Artikel top billede

Efter lukning af flere hundrede danske fup-websites: Sådan spotter du en fupbutik på nettet

Flere hundrede webbutikker er under mistanke for systematisk forsøg på at snyde danske forbrugere. Her er fem gode råd til at undgå at blive fuppet.

Fup-butikker på nettet, som forsøger at narre forbrugerne, er et stigende problem. Sådan lyder det fra certificerings-organisationen e-mærket.

Svindlerne udvikler helt tiden mere og mere snedige veje til at få kunderne til at betale penge eller udlevere oplysninger om betalingskort, som så kan misbruges.

Problemerne er så store, at Bagmandspolitiet netop har beslaglagt og lukket 423 hjemmesider, som er under mistanke for at overtræde lovgivningen.

Det kan du læse mere om her: Bagmandspolitiet lukker 423 danske fup-hjemmesider i stor aktion

Det er en politianmeldelse fra onlinebutikkernes certificerings-organisation e-mærket, der har udløst politiets aktion.

Men hos e-mærket frygter man, at de 423 lukkede domæner kun er toppen af isbjerget.

"Vi anslår, at der findes mellem 1.500-1.700 butikker som på den ene eller anden måde forsøger at fuppe kunderne," siger e-mærkets kommunikationschef, Toke Mølgaard, til Computerworld.

Han fortæller, at e-mærket løbende gennemtrawler nettet for at finde mistænkelige butikker. Og det er helt bestemte tegn, som leder efter.

"Hvis der sælges mærkevarer eller siden ikke oplyser om sine handelsbetingelser, eller der mangler kontaktinformation til de der står bag hjemmesiden, bliver vi mistænksomme," siger Toke Mølgaard.

Han fortæller samtidig, at metoderne til at fuppe internetbrugerne hele tiden bliver mere og mere sofistikerede.

"Det er jo ikke dumme folk, og deres metoder er meget snedige. Den seneste trend er de systematiske opkøb af udgåede .dk-domæner, hvor Bagmandspolitiet netop har slået til. Svindlerne går efter domæner, som scorer højt på Googles søgninger. Det øger chancen for at lokke forbrugere ind," siger Toke Mølgaard.

Den stigende svindel på nettet har fået e-mærket til at skrive huskeliste med tegn på, at man befinder sig i en fup-butik.

Dårligt sprog og skæve priser

En fupbutik er typisk etableret i udlandet, og derfor er sprog og priser maskinoversat til dansk. Er siden præget af dårligt sprog og grammatiske fejl, skal man være på vagt.

Også priser bliver omregnet automatisk og det giver "skæve" priser med usædvanlig ørebeløb. Så i stedet for velkendte priser på 399 eller 749 kroner. I stedet er priserne "skæve" som eksempelvis 243,67 kroner.

Varerne er (alt for) billige

Fupbutikker sælger tit kendte mærkevarer til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare.

Virksomhedsoplysninger er falske eller mangler helt

Opgiver butikken ikke et CVR-nummer og adresse, kan det være tegn på fup. Nogle fupbutikker opgiver falske CVR-numre. Men du kan kontrollere nummeret på cvr.dk.

Mistænkelige betalingsmuligheder

Mange fupbutikker praler tit med mange forskellige betalingsmuligheder. Men når du lander på selve betalingssiden, er der kun ganske få muligheder. Brug kun betalingsformer, du kender i forvejen.

Tjek webadressen

Hold øje med webadressen i din browser, når du klikker dig ind på en netbutik.

Svindlere kan nemlig hacke seriøse netbutikker og omdirigere brugeren til en fupbutik. Men webadressen vil i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere