Artikel top billede

Stort datadrevet forskningscenter på vej: Nyt dansk samarbejde skal gøre big data til big business på fire år

DIKU opretter sammen med en række universitets- og virksomhedspartnere et nyt stort datadrevet forskningscenter. Formålet er at sende big data-innovationen mod nye højder.

Danske data skal sættes i system, og så skal der forskes i, hvordan de kan bruges bedst muligt for at skabe vækst i både den offentlige sektor og i private virksomheder.

Med Danmarks Innovationsfond som hovedsponsor søsættes derfor et nyt datadrevet samfundspartnerskab med navnet Danish Center for Big Data Analytics and Innovation (eller bare DABAI), der i løbet af de næste fire år skal sende Danmark helt til tops i forhold til udnyttelsen af Big Data til gavn for samfund og erhvervsliv.

Den massive brug af it i Danmark giver naturligvis en kolossal vækst i mængden af opsamlede data fra kilder som produktionsapparater, internetbaserede systemer, smartphone-apps og sensorer i byer og bygninger.

Det er den slags data, der udgør et stort uudnyttet potentiale for innovation og vækst i Danmark, mener samarbejdspartnerne.

Kun tre procent udnyttes

Det estimeres, at mindre end tre procent af de opsamlede data bliver analyseret og omsat til viden.

Derfor skal det nye danske center udvikle effektive og brugbare metoder, teknikker og værktøjer til at analysere big data og skabe innovation via den indsigt, man opnår gennem analyserne.

Kernen i samfundspartnerskabet består af de datalogiske institutter på Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet samt virksomhederne Systematic, Visma, BusinessMinds og Digitaliseringsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og Region Midt under projektledelse af Alexandra Instituttet.

Herudover vil der være en lang række andre private og offentlige virksomheder, som deltager i case-aktiviteter i centeret.

Formålet med samarbejdet er at udvikle generelle teknikker og metoder inden for analysealgoritmer, machine learning og interaktiv visuel analyse.

Nogle af målene er blandt andet at forudsige oversvømmelser og reducere negative effekter af klimaforandringer.

Sikre mere effektive og bedre patient-overblik i sundhedssystemet, tilbyde individuel læringsstøtte til børn baseret på analyser af typiske læringsmønstre og at sikre bedre sporbarhed og kvalitet af fødevarer.

Ligeledes ønsker folkene bag, at reducere danske virksomheders administrative udgifter og skabe øget vækstpotentiale i produktionssektoren.

Bedre undervisning

En af initiativtagerne til centret er DIKU's professor i algoritmik Stephen Alstrup, der har hovedansvaret for et af projektets store fokusområder, nemlig Big data i undervisningssektoren.

"Med Big Data kan man tilpasse undervisningen til den enkelte elevs forudsætninger og herved målrette undervisningen bedre til den elev, der ellers måske har svært ved at følge med i folkeskolen eller er i fare for at droppe ud," fortæller han om den del af projektet.

Men der er tale om et meget bredt funderet projekt, der både skal skabe ny forskning og afføde innovative løsninger til gavn for virksomheder og de statslige og regionale/kommunale styrelser, der skal træffe beslutninger om Danmarks digitale udvikling.

"Samfundspartnerskabet kommer til at bestå af en række vigtige cases, som vi løser sammen med IT konsulentvirksomheder. Der vil være mange lavthængende frugter, man kan plukke forholdsvis hurtigt, og vil derfor give resultater på kort sigt. Men det er også sådan, at der findes tungere emner inden for big data, som kræver mere forskning," siger Ole Lehrmann Madsen, professor og administrerende direktør for Alexandra Instituttet, der er projektleder.

Der er altså ønske om at ramme bredt, så arbejdet kan give plusser i både offentlige og private kasser.

DABAI's bevilling er på godt 117 millioner kroner, der dækker en fire-årig periode fra februar 2016. Heraf er 45 millioner kroner finansieret af Innovationsfonden, hvortil der kommer en række egenfinansierede bidrag fra de deltagende partnere.

Læs også:
Topforsker: Virksomheder skal tvinges til at vise, hvad de bruger dine data til

Sikkerheds-ekspert: Derfor duer statisk sikkerhed bare ikke - her er tre fif til at få bedre it-sikkerhed i virksomheden

Vestager advarer: Vi kommer efter firmaer, der sætter sig for tungt på data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere