for sent på den. TDC vil jo gerne levere Netflix igennem sin egen platform, så det ikke sker igennem Apple-tv, hvor kunden så kun har bredbånd fra Yousee," siger Morten Imsgard.  

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra TDC's direktør Pernille Erenbjerg om selskabets økonomiske udfordringer, men grundet TDC's London-præsentation har det ikke været muligt. 

Læs også:
Uret tikker for TDC og ny koncernchef: Snart lukker mulighedernes vindue




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere