Test af Huawei Mate 8: Gigantisk wonder-telefon overrasker

Huawei Mate 8 er en 6" telefon med kraft som et slagbor og en byggekvalitet ulig gængse fordomme om kinesiske telefoner.

Annonce:
Annonce:

Telefonen er flot og velbygget, og den afgiver en følelse af kvalitet. Foto: Huawei.

Kinesiske Huawei har rettet kanonerne mod Danmark.

Kort før jul igangsatte Huawei en stor reklamekampagne for at skabe kendskab til firmaet fra "riget i øst" med reklamesloganet "gør det muligt".

Dengang var Honor 7 omdrejningspunkt for reklamerne, men en ny kineser fra Huawei er snart til at finde i butikkerne. 

Det er Huawei Mate 8, en 6" gigant-telefon i phablet-klassen, et bastardbarn mellem en smartphone og tablet, som med imponerende specifikationer, men enkelte mangler, sagtens kan stille sig i gruppen af smartphones, som er værd at købe.

Hvis altså du har bukser med unormalt store lommer, en dedikeret skuldertaske, en lille trækvogn eller mindre trailer til at transportere den rundt i.

Sin egen stil
Huawei er tidligere blevet mobbet med at efterligne andre telefoner på markedet *host iPhones host*, men ved Mate 8 udebliver de ellers vante strøtanker om plagiat.

Telefonens chassis består af glas og en tynd skal af aluminium samt en lille smule plastik godt gemt ad vejen, så antennerne inde i telefonen kan sende og modtage signaler uforstyrret.

Der er enten plads til to SIM-kort eller et SIM-kort og et MicroSD-kort, hvilket er et skønt valg at give brugerne af telefonen: Enten mere internt lagerplads eller muligheden for at kombinere arbejds- og privattelefonen i én.

Telefonen har en 6" skærm med en opløsning på 1.920 x 1.080 pixels, som flot gengiver billeder og video. Der er et lidt rødligt skær, når du ser på skærmen let fra siden, men det er ikke et stort problem.

Til sammenligning med andre telefoner i samme prisklasse og størrelse, så er en skærm med FullHD dog i den lave ende.

For langt de fleste vil Mate 8's skærm være god nok, men den har ikke den samme imponerende kvalitet og levende effekt, som skærmen på en Samsung Galaxy S6 eller LG G4, der begge har en opløsning på 1.440 x 2.560 pixels.

Den 6"-store skærm resulterer også i, at Mate 8 er en meget stor telefon.

Større end den allerede store Samsung Galaxy S6 Edge+ og andre phablets, men hvis du hovedsageligt bruger din telefon til film, spil, websøgninger - altså meget som en tablet - og knap så meget ved dit øre, så virker størrelsen måske ikke så malplaceret.

Du skal dog være forberedt på, at det kræver sine bukser at kunne have dem i sin lomme. Jeg er vant til at benytte telefoner med en skærmstørrelse på den pæne side af 5,5 tommer, men Mate 8 føles noget større, hvilket nok er på grund af et bredere skærmformat end på andre phablets.

Fingerskanneren fungerer virkelig godt, men har du små hænder, vil du have svært ved at finde skanneren på bagsiden. Foto: Morten Sahl Madsen

Annonce:

Super fingerskanner og et udmærket kamera
På bagsiden af telefonen finder du telefonens kamera og fingerskanner. Sidstnævnte startede som en gimmick på Samsung-telefoner for få år siden, men er i dag blevet en standard, som langt de fleste toptelefoner skal have.

På Mate 8 fungerer fingerskanneren virkelig godt. Den er placeret samme sted - midt på bagsiden under kameraet hvor din pegefinger vil hvile - som på Huaweis andre telefoner, Mate S og Nexus 6P.

Det runde felt skanner lynhurtigt din finger, og du behøver ikke tænde skærmen først: Finger på feltet, skærmen tændes automatisk, og telefonen låses op.

Kameraet er et 16 megapixel kamera på bagsiden og et 5 megapixel kamera til videoopkald og selfies.

Billederne skudt med kameraet på bagsiden er flotte, og vil tilfredsstille de flestes behov, men er ikke helt i samme superliga som billeder taget med en af Samsungs eller LG's topmodeller.

Specielt finder vi LG og Samsungs telefoner bedre i mørke omgivelser. 

Ligeledes kan Mate 8 ikke optage i 4K-opløsning. Det er igen ikke et minus for alle, men det er stadig noget, du skal være opmærksom på.

Ekstra observationer

Lyden under samtale i Mate 8 er klar og meget tydelig. Ligeledes oplevede vi ikke store udfald på forbindelse eller andre problemer - og det er på trods af flere rejser på tværs af landet under testperioden. 

Batteriet i Mate 8 holder imponerende længe. Mate 8 er udstyret med et meget stort batteri, men vi formoder også, at Android 6.0 har en finger med i spillet her. 

Det lykkedes os aldrig at kunne sende MMS'er.

Telefonen er meget stor. Her er Mate 8 sammenlignet med en iPhone 6 (4,7"). Foto: Morten Sahl Madsen

Annonce:

Lynhurtig ydeevne og god software
Mate 8 er udstyret med en af Huaweis egne processorer, og hvilken ydeevne(!). 

Alle apps åbnes på splitsekunder, spil ser drøngodt ud og ventetiden under multitasking er minimal. Jeg sidder normalt med en Samsung Galaxy S6 Edge +, en anden topmodel med en meget kraftfuld processor, og den føles direkte langsom i forhold til Mate 8.

Mate 8 kommer også med Android 6, Marshmallow, som er den nyeste version af Android, og det er ikke til at sige, hvor meget ansvar den nye version af Android har for den gnidningsfrie brugeroplevelse, men hvad end svaret er, så er vi imponerede.

Vi er knap så imponerede over EMUI's design. EMUI er den grafiske overflade, som Huawei lægger oven på Android for at gøre det unikt i forhold til konkurrenter, og hvis du ikke kan lide en iPhones softwaredesign, så vil du heller ikke kunne lide EMUI.

Der er i hvert fald mange steder, hvor man ikke kan lade være med at smide lidt over lighederne mellem EMUI og iOS.

Dog er der mange gode apps og små ændringer, som fungerer rigtig godt.

Huawei bruger mange millioner på udvikling af sine telefoner, og de steder hvor Huawei rent faktisk selv er innovative, rammes der plet: Der er indbygget skærmoptager, SMS-appen er en af de bedste, vi nogensinde har prøvet, og der er en meget udførlig app til at styre alle de små funktioner til at optimere din telefon.

Ligeledes er Huaweis indbyggede fitness-app klart en af de bedste set på en smartphone. En lille detalje er, at den viser, hvad dagens brugte kalorier svarer til i mad. 2445 skridt svarer til 155 kalorier, som igen svarer til cirka en halv hamburger. Det er formodentligt ikke særlig præcis, men den sætter min bevægelse i perspektiv, og det er en smart ide.

Huawei Mate 8

Plus:

  • God hardware resulterer i masser af kraft til spil og multitasking
  • Udmærket chassis-kvalitet
  • Virkelig god Fingerskanner
  • Android 6.0
  • En imponerende batterilevetid

Minus:

  • Skærmen har et svagt rødligt skær set fra siden og kunne på grund af sin størrelse godt have været 1440p.
  • EMUI-brugerfladen er meget en smagssag - og vi er ikke vilde med det.

Karakter:

Priser fra EDBpriser

Annonce:

Konklusion: Stor, stærk og betagende
Huawei Mate 8 er en gigantisk 6" telefon, som lang fra alle ønsker. Den har resulteret i indtil flere latterudbrud, når den er blevet vist frem på redaktionen, og du ser lidt smådum ud med noget, der ligner en mindre tablet ved kinden.

Men hvis størrelsen ikke skræmmer dig væk, så er Mate 8 en overraskende god telefon. Softwarens design er en smagssag, og Android-purister vil væmmes, men sjældent har en Android-telefon fungeret så godt.

Apps åbner på ingen tid, og igennem godt to ugers test oplevede vi ikke på et eneste tidspunkt en app lukke af sig selv, hakken eller på anden vis de klassiske Android-sygdomme, som du kan finde på andre smartphones.

Kameraet imponerer ikke, men er udmærket, og vi ville for første gang ønske, at skærmen var i en højere opløsning end 1.920 x 1.080 pixels, når nu skærmen måler 6".

Omvendt kan du købe Mate 8 for en vejledende pris på 4.500 kroner, og du får rigtig meget telefon for de penge.




Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Sommeren bliver varm for danske film-pirater: Nu ruller retssagerne
Knap et år efter de første opkrævningsbreve for ulovlig fildeling blev sendt ud er antipirat advokaterne Opus Law på vej i retten.
CIO
"Over halvdelen af mine ledere i it-afdelingen er folk uden en it-baggrund"
Morten Gade landede et af Danmarks største it-projekter til tiden og uden skandaler. Hør ham fortælle om ledelse, tillid, kontraktstrukturer, og hvorfor hans it-ledere ofte ikke har en it-baggrund.
Comon
Om en måned er det slut med gratis Windows 10: Så meget kommer styresystemet til at koste
I et år har det været gratis at opgradere til Windows 10 fra Windows 7 og 8, men om en lille måneds tid er det slut. Derefter må du til pengepungen for at få den nyeste version af Windows.
Channelworld
27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget it-bestikkelse
Bagmandspolitiet har i stor aktion anholdt 26 it-folk for bestikkelse i forbindelse med den store bestikkelsessag i Region Sjælland. Udenrigsministeriet, DSB og Rigsadvokaten er blandt de ramte.
White paper
Case: Uafhængig rådgivning bragte uventet navn på banen for Icopal
Icopal lyttede til uafhængig rådgivning fra Kompetera, og det bragte et uventet navn inden for storage på banen, da man skulle udskifte det gamle storagesystem.