Artikel top billede

Venstres tidligere it-ordfører Michael Aastrup Jensen er imod mere overvågning, som regeringspartiet ellers barsler med at få genindført. (Foto: Mads Elkær)

Søren Pind vil stramme - men Venstre-mand ønsker ikke mere overvågning: Jeg er stadig skeptisk

Venstre er splittet omkring den overvågningslovgivning, som partiets justitsminister Søren Pind gerne vil have gennemført. For under et år siden sagde partiets it-ordfører, at Danmark er 'gået for langt i at overvåge befolkningen." Den holdning har han stadig, siger han nu.

Debatterne hos partiet Venstre om genindførslen af den helt store internetovervågning af danskerne foregår godt nok på lukkede, fortrolige møder i Venstres folketingsgruppe. 

Men det er svært ikke at høre uenigheden igennem telefonen, da Computerworld fanger partiets tidligere it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Vi vil gerne konfrontere ham med hans egne tidligere klokkeklare holdninger om at få overvågningen af danskerne bragt ned på et minimum.

For et lille års tid siden sagde Michael Aastrup Jensen blandt andet til Computerworld, at rejsen mod overvågning har været " både en selverkendelse for mig personligt og Venstre som parti, at vi har været ved at gøre romanen 1984 til virkelighed".

Læs også: "Vi er simpelthen gået for langt, når det handler om at overvåge befolkningen"

Også udtalelsen: "På en eller anden måde har terroristerne jo vundet, når vi gør Danmark til en overvågningsstat" vil vi gerne høre, om han står ved i dag.

Årsagen er, at partikollegaen, justitsminister Søren Pind, har luftet et kommende lovforslag, der efter sigende går på at genindføre internet-overvågningen for fuld skrue.

Det kan du læse mere om her: Derfor rammer Søren Pinds sessionslogning kun lovlydige borgere og dovne kriminelle

Ja, der er uenighed

Michael Aastrup Jensen, står du ved dine udsagn om, at overvågningen er gået for vidt, og du dermed erklærer dig lodret uenig med justitsminister Søren Pind?

"Ja, der er jo en igangværende debat i gruppen. Min personlige holdning er klar: Jeg er lige så skeptisk over for logning som i 2014 (hvor det blev afviklet, red) og i 2015, da jeg kom med de udtalelser, du refererer til," siger han.

Samtidig forbeholder den tidligere mangeårige it-ordfører fra Venstre sig retten til at se det konkrete lovforslag, som Søren Pind og Justitsministeriet barsler med.

"Når lovforslaget så kommer, vil jeg tage stilling til, hvad jeg så vil gøre," forklarer Michael Aastrup Jensen.

Hvornår kommer det endelige forslag så?

"Der er ikke sat nogen endelig dato på, så det ved jeg faktisk ikke. Men når det kommer, skal jeg nok melde min holdning ud," siger Michael Aastrup.

Meget, meget hemmeligt

I Folketinget er det usikkert, om justitsminister Søren Pind overhovedet kan samle et flertal for det kommende overvågningslovforslag, da flere partier holder fast i, at internetovervågningen er død og begravet.

Hvad er det egentlig, der har fået justitsminister Søren Pind til overhovedet at vifte med dette lovforslag. Har det eksempelvis noget at gøre med terrorangrebene i Paris i november?

"Vi taler sammen på lukkede møder, og dem vil jeg ikke referere fra," lyder svaret fra Michael Aastrup Jensen.

Er du den eneste i Venstre, som på nuværende tidspunkt er uenig med ministeren om, at mere overvågning ikke gavner noget?

"Det ønsker jeg naturligvis heller ikke at sige noget om."

Du må da vide lidt om, hvilke argumenter som fortalerne for at få genindført blandt andet sessionslogning hos Venstre bruger?

"Det må du spørge dem om."

Hvem er 'dem'?

"Søren Pind er ham, som kommer med lovforslaget og mere får du ikke ud af mig."

Læs også:
25 magtfulde danske organisationer i fælles brev til Søren Pind: Klart nej til ny -masseovervågning af danskerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere