Artikel top billede

(Foto: Tradeshift)

Danske Tradeshift: Her vil vi investere alle vores millioner af kroner

Danske Tradeshift har gennem de seneste år fået tilført en milliard kroner i kapital. Nu er virksomheden klar til at satse på et "fintech"-gennembrud.

Det er gået stærkt for danske Tradeshift, der for blot seks år siden blev etableret i den danske investor Morten Lunds garage.

Tidligere på måneden hentede virksomheden knap en halv milliard kroner i ny kapitaltilførsel, og Tradeshift er nu vokset til at blive en milliard-virksomhed med en værdi på 3,2 milliarder kroner. 

I dag har Tradeshift til huse i store moderne lokaler tæt ved Rundetårn i det Indre København, hvor virksomheden huser knap 100 medarbejdere. Samtidig har Tradeshift store afdelinger i Kina og San Francisco.

Læs også: Danske Tradeshift henter ny gigantisk kapitaltilførsel

Er blevet en platform

Computerworld er taget på besøg hos Tradeshift for at stille det obligatoriske spørgsmål: "Hvad skal pengene bruges til"

Gert Sylvest, der er den ene af Tradeshifts tre stiftere, tager imod iført sandaler og en sort Tradeshift t-shirt. Han er CTO hos Tradeshift, men beskriver sig selvom "den tekniske fyr" i virksomheden. 

En del af kapitaltilførelsen skal blandt andet bruges på at finansiere Tradeshifts ekspansion i Kina, hvor e-fakturering ifølge Gert Sylvest netop er blevet tilladt.

"Men overordnet set skal pengene bruges på at finansiere den fortsatte udvikling af Tradeshift som et platformsselskab. Den trend, vi i øjeblikket ser, er at de virksomheder, der er virkeligt værdifulde, er dem, der enten er platforme eller netværk," siger han og peger blandt andet på Microsofts opkøb af LinkedIn som et eksempel på den trend.

Mere end e-faktuering

Da Tradeshift blev stiftet i 2010, var det med et fokus på e-fakturering. 

De tre stiftere Christian Lanng, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest har alle en fortid hos IT- og Telestyrelsen. 

Her blev de inspireret til at stifte Tradeshift, da de sammen udviklede en offentlig dansk e-faktureringsløsning ved navn NemHandel. Men ifølge Gert Sylvest er e-fakturering i dag blot en del af det, som Tradeshift anvendes til. 

I dag har Tradeshift udviklet sig til en B2B-platform. Eksempelvis har Tradeshift udviklet en ny indkøbsløsning til virksomheder.

Data skal bruges til kreditvalidering

Ifølge Gert Sylvest vil vi i de kommende år opleve, at Tradeshift i stigende grad vil udvikle sig til en såkaldt fintech-virksomhed. Altså en virksomhed, der befinder sig i krydsfeltet mellem den teknologiske og finansielle verden.

"Jeg forventer, at fintech kommer til at repræsentere halvdelen af, hvad vi laver i løbet af de kommende år," siger han.

Tradeshift ser et stort potentiale i, at virksomheder kan bruge data fra Tradeshift til kreditvalidering. 

Eksempelvis ligger Tradeshift inde med data om virksomheders transaktionshistorik og deres netværk, hvilket kan give adgang til billigere finansiering, hvis virksomhederne tilsagn om at disse data kan deles. 

"Når du skal acceptere ordrer på over en million kroner, spiller tillid en kæmpe rolle, og kan du dokumentere, at du tidligere har handlet med virksomheder, der har en høj grad af tillid, så giver det en positiv afsmitning på din virksomhed," siger han.

Gert Sylvest forklarer, at der i dag findes i udeståender for billioner af dollar, hvor langt hovedparten bliver finansieret af små virksomheder, der eksempelvis har 90 dages betalingstid.

"Mange virksomheder sælger deres fakturaer, så de kan få deres penge hurtigere end betalingsfristen tilskriver. For en stor virksomhed er sådan et lån ret billigt, men for en lille virksomhed kan det være meget dyrt. Men her kan vi give adgang til data, der kan være med til mindske risikoen og dermed sikre bedre lånevilkår," siger han.

Behovet for denne type kreditvalidering er endnu større i udviklingslande, hvor der er endnu mindre tilgængelig viden om virksomhederne.

Det er derfor langt sværere for små- og mellemstore virksomheder at få et lån.

Defor har Verdensbanken ifølge Gert Sylvest også helt konkret anbefalet, at faktureringsoplysninger bliver brugt til kreditvalidering.

Københavns største machine-learning-enhed 
Ifølge Gert Sylvest er det ambitionen, at Tradeshift skal udvikle sig til at blive den førende platform til denne type validering. 

Derfor er Tradeshift i øjeblikket ved at opbygge det virksomheden kalder "den største machine learning-enhed i Danmark."'

"Vi har valgt opbygge enheden i København, fordi det har vist sig at være et godt sted at rekruttere. Der er en god talentmasse og konkurrencen om attraktiv arbejdskraft er langt mindre end i San Francisco og Silicon Valley. Samtidig er København også en attraktiv by, der også gør det let at rekruttere folk fra resten af Europa," siger han.

"I øjeblikket består enheden af fem personer, men i løbet af den kommende tid vil det antal blive fordoblet. Samtidig satser vi på at starte et netværk, hvor vi samarbejder med universiteter og ph.d-studerende."

"Allerede i dag sponserer vi en erhvervs-ph.d. Det vil vi gerne gøre meget mere," siger han.

Den fjerde kapitaltilførelse

Tradeshifts seneste kapitaltilførsel er den fjerde i rækken siden virksomheden blev stiftet i 2010, og Tradeshift har nu i alt fået tilført 174 millioner dollar i kapital. Altså knap 1,1 milliarder kroner.

Men hvornår kan vi forvente, at Tradeshift bliver en profitabel virksomhed uden behov for kapitaltilførelse?

"Vi vil selvfølgelig super gerne være profitable, men lige nu prioriterer vi vækst højere. Det er en kæmpe fordel for os, at vi har det hurtigst voksende b2b-netværk i verden, og den seneste investering afspejler, at der fra vores investorer er en tillid til, at vi kan få det her netværk til at gro endnu mere aggressivt," siger han.

Ifølge Gert Sylvest har Tradeshift ingen aktuelle planer om hverken en børsnotering eller et salg.

"Vi har tidligere haft tilbud om opkøb fra større og kendte virksomheder, men har vurderet, at et salg ikke var det rigtige for os," siger han.

Læs også: 
Her er den danske it-branches milliard-succeser

Danske Tradeshift: Her er hemmeligheden bag vores succes