Artikel top billede

Arkivfoto: Shutter_M /. (Foto: Shutter_M /)

Farlig sms havner i danske Android-telefoner: Går direkte efter dit NemID og Mobilepay

En ny bølge af farlige sms'er tikker i disse dage ind på danske Android-telefoner. Indtil videre er over 5.000 danskere blevet lokket til at klikke på det farlige link, der blandt andet går efter at høste dine NemID-oplysninger.

Computerworld har været i kontakt med flere danskere, der i sidste par dage har modtaget en sms med beskeden om, at der venter en mms-besked, hvis de klikker på et medsendt link.

Den nok så uskyldigt udseende sms har følgene ordlyd:

"Du har modtaget en MMS-besked fra +4529781229. Følg linket https://bitly[...]com/1TIny9Z," hvor det farlige link (her i en modificeret udgave) kan føre dig ind på en hel rute af ubehageligheder.

For hvis du som Android-bruger har modtaget beskeden og klikker på linket, kan du samtidig risikere at give bagmændene en hel række rettigheder på din telefon via et APK (Android Package Kit), som findes på sitet.

Bliver en del af botnet

It-sikkerhedsselskabet CSIS Security Group advarer i sit nyhedsbrev om, at næste fase i angrebet foregår ved, at den/din ramte Android-telefon inddrages i et botnet.

"APK-pakken er blevet døbt "exts.denmark" af bagmændene, og denne gang udvider den sit angreb til decideret at gå efter NemID, Mobilebank og Mobilepay," skriver CSIS Security Group, som har dekompileret hele koden.

Undersøgelsen af den skadelige kode fra den pågældende APK afslører, at den gør brug falske dialogbokse, som er bygget for at høste brugernes NemID-brugernavn og -kode.

Herefter sendes alle de høstede data tilbage til bagmændenes control and command-server, hvilket er identisk

Sågar har sikkerhedsselskabet også fundet funktionalitet, der forsøger at høste ofrets CPR-nummer via Android-datatyven, som CSIS har MazarBOT.

5.400 er hoppet i fælden

Også oplysninger om Android-brugerens Mobilepay-app forsøger de it-kriminelle at indhente på samme måde.

Et klik på linket i den oprindelige sms kan også give bagmændene adgang til en masse funktioner på telefonen.

"Herunder opsamle kald og SMS'er, foretage og viderestille opkald, slette telefonen via forskellige metoder, høste telefonumre," advarer CSIS Security Group i sin mail.

Indtil videre anslår sikkerhedsselskabet, at 5.400 har klikket på linket via MazorBOT-sms'en, hvilket får følgende ord med på vejen:

Vi antager naturligvis, at der blandt de mange kliks kan gemme sig nysgerrige personer og researchere, men hele 5.400 som har klikket på linket er alligevel rigtigt mange, og illustrerer hvor alvorlig en trussel, MazarBOT har vokset sig til."

Sikkerhedsselskabet betegnet botnet-netværket MazorBOT som en 'yderst raffineret datatyv', som formentlig inden længe vil få forfinet funktionalitet - og dermed være endnu mere skadelig.

Du kan læse mere på CSIS Security Groups hjemmeside om den nyeste sms-trussel.

Læs også:
Sikkerheds-ekspert: Derfor duer statisk sikkerhed bare ikke - her er tre fif til at få bedre it-sikkerhed i virksomheden

Socialt eksperiment fastslår: Vores it-sikkerhed er til salg for gratis WiFi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere